Martin Johnsrud Sundby går nye veier: – Det er skummelt

Martin Johnsrud Sundby har alltid vært kjent for å trene ekstremt mye. I år har han prøvd noe nytt.

Martin Johnsrud Sundby, her etter onsdagens konkurranse.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

SANDNES: Når mediene skal sammenligne treningsmengde har alltid Martin Johnsrud Sundby vært et referansepunkt. Men OL-sesongen 2017/2018 er ikke som alle andre for det norske skiesset.

– Jeg trener betydelig mindre enn jeg har gjort. Det er mer fokus på utvikling på øktene enn at jeg skal sprenge treningsdagboken, forteller Sundby.

– Må tørre å gjøre justeringer

Aftenposten møter 32-åringen før starten på årets Blinkfestival. Han er blid og fornøyd, tar seg tid til en prat med alle. I løpet av få minutter kommer det er par barn bort og ber om autograf. Sundby skriver mer enn gjerne, samtidig som han fortsetter intervjuet.

Kanskje er det en viss symbolikk i nettopp det. Sundby ble nemlig pappa for andre gang for et drøyt år siden. Det har tvunget han til å tenke annerledes inn mot OL.

– Jeg har mindre tid for hånden enn hva jeg hadde før. Så jeg må sette det sammen til at det blir en god plan. Ting må være lagt opp til at jeg skal gå fort til vinteren, ikke at jeg skal få flest mulig timer. Jeg har måttet justere ned litt, forklarer han.

Det har med andre ord blitt færre timer i år enn hva det har vært tidligere. Det har samtidig gjort at belastningen på hver enkelt økt kan bli større. På den måten får han samme totalbelastning. Men det har ikke vært bare-bare å gjøre slike endringer når et av karrièrens høydepunkter er kun måneder unna.

– Det er skummelt, det er nettopp store treningsmengder som har tatt meg dit jeg er nå. Men jeg kan ikke være så sta at jeg holder på ting bare fordi det har fungert tidligere. Jeg må tørre å gjøre justeringer. Det er en del av pakken å få hodet med på å stole på at dette er en god plan. Jeg er jo glad i å trene mye. Jeg vil helst trene så mye og så hardt som mulig hele tiden, smiler Røa-løperen.

Før langløpet i Blinkfestivalen møtte Martin Johnsrud Sundby på Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.   Foto: Halvor Ekeland

Den vanskelige fjorårssommeren

Det er ikke bare det fysiske som har endret seg fra tidligere. I fjor sommer ble han utestengt i to måneder for brudd på dopingreglementet. Som toppidrettsutøver er det naturligvis et solid slag i trynet å få en slik dom mot seg. Inngangen på årets sesong her naturligvis vært en lek, sammenlignet med i fjor.

– Det har vært en utrolig deilig vår. Det er en befriende følelse å kunne ha fokus på de tingene som er viktig istedenfor å surre med de tingene som har vært. Jeg har kjent veldig på det. Det er klart fokuset ligger mye mer på trening enn hva det gjorde i fjor, sier Sundby.

Treningen har i større grad vært gjort på høyere intensitet i år. Kanskje har det gjort han enda raskere også, men det vet han ikke helt enda.

– Til nå har det kjentes greit ut, så skal jeg gjennom en del tester nå fremover. Det har vært en todelt plan. Første del har gått fra mai til slutten av juli, så blir det noe annet videre utover høsten, forklarer Sundby.

Skal bli enda raskere

Endringene i treningsopplegget kan se ut til å ha fått umiddelbare virkninger. Vanligvis har Johnsrud Sundby fått litt vondt i ryggen av lange rulleskirenn slik som 60-kilometeren på Blinkfestivalen på onsdag. Det gjorde han ikke denne gangen.

Mot slutten av løpet gikk han så fort at landslagstreneren måtte be ham roe seg ned. Han og Simen Hegstad Krüger roet litt ned, men Sundby satte inn et voldsomt rykk mot slutten av løpet. Da hadde ikke konkurrentene noe å stille opp med.

– Martin har en god finish. Han er en av de raskeste, i hvert fall når det er få igjen. Da er det mye enklere å spurte også. Martin er bra i siget, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

Martin Johnsrud Sundby var overlegen på onsdagens 60 kilometer lange tur fra Ålgård til Sandnes.  Foto: Anders Minge

For nettopp eksplosivitet og hurtighet er noe Johnsrud Sundby kanskje har manglet litt tidligere i karrièren. Under VM i Lahti så TV-seerne at han hadde et rykk han ikke hadde hatt før. Det skal bli enda råere nå.

– Jeg er blitt betydelig mer eksplosiv de siste årene. Det å tro at jeg kan komme så veldig mye lenger er nok litt utopi, men jeg må bare sørge for å bli enda råere på det jeg er rå på. Jeg har lykkes med å gå fra folk før, det må jeg fortsette å gjøre, men så må jeg trene hardt for å bli kjappere og enda mer eksplosiv også, mener Sundby.

Han er kanskje raskere enn før. Og målet for OL er klart.

– I OL er det 15-kilometeren som er det største målet, så skal jeg jakte på edelt metall på andre distanser også, men det er den distansen jeg har blinket meg ut, smiler Sundby.

På forsiden nå