Klæbo etter ny oppvisning: – Jeg har vært mett. Det har vært tungt å motivere seg

Først utklasset han konkurrentene. Så erkjente Johannes Høsflot Klæbo (21) at han har slitt med motivasjonen etter OL-gullene.

Johannes Høsflot Klæbo gikk inn til seier i den klassiske sprinten i Drammen og bukket til både konkurrenter og publikum etter oppvisningen.   Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Saken oppdateres.

DRAMMEN: I ren oppvisningsstil vant trønderen den klassiske sprinten i Drammen. Etter målstreken bukket han til både konkurrenter og publikum.

Det var hans fjerde verdenscupseier i klassisk sprint på fire forsøk denne sesongen. Han har allerede vunnet sprintcupen og er svært nær ved å sikre seieren i verdenscupen sammenlagt.

Men Høsflot Klæbo innrømmer at han har slitt med å ha «hodet på riktig plass» etter en gullkantet sesong som toppet seg med tre OL-gull i Pyeongchang.

– Jeg skal være såpass ærlig og si at jeg har vært mett, sa Klæbo mens han manøvrerte seg gjennom den svært lange selfiekøen på vei ut av målområdet ved Bragernes kirke i Drammen.

– Måtte ta meg sammen

– Det var tungt å motivere seg for Lahti forrige helg. Det gikk trått hele den uka. Men det var kanskje en sånn helg jeg trengte. Jeg måtte ta meg sammen for å være med helt der oppe.

– Hvordan klarte du å motivere deg selv?

– Det har handlet om å komme seg på startstreken og gå skirenn. Selv om det ikke var dårlige skirenn, var det ikke der jeg ønsket å være. Det gikk en liten «f ...» i meg, jeg måtte ta meg sammen for å være med helt der oppe. Jeg måtte skru om hodet.

– Er du overrasket over at du fortsatt hadde såpass sprut i kroppen?

– Kroppen kjentes bra, selv om jeg har vært mett i hodet. I dag fungerte det bra. Jeg var der jeg skal være. Klarer jeg å ha en sånn dag lørdag er jeg fornøyd. Det er synd at vi ikke skal gå 1,4 kilometer ... dessverre er det 48,6 kilometer lenger, sa Klæbo og tenkte på lørdagens kraftkrevende femmil i Holmenkollen.

Klæbo er glad for at sesongen snart er over. Han skal slite seg gjennom 50-kilometeren lørdag.

Deretter følger verdenscupfinalene i Falun neste helg, der det er sprint og to fellesstarter på programmet. Et program som bør passe 21-åringen meget bra.

Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov på vei til premieseremonien i Drammen.   Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Gruer seg til Kollen-femmila

Men først er det kraftprøven i Kollen. Klæbo, som kun har gått en femmil tidligere i karrièren (9.-plass NM i fjor), innrømmer at han gruer seg.

– De neste dagene handler det om å sove godt, slappe av, holde beina høyt hevet, og så får vi se. Men jeg tror det blir fryktelig tøft. Jeg gruer meg som bare det. Det er fem mil skøyting, det er kanskje det verste som finnes, sa Klæbo og understreket:

– Fem mil blir langt!

– Det skal kjempes om spurtpoeng underveis, hvordan blir taktikken?

– Planen er at jeg skal ligge veldig mye fremme og dra. Jeg skal kontrollere feltet og gå jevnt hardt, svarte Klæbo.

Før han med et smil kjapt føyde til:

– Nei da, jeg tuller. Jeg skal holde med så lenge det går. Jeg får ta det som det kommer. Det er noen spurtpriser underveis som bør passe meg bra. Men problemet er at spurtprisene kommer på toppen (Frognerseteren). Da må jeg henge med. Det blir tøft og det blir en brutal kamp.

– Hvor glad er du for at sesongen snart er over?

– Jeg synes det er godt. Det er selvfølgelig artig å gå skirenn, og det er artig når du lykkes. Men man blir mett og jeg kjenner at det blir nok. Det var vært mye styr rundt og det tar på. Jeg gleder meg til å få gjort meg ferdig, få litt påskeferie og gjøre andre ting. Sesongen er ikke helt ferdig, men hodet er snart ferdig.

Fikk finalen som han ville

Klæbo vant bysprinten i Drammen foran Eirik Brandsdal og russiske Aleksandr Bolsjunov. På oppløpet var 21-åringen utilnærmelig.

– Jeg fikk finalen som jeg ville. Bolsjunov gikk fryktelig fort ut, men jeg fikk ryggen hans og kunne skli bak han helt til vi skulle snu.

Sprinttrener Arild Monsen har merket at Klæbo har vært mentalt sliten. Men er imponert over måten trønderen har løst også den utfordringen.

– Hvordan skal dere gjenskape denne sesongen?

– Han er nesten på topp når det gjelder volum og trening, det handler om å konservere det han gjør. Han har enda mer å gå på teknisk, han blir aldri utlært. Han er for eksempel ikke verdens beste spurter i fristil. Johannes har enda mer å gå på.

På forsiden nå