TV-kommentator la om livet sitt

NRKs TV-kommentator Jann Post fikk sjokk da han skjønte hvor dårlig formen var. Etter å ha tatt av 23 kilo, løper han nå maraton.

GODT TRENT: Løpeskoene er alltid med på reise, som her i Blinkfestivalen i Sandnes  Foto: Mette Bugge

Saken oppdateres.

Vektnålen gikk mot 100 kilo, men det var først da Post skulle teste monsterbakken i Tour de Ski at han fikk hakeslipp. Det var tidlig i januar 2011. Egentlig skulle hans daværende sidemann Thomas Alsgaard teste bakken med kamera på slep, men han ble syk og Post måtte overta. Det ble en vekker.

Elendig form

— Jeg ante ikke at jeg var i så dårlig form, sier Post der han sitter i hotellresepsjonen under Blinkfestivalen i Sandnes. Han løp lekent og lett de 7,5 kilometrene Lysebotn Opp, som eliten senere gikk på rulleski i den pågående festivalen der mange av verdens beste langrennsløpere og skiskyttere er med.

Hver eneste dag må Post lufte løpeskoene på jobb. For nå er han ikke lenger en rugg, men trolig Norges sprekeste TV-kommentator.

Forvandlingen skjedde da han hadde vært gjennom marerittet i monsterbakken.

- Da gikk jeg hjem og så meg i speilet. Jeg måtte se virkeligheten i øynene.

Ble slapp

Post vet godt hvorfor han, som tidligere hadde vært orienteringsløper og drevet med friidrett og maraton, ble en slapping.

— Når man reiser i yrket kan det fort bli et ustrukturert liv. Du rasker med deg noe mat på veien, spiser når du har tid, forsyner deg på pressekonferanse og eter middag sent etter all jobbingen. Det blir fort flere retter og pils oppå det om kvelden, ler han.

Det var før. Nå tar Post heller en løpetur enn å falle henslengt på hotellsengen. 300 økter blir det i året og han er ikke alene.

— Det blir sagt på spøk i vårt miljø at tidligere kunne man møte journalister i resepsjonen klokken 06.00 om morgenen. Da kom de hjem fra fest. Nå møter du kolleger på samme tidspunkt, men nå skal de ut og jogge.

Til Chicago

Post har fått et nytt mål. Egentlig ble han tidligere utfordret av den samme Alsgaard til å løpe New York Marathon. Etter å ha gått ned de nevnte kiloene, noe han brukte ti måneder på, løp han på den utrolige tiden 2 timer og 55 minutter.

-Det var overraskende, men jeg dro nytte av at jeg hadde trent i yngre år.

Nå forbereder han seg til Chicago Marathon i oktober. Han har tiden 2.35 som ambisjon, etter at Berlin marathon gikk unna på 2.38. Da fikk han blod på tann, som han selv uttrykker det.

— Hvordan har du greid å slå om så «brutalt», lykkes med vektnedgang og komme i super form?

- Jeg begynte først og fremst å trene, og da veldig variert med løping, langrenn, sykling og styrke. Løping er enkelt og målbart og tar egentlig ikke så lang tid. Deretter er jeg blitt bevisst på hva jeg putter i munnen, men jeg er ingen fanatiker.

Hans råd til andre som har et travelt liv er at det nytter. Han merker selv at det meste går lettere og gleder seg til å ta fatt på verdenscupsesongen i langrenn sammen med ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

— Han synes ikke lenger det er pinlig å skulle kommentere noen av verdens beste utøvere, for det er flaut å være utrent når man har en slik jobb.

Nå kan Post slå nesten hvem som helst. I alle fall i maraton.

RUNDERE I KANTENE: Jann Post (i midten) for noen år tilbake sammen med Vegard Ulvang (til venstre) og Sandra Spitz fr aFIS. 
    
      (Foto: Privat)

RUNDERE I KANTENE: Jann Post (i midten) for noen år tilbake sammen med Vegard Ulvang (til venstre) og Sandra Spitz fr aFIS.  Foto: Privat

Både skiskyting og langrenn tar Jann Post seg av i Blinkfestivalen. Her med ekspertkommentator Ola Lunde i Sandnes 
    
      (Foto: Mette Bugge)

Både skiskyting og langrenn tar Jann Post seg av i Blinkfestivalen. Her med ekspertkommentator Ola Lunde i Sandnes  Foto: Mette Bugge

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå