Endrer resultatene etter massivt juks i NM

Løpere og ledere i harnisk etter at juryen straffet 15 lag.

STRAFFES: Rennleder Sylvi Ofstad til venstre. Til høyre seierspallen med Lyns lag på topp. Strindheims lag, med Petter Northug, til høyre.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

TROMSØ: Totalt 15 herrelag ble straffet med tre minutters tilleggstid på grunn av skøyting på den første klassisketappen i ski-NM.

Dette bekrefter rennleder Sylvi Ofstad til Adresseavisen.

Rasende Leksvik-løper

Blant lagene som ble straffet var Leksvik, som ble flyttet ned til 23. plass på resultatlista. Andreas Myran Steen gikk førsteetappen for Leksvik og har svært lite til overs for avgjørelsen.

  • Det er ikke noen av de tre første lagene som er rammet. Jeg mener det er latterlig, forholdene tatt i betraktning. Det var 10-15 centimeter med nysnø. Da blir det bare tåpelig. Det er så mange som kjemper for klubbene sine i dette drittværet, og så klarer juryen å gi dem tidsstraff, sier han til Adresseavisen.

Tetbildet under første etappe på NM-stafetten søndag.  Foto: Richard Sagen

  • Det var sikkert ikke en sjel som skøytet med hensikt. Det finnes ikke spor noe sted i løypa. Dette er til å flire av. Jeg orker ikke å bruke en kalori på å bli forbannet, legger Myran Steen til.Han mener det trengs tøffere løyper, slik at løperne ikke blir fristet til å stake i stedet for å gå med festesmurning.
  • Dette blir ris for egen bak når løypa er så lett. Man kan ikke forvente noe annet, sier han.

Fire kontrollpunkter

Teknisk delegert og juryleder John Aalberg sier at det var en enstemmig jury som valgte å ilegge lagene straff.

  • Regelen er slik at i stafett og etapperenn så har vi mulighet til å gi en tidsstraff når vi ser at det skøytes i klassiske renn. Vi kan diskvalifisere, men det brukes ikke så mye på etapperenn, sier han til Adresseavisen.

Juryen hadde totalt fire kontrollpunkter på førsteetappen.

  • På ett av punktene så vi mye av det vi definerer som skøyting. Nesten alle lagene forsøkte å stake, og derfor er det kanskje ikke så overraskende at vi ser flere saker, sier Aalberg.

Kolstad: — En parodi

De tre tetlagene Lyn, Lillehammer og Strindheim er ikke blant de lagene som ble straffet. Det er derimot Henning og Leksvik. I kvinneklassen ble ett lag straffet. Det var Alta.

Petter Northug sender lillebror Even ut på siste etappe på stafetten.  Foto: Richard Sagen

  • Jeg har ingen forutsetning for å si noe om hva som ble gjort, men regner med at det handler om et og annet skøytetak. Det er en parodi. Vi må slutte med dette. Vi kan ikke holde på sånn, sier Henning-leder Audun Kolstad til Adresseavisen.- Jeg sammenligner det med kombinert før Gunder-metoden. Om vi blir nummer fire eller seks er ikke vesentlig, men det hadde vært kjedelig om vi hadde vært på pallen.

Kolstad er klar på at det må komme endringer.

  • Jeg har sagt det på et møte med skiforbundet, at i løpet av tre-fire år er klassisk helt borte. Vi finner ingen regler for å stoppe det. Vi kan ikke ha egne soner, og det blir håpløst å være jury. Det er håpløst for alle i hop.

15 lag straffet

Disse lagene ble straffet i herreklassen: Henning Skilag, Byåsen 1, Varden Meråker 2, Hemning, Vang Skiløperforening, Leksvik, Rindal IL, Lyn Ski 2, Kjelsås IL, Byåsen 2, Gran IL, Strindheim 2, Sandnes IL, Innstrandens IL og Vinje IL.

Kathrine Harsem leder på første etappe av kvinnenes stafett.  Foto: Richard Sagen

  • Vi har vist videoen vi har og har prøvd å forklare. Noen var enige og noen var ikke enige. Hele juryen var enig, forklarer Aalberg. - Tror du dette vil føre til mindre juks i fremtiden?
  • Det vet jeg ikke. Dette kommer som et ønske fra løperne. Vi prøver så godt vi kan å være konsekvente, sier jurylederen.

I herreklassen er det nå Varden Meråker, Lyn Ski 3, Henning Skilag 1 og Bækkelaget 1 som har plassene fra fire til sju.

På forsiden nå