«Et skirenn som aldri skulle ha blitt satt i gang»

KOMMENTAR: Etterpåklokskap er den enkleste sak i verden, men med fasit i hånd er det liten tvil om at ingen løpere burde ha startet prologen i Oberstdorf, mener Adressa-kommentator Birger Løfaldli.

KAOS PÅ STADION: Juryen fant til slutt ingen annen løsning enn å avlyse Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf.  Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres.

OBERSTDORF: Renndirektør Pierre Mignerey kom ut fra juryrommet i andreetasjen på arenabygget ved skistadion litt over klokken 13 onsdag ettermiddag. Den fjerde etappen av Tour de Ski var blitt avlyst etter at Maiken Caspersen Falla hadde gått inn til seier på prologen foran amerikanske Jessica Diggins og det tyske hjemmehåpet Sandra Ringwald.

Det var en sprintprolog som ikke får noen verdi i Tour-sammendraget.

Etter hektisk møtevirksomhet besluttet Mignerey og juryen at etappen måtte avlyses. Det skjedde ikke et sekund for tidlig.

Den franske FIS-toppen uttalte før rennet at alle reklameskilt og løse gjenstander som kunne føre til skade, skulle fjernes. Det klarte ikke arrangøren å gjøre.

Et reklameskilt fløy over løypa mens kvinneløperne kjempet seg inn mot målstreken. Det lynte, tordnet, blåste og pøsregnet på stadion. Da alle var i mål, fant juryen ut at nok var nok. Da hadde allerede en diger oppblåsbar reklamekloss fløyet helt ukontrollert rundt på arenaen. Trær knakk som fyrstikker og stadion så ut som en slagmark.

Det var rett å slett farlig for kvinnene å gå prologen i Oberstdorf.

– Vi kan alltids skrive historien på ny. Det var helt klart på grensen, sier Mignerey etter jurymøtet.

Etter å ha fått en viss oversikt over situasjonen, er det klart at dette skirennet aldri burde ha blitt satt i gang. Heldigvis kom de kvinnelige løperne uskadet fra det.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Spørsmålet nå er hvordan avlysningen vil påvirke touren. En som hadde grunn til å smile var Hans Christer Holund. Han slapp å gå sin svakeste distanse og står dermed sterkere i sammenlagtkampen.

Lyn-gutten fremstår nå som kanskje den sterkeste norske tour-favoritten. Han ligger drøyt minuttet bak Dario Cologna i sammendraget. Heller ikke Martin Johnsrud Sundby hadde grunn til å være så veldig misfornøyd. Sprint er ikke hans beste distanse.

Verre var det for Emil Iversen, som med en god sprint i Oberstdorf både kunne ha rykket frem i sammendraget og skaffet seg selvtillit. Den trenger han i jakten på OL-plass.

Selv om løperne slipper en tøff sprint-etappe, må de nå håndtere den mentale påkjenningen av usikkerheten og endringene i programmet. Sterk psyke blir avgjørende foran de avsluttende etappene i Tyskland og Italia.

MÅ ENDRE PLANEN: Landslagstrener Tor Arne Hetland og de norske løperne fikk en uforutsett hviledag da været ødela for Tour de Ski-etappen i Oberstdorf.  Foto: RUNE PETTER NESS

Kontrasten fra de eventyrlige dagene i sveitsiske Lenzerheide kunne ikke ha vært større, men det er også noe av sjarmen med utendørsidretten langrenn. Mens løperne dro tilbake til sine hoteller og arrangørkorpset arbeidet med å rydde opp i kaoset på stadion, satt juryen og grublet på hva de skal gjøre videre.

Torsdag spås det nok en gang uvær i byen som skal huse ski-VM i 2021. Kan den planlagte fellesstarten gjennomføres? FIS åpner for å endre øvelsesprogrammet. Den avlyste etappen kommer ikke til å bli erstattet, og årets Tour vil dermed bestå av kun seks etapper.

I Tour de Ski-historien er det ikke mulig å finne noe som ligner på onsdagens værkaos. Det har ofte vært dårlig vær under Tour de Ski i Oberstdorf, men aldri lyn, torden og så sterk vind at det har vært farlig å gå.

Herrelandslagstrener Tor Arne Hetland trakk frem lagsprinten i Düsseldorf i 2002, som ble avlyst etter kraftig vind og regn. Men den gang slapp han unna lyn og torden.

Den gamle NTB-sjefen Jan-Erik Sveum satte det hele i et historisk perspektiv med en Twitter-melding kort tid etter avlysingen: «Forholdene i Oberstdorf nesten så ille som under de olympiske prøvekonkurransene i Sarajevo 1983».

Det sitter langt inne for FIS å avlyse et verdenscuprenn. I Oberstdorf var det ingen annen utvei.

Avgjørelsen var helt riktig, men det skjedde for sent.

På forsiden nå