Tok OLs mest omstridte medalje. Så sa han ordene som førte til etterforskning.

«Et spesielt tilfelle», forklarer IOC.

Kortbaneløper Semjon Elistratov tok bronse på 1.500-meteren. Her jubler han etter semifinaleheatet.  Foto: REUTERS

Saken oppdateres.

33 medaljer er delt ut i Vinter-OL så langt. Det er liten tvil om hvilken medaljør som er mest omstridt.

Lørdag suste kortbaneløperen Semjon Elistratov inn til bronsemedaljen på 1500-meteren.

Elistratov konkurrerte i hvit drakt. På brystet sto det OAR - «Olympic Athlete from Russia».

Men på pressekonferansen etterpå gjorde Elistratov sin tilhørighet klokkeklar.

– Jeg dediserer denne medaljen til alle som har blitt utestengt fra disse lekene på en så tøff og urettferdig måte. Denne medaljen er for dere, sa Elistratov.

Blir etterforsket

Den russiske olympiske komitéen er som kjent utestengt fra OL på grunn av statsstyrt doping. Elistratov dediserte medaljen til de utøverne som har blitt nektet deltagelse i Pyeongchang-OL.

27-åringens uttalelser har ikke gått upåaktet hen. Ifølge BBC etterforsker IOC nå Elistratov.

Her poserer medaljevinnerne fra 1.500 meter kortbane. Fra venstre: Sjinkie Knegt (sølv), Lim Hyo-jun (gull) og Semjon Elistratov (bronse).  Foto: NTB Scanpix

OL-utøvere har nemlig ikke lov å komme med politiske uttalelser. Dessuten har OAR-utøverne strenge retningslinjer å forholde seg.

CNN har spurt IOC-talsmann Mark Adams om Elistratov brøt reglene. Adams svarer at IOC har et team som overvåker «handlingene og oppførselen» til OAR-utøverne. Dette teamet vil gi sin rapport til IOC-styret etter lekene, legger han til.

Derfor fikk han delta - tross dopingkontroversen

Allerede før pressekonferansen var Elistratovs medalje omstridt.

Da IOC utestengte den russiske olympiske komitéen, sto det i pressemeldingen at russiske utøvere som tidligere har blitt utestengt for brudd på dopingreglementet ikke kunne stille i Pyeongchang-OL. Elistratov ble imidlertid suspendert i 2016. Han testet positivt på det forbudte stoffet meldonium.

Så hvorfor fikk han likevel delta?

– Meldonium var et spesielt tilfelle, forklarer IOCs direktør for medisin og forskning Richard Budgett til CNN.

Meldonium ble nemlig satt på forbudslisten til det internasjonale antidopingbyrået WADA fra og med 1. januar 2016. Stoffet brukes hyppig som medisin, spesielt i Øst-Europa. Det ble et kaos - og til slutt oppstod det usikkerhet om hvor lenge stoffet egentlig blir værende i kroppen.

Til slutt ble prøver som inneholdt mindre enn én mikrogram meldonium og ble tatt før 1. mars akseptert. Dermed ble 20 russiske idrettsutøvere frikjent. Semjon Elistratov var én av dem.

Her jager Semjon Elistratov (bakerst) Lim Hyo-jun og Sjinkie Knegt - som tok henholdvis gull og sølv - under 1.500-meteren.  Foto: AP

Mads Kaggestad forstår IOC-forklaring

Lørdag tok historien en ny vending. Elistratov endte opp medalje. IOC endte opp med et forklaringsproblem overfor kritiske medier fra hele verden.

TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad forstår at Elistratov fikk klarsignal.

– Jeg synes det forsåvidt er greit. Den saken er relativt spesiell, sier Kaggestad til Aftenposten.

Han sitter likevel igjen med en følelse av at IOC har jobbet ut fra et ønske om få flest mulig russere på startstreken.

– Dette føyer seg inn i rekken av saker som går på skjønn. IOC prøver å fremstå tøffe, men der de har en sjanse til å være myke, er de det, mener Kaggestad.

Han mener at alle russere måtte utestenges fra Pyeongchang-OL, dersom IOC skulle gjøre ordene «nulltoleranse for doping» til handling. Slik ble det ikke.

Elistratov er ventet å være den første i en lang rekke russiske medaljevinnere i OL. Dersom Aleksander Bolsjunov (21) blir frisk fra sykdom, er han en medaljekandidat i langrenn. I tillegg er Jevgenija Medvedeva (18) og Alina Zagitova (15) sterke kort i kunstløp.

På forsiden nå