Bak Kallas smil skjuler det seg en annen side: – Hun kan bli helt svart i øynene

Ekspertene beskriver Charlotte Kalla som en person som hater å tape.

Charlotte Kalla møtte pressen torsdag før lørdagens åpningsdistanse.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

PYEONGCHANG: 30-åringen står med en gjeng journalister rundt seg på samlingsstedet Sweden Arena i OL-byen.

Det syder i lokalet av kameraer, mediefolk som gjør TV-intervjuer og pressefolk som skal ha tak i løperne på det svenske laget til åpningsøvelsen lørdag.

Kalla står i hjørnet og fortsetter med en mer uhøytidelig intervjuform. Hun er avslappet. I over en time er hun tilgjengelig, og hun svarer alle som skal skrive eller prate om henne.

– Fotografering ute? Det er helt greit, sier hun på slutten.

Kalla prater gjerne om Marit Bjørgen, konkurrenten og vennen gjennom så mange år.

– Fra begynnelsen var hun et forbilde som har inspirert meg. Det har vært en stor fordel å få konkurrere med Marit og det er fint at hun valgte å fortsette med karrièren etter at hun ble mamma, sier hun til Aftenposten.

Kalla skulle komme til å bli en stjerne selv, med medaljer fra alle de fem VM og to OL som hun har deltatt i – 16 i alt.

Da veteranen fra Norbotten stilte på sin aller første OL-konkurranse 5. februar 2010 i Vancouver, bare 22 år gammel, var det ingen som kunne ane hvilket stort navn hun skulle bli for svenskene.

Hun vant på direkten. Aldri tidligere hadde en så ung kvinne vunnet et OL-løp i langrenn.

Charlotte Kalla tok gull som 22-åring i sitt aller første OL i 2010.  Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Ankerkvinne inn til gull

I Sotsji fire år senere ble det gull igjen, den gangen på stafett og selvsagt med Kalla på ankertappen.

Nå stiller Kalla i fem av seks øvelser. Hun kommer fra høydeleir, og har kjørt et opplegg likt det hun har gjennomført tidligere.

– Jeg er fortsatt veldig sulten, kommer det fra utøveren som ikke har noen planer om at dette er hennes siste mesterskap på dette øverste nivået, slik Bjørgen har fortalt.

– I neste OL i Beijing er jeg 34 år. Hva er det? har Kalla spurt.

Charlotte Kalla

Født: 22. juli 1987

Kommer fra: Tärendö i Pajala, Norrbotten

Klubb: Piteå Elit Skidklubb

Meritter: To OL-gull (10 km fristil Vancouver), gull på stafett i Sotsji, 3 OL-sølv. To VM-gull (lagsprint, klassisk Oslo), 10 km fristil Falun. 6 VM-sølv og 4 VM-bronse. 7 verdenscupseire individuelt, tre i stafett.

Tok valget om å fortsette alene

Hun valgte å gjøre som Northug for et par år siden, å gå ut av landslaget. Mens det i Norge ble rabalder, har hun og det svenske forbundet taklet det på en god måte.

Torgny Mogren, den tidligere storløperen, som nå er ekspert på Radiosporten, likte imidlertid ikke at hun gikk sine egne veier.

54-åringen, selv med én OL og åtte VM-medaljer, forklarer:

– Jeg var litt skeptisk til at hun gjorde dette. Det må være en spesiell person som løfter seg selv ut av laget for å gjøre alt på egen hånd. Hun er en profil og fremfor alt en løper som de yngre skulle kunne sett opp til og trene med og få en bedre start i sin karrièren. Men hun har nok tenkt over dette i lang tid, i denne idretten er det små ting som gjør om hun lykkes.

Mogren mener at Sveriges største OL-håp er i Pyeongchang med karrièrens beste sesongstart bak seg.

– Hun er harmonisk utenfor arenaen og rå i løypa. Hun ser hvassere ut og har mer energi, og har dessuten utviklet den klassiske skiløpingen sin. Charlotte er var på kroppens signaler og går ikke over grensen. Derfor har hun alltid overskudd av energi.

Charlotte Kalla var en ettertraktet kvinne på torsdagens pressetreff i Sør-Korea.  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kan bare bli større

Allerede som 26-åring var Charlotte Kalla Sveriges beste kvinnelige vinterolympier gjennom tidene. Bare på de 12 siste startene er det blitt 10 medaljer i mesterskap.

Underveis i karrièren har hun imidlertid vist mange sider av seg selv.

– Hun kan bli svart i øynene hvis hun ikke lykkes. Det er ingen som viser det så tydelig som Kalla. Hun sier ikke et ord. Du får ikke kontakt med henne, mener Mogren.

Akkurat de samme ordene bruker Jann Post, langrennskommentator i NRK. Han har også sett det mørke i øynene hennes når hun er skuffet over egen innsats.

Denne sesongen har han opplevd en mildere utgave.

– Hun er trygg på seg selv og har mye selvtillit.

Post karakteriserer Kalla som et konkurransemenneske som trives best i medgang.

– Da alt gikk på tverke fem-seks uker før VM i Falun, ble hun kort i svarene. Men hun har også vist at hun takler press i OL og ikke minst VM på hjemmebane.

Charlotte Kalla gikk den siste etappen da Sverige tok OL-gull på stafetten i Sotsji for fire år siden.  Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Takler motbakker bedre

Thomas Pettersson, journalist i svenske Expressen, mener hun har vokst opp som person og vokst i motgang.

Hun er mindre stresset og er mer stabil på et høyere nivå. Litt motbakke berører henne ikke i samme grad.

Kalla er enig i det som sies om henne.

– Ja, jeg har i alle fall en veldig sterk selvtillit. Jeg føler at jeg har klart å bygge opp en god form og er klar til hva som måtte komme. Jeg har vært i den boblen jeg ville. Nå er det kul å være med gjengen her.

Hun vet at trykket fra Norge blir stort allerede på 15 km med skibytte på lørdag.

Bjørgen jakter på det samme målet, å ta gull.

– Marit er også en suveren langrennsløper, men vi skal ikke fokusere på det, ler Kalla.

På forsiden nå