15 lag ble straffet for NM-juks: Her er juryens bevis

Var det riktig å gi straff? Se og bedøm selv!

Saken oppdateres.

Klassiskstilarten innen langrenn utfordres stadig. Under NM-stafetten i Tromsø ble 15 utøvere på herresiden og én på kvinnesiden straffet for å ha skøytet på stafettens første etappe.

Juryen i Tromsø ga derfor tre minutters tidsstraff til utøvernes lag, noe som førte til massive endringer på resultatlisten. Avgjørelsene vekket sterke reaksjoner.

Jurylederen: – En samstemt jury

Henning-leder Audun Kolstad kalte det en parodi, mens Andreas Myran Steen – som gikk førsteetappen for laget Leksvik – mente det var både tåpelig og latterlig.

PS! Lagene har mulighet til å klage inn juryens avgjørelse til et uavhengig ankeutvalg. Det må de gjøre innen 24 timer. Så skal ankeutvalget komme med et endelig svar innen 48 timer.

Nå har NM-juryen valgt å legge ut videobevisene som førte til de mange straffene. Videoen, som du kan se øverst i artikkelen, viser at flere løpere tilsynelatende skøyter opp en av bakkene i stafettløypen i Tromsø.

Jonas Udjus Frorud (f.v), Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund sikret NM-gullet for Lyn på herrestafetten. Bak dem i løypa ble flere straffet for juks.  Foto: NTB scanpix

Juryleder John Aalberg innrømmer at han har merket seg reaksjonene, men han føler seg likevel trygg på juryens avgjørelser.

  • Se videoen øverst i artikkelen!

– Det er alltid reaksjoner, uansett. Jeg har vært TD (teknisk delegat) i OL, VM og i verdenscupen, og det er ofte at løpere og trenere ikke er enige med oss. Vi har et regelverk å forholde oss til og det er forholdsvis klart. Hele juryen var med på vurderingen og det var en samstemt jury, sier Aalberg til Aftenposten.

– Utøverne har bedt om det

At stadig flere løpere velger å stake i klassisk, utfordrer de tekniske delegatene i økende grad.

– Det er en utfordrende sak for skisporten. Det er løperne selv som har bedt om at FIS-juryene og de nasjonale juryene blir strengere på å behandle klassisk teknikk. Det har vært forsøkt å følge. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å følge retningslinjene. Vi kunne ikke bare la dette gå, da blir hele sesongen vanskelig. Vi la oss på den samme linjen som er blitt lagt tidligere denne sesongen, sier John Aalberg.

NM-juryen har lagt ut en redegjørelse på Skiforbundets nettsider. Du kan lese et utdrag her:

Under herrenes første stafettetappe viste det seg fort at godt over halve startfeltet på cirka 55 lag hadde valgt å stake. Teknikkkontroll-posten så med en gang at det var mange situasjoner som juryen måtte vurdere, og igjen ble videosnutter fra hver av de tre passeringene sendt til juryrommet.

Juryen må behandle sakene i løpet av konkurransen, slik at resultatet kunne foreligge i tide for den planlagte blomsterseremonien og prisseremonien umiddelbart etter siste løper er i mål. Juryen satte derfor straks igang med å analysere videosnuttene - fra alle tre passeringer - for hvilke løpene som hadde brutt de klassiske teknikkreglene.

Juryen beslutta med en gang av det var viktig å være konsistent med beslutninger og «dømming» fra og av juryer i andre konkurranser tidligere denne sesongen. Videosnuttene var tatt i en liten og forholdsvis bratt bakke i en sving, så det ble vurdert både om riktig svingteknikk og riktig fiskebeinsteknikk ble brukt.

Juryen vurderte å ikke ta (like mye) hensyn til første passering, siden dette var bare 400 meter etter starten, og mange løpere var påvirka av å gå i en stor «klynge». Ved andre og tredje passering var feltet mer spredt, og det var mer fornuftig å vurdere de enkelte løpernes teknikk.

Fire jurymedlemmer og to videokontrollører ble etter hektiske ca 45 minutter enstemmig enige om at 15 løpere hadde brutt regelverket for klassisk teknikk, og valgte å sanksjonere disse løperne og deres lag i henhold til NSF regel 352.4.1.3 – dvs. 3 minutter tilleggstillegg for laget – konsistent med hva som hadde blitt sagt under lagledermøtet kvelden før. Denne beslutningen ble umiddelbart informert tidtaking/resultatsjef, tider justert og informasjon lagt inn på resultatlisten.

Les hele redegjørelsen her.

På forsiden nå