Disse 13 turene i Midt-Norge må du ikke gå glipp av i sommer

Hvorfor være inne når alt håp er ute? Velg en tur i Trøndelag fra denne topplisten i sommer, og vi garanterer deg en opplevelse for livet!

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Sommeren bringer med seg opplevelser uten like, om man tar steget ut i naturen. Og hvorfor dra langt for å dra på tur når Trøndelag har så mye fint å by på?

Trondhjems Turistforening har satt sammen denne lista over 13 turer du ikke må gå glipp av.

1. Norge på tvers – Stjørdal til Tydal

Nyt utsikten langs de flotte toppene langs Norge på tvers.

Norge på tvers er en unik ekspedisjonsopplevelse som vil gi deg minner for livet. På syv dager kan du gjøre unna 120 kilometer til fots i vakkert landskap. Turen går langs den offisielle «Norge på Tvers»-ruten, langs 63 grader nord. Her følger du turistforeningens merkede ruter og overnatter på betjente og selvbetjente hytter. Derfor slipper du å bære telt, sovepose og mat.

Du velger selv om du vil gå fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal eller motsatt vei.

Dette er en krevende tur - men grip sjansen, utfordre deg selv, og få minner for livet!

Her kan du lese mer om denne fantastiske turen.

2. Trekanten i Trollheimen

For Nina Skar fra Trondheim ble Trekanten i Trollheimen et minne for livet.

Det er ikke helt uten grunn at «Trekanten» i Trollheimen, turen mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta, kan smykke seg med en plass på Turistforeningens liste over de 10 mest populære fjellturene i landet. Trekanten har havnet på samme liste som de kjente turmålene Galdhøpiggen, Besseggen og Preikestolen.

Nina Skar fra Trondheim er en av de som har forelsket seg i denne populære ruta.

- Trekanten i Trollheimen er et uforglemmelig minne for meg. Dette kommer jeg til å ta med meg resten av livet.

På godværsdager bør du absolutt sette av en ekstra toppturdag for å følge de røde T-ene som gir det et besøk på Snota fra Trollheimshytta. Toppen på 1669 moh. er selve symbolet på Trollheimen!

Les mer om turen her.

3. 5-stjärnor i Sylan

5-Stjärnor byr på herlige opplevelser både på norsk og svensk side av grensen.

Grenseløse opplevelser på norsk og svensk side. Tusenvis av svensker går varianter av denne turen – og nå er nordmenn i ferd med å oppdage turen med stjernenavnet. 5-stjärnor holder høy standard og går innom fem betjente hytter eller fjellstasjoner. Alle med god mat og høyeste fjellkomfort.

Turen går over fem dager i all slags terreng og med utrolig natur.

Les mer om denne turen mellom Norge og Sverige her!

4. Vest-Trollheimen med Innerdalen

Anniken Skotvoll hadde en mektig opplevelse på toppene i Vest-Trollheimen.

Turen over til Innerdalen er bratt og kort. Utsikten fra Bjøråskaret mot Innerdalsfjella og Innerdalen djupt nede er noe av det vakreste du kan oppleve!

Anniken Skotvoll fra Trondheim har gått denne turen og forteller om et fantastisk skue.

- Høydepunktet på turen var uten tvil da vi kom opp på toppen av Bjøråskaret og kunne se mot de mektige Innerdalsfjellene og dalbotnen langt nedunder oss. For et fantastisk skue! Anbefales!

I Innerdalen er det to overnattingsmuligheter; Renndølsetra, betjent privat hytte, er seterkvarteret med god, tradisjonell drift, mens mens Innerdalshytta, også betjent privat hytte, er et moderne anlegg med gode fasiliteter. I tillegg har Gammelhytta og Låven selvbetjent innkvartering.

Les mer om denne turen her!

5. Firkanten i Sylan

Firkanten er klassikeren i grensefjellene Sylan, og byr på rikelig med utsikt og opplevelser.

Denne turen regnes som selve klassikeren i grensefjellene Sylan. Turen går både på svensk og norsk side, og fjellopplevelsene er grenseløse der du får sett det majestetiske Sylmassivet fra alle kanter.

Vi anbefaler å dra inn til Nedalshytte kvelden før du begir deg ut på Firkanten i Sylan. Den ca. seks timer lange veien til Sylstationen på svensk side går sør og øst for Sylmassivet om Ekorrdörren.

Dag to bærer ferden videre til Blåhammarstugan, om lag 5 timers gange fra Sylstationen. Det anbefales å bestige Blåhammaren for å nyte den flotte utsikten. Neste dag går turen videre til Storerikvollen på norsk side, før siste etappe på 6-7 timer tilbake til Nedalshytta.

Les mer om denne turen her!

6. Stor eller liten trekant i Roltdalen Nasjonalpark

Vakkert trøndersk landskap venter deg på denne turen. Foto: Therese Heimdal

Roltdalen og Skarvan Nasjonalpark bærer sitt vern med rette. Denne rundturen byr på kulturhistoriske fotefar og går i et vakkert trøndersk landskap.

Med start og avslutning i Stordalen i Meråker legger vi her opp til en firedagers tur som byr på nasjonalparkens kulturarv hvor vi også får med oss Schulzhytta, Ramsjøhytta og Storerikvollen.

Frister denne turen, kan du lese mer om ruta her!

7. Topptur til Blåhø og Okla

På denne turen får du garantert luftige opplevelser.

Med utgangspunkt fra Gjevilvasshytta kan du legge ut på vandring i et frodig naturlandskap, preget av spennende geologi og planteliv. Fra Gjevilvasshytta har du anledning til å bestige de sagnomsuste toppene Blåhø og Okla. Vi anbefaler å besøke toppene over to dager.

Toppturen til Blåhø er vel 20 km tur/retur etter merket sti. Følg merkinga mot Trollheimshytta til nedre Kamtjern. Området Gjevilvasskammen - Blåhø har et rikt og spennende planteliv. I lia rett før nedre Kamtjern ligger en botanisk hage hvor det er satt navnskilt ved mange fjellplanter.

Toppturen til Okla er vel 15 km tur/retur fra Lamgodsetra, etter merket sti. Få båt- eller bilskyss til Langodden på andre sida av vatnet. Følg merkinga mot Bårdsgarden til Okla og følg skilting fram til topp-punktet.

Mer om disse toppturene kan du les her!

8. Topptur til Storsylen og Storsola

Eli Grøtan har minner om storslått natur fra sine turer til Storsylen og Storsola.

Storsylen er den mest populære toppturen i Sylan både fra norsk og svensk side. Toppen, som så vidt er norsk, reiser seg majestetisk 1762 meter til værs og er omkranset av høye svenske fjell. Turen er krevende og du må regne med å bruke mellom 7 og 9 timer tur/retur i ren gangtid. Du har størst sjanse for å få audiens på toppen fra juli til september.

Eli Grøtan har gått begge toppene og kan fortelle om uforglemmelige dager i fjellet.

- Det er noen turer man ser tilbake på med spesielt stor glede. Storsylen er selve kongen i dette området. Herfra kunne vi nyte den utrolige utsikten mens vi tok oss god tid til å raste. Vi var alle dyktig slitne, men rike på inntrykk fra uforglemmelige dager!

Toppturen til Storsola fra Nedalshytta er kortere enn turen til Storsylen. Toppen er litt lavere, men utsikten er vel så praktfull, helt fri mot vest og sør.

Mer informasjon om denne turen finner du her!

9. Til topps på Svarthetta og Trollhetta

Svarthetta og Trollhetta er to vidt forskjellige turer, fantastisk på hver sin måte. Foto: Nina Kobberrød

Dette er to fantastiske toppturer på hver sin måte. Til Svarthetta følger man stien mot Gjevilvasshytta til Skrikhøa. Ta over Kjølen og opp den sørligste av utløperne mot nordvest opp til topplatået. Dette er også en vanlig vinteroppgang, men uten ski. Nordover til varden. Vid utsikt framover Nerskogen og vestover til de indre deler av Trollheimen. Vest for toppen mot stupet ligger et område med rikt planteliv.

Til Trollhetta følger man merkinga opp over Langfjellet og opp til østtoppen. Østtoppen er også vintertopp. Vinterturen bør tas om Åkerdalen og det slake daldraget derfra og opp til Langfjellet. Flott utsikt utover dalen på tilbaketuren langs Langfjellkanten!

Les mer om ruta til disse to toppene her!

10. Sykkel- og fottur i Trollheimen

Ta sykkelen fatt på denne fantastiske turen!

Her er turen for deg som vil kombinere en sykkeltur i vakre omgivelser med en fottur i fjellet. Du sykler først langs en gammel setervei inn til trivelige Jøldalshytta. På nabosetra like ved kan du oppleve seterliv. Neste dag går turen videre til Trollheimshytta med sin særegne atmosfære midt i hjertet av Trollheimen.

Fra parkeringen er det fire kilometer på sykkel inn til Jøldalshytta. I setersesongen er det dyr og gammeldags seterdrift på Jelsetra som ligger like i nærheten. Produkter som er laget der får du servert på frokostbordet og til middag på Jøldalshytta.

Les mer om denne turen her!

11. Sykkel- og badetur i Nedalen

Her ligger badekulper og svaberg på rekke og rad!

Selv om det er bilvei fram til Nedalshytta så kan du parkere bilen i Stugudal denne gangen. Her får du en praktfull sykkeltur langs en 16 kilometer lang grusvei.

Før du kommer fram til Nedalshytta tar du beina fatt oppover langs Geitbekken ved Nordskardsfjellet. Langs hele bekken møter du fantastiske sva som slett ikke er vanlige i trønderske fjell. Her ligger badekulper og rasteplasser som perler på en snor.

Neste dag kan trygt legges til Nesjøen, et meget godt fiskevann. Her kan du også leie båt for å lure den ofte så bitevillig røya før du sykler tilbake til Stugudal.

For detaljert rutebeskrivelse, les mer her!

12. Barnas Naturverden

Få med barna på tur og skap gode opplevelser i en tidlig alder.

Barnas Naturverden er et spennende fjellområde lengst øst i Trollheimen hvor rutene mellom turisthyttene er tilpasset barneføttene. Turen går mellom tre ubetjente hytter som er rekonstruksjoner av sælehus fra tidlig middelalder. Slike hus ble brukt til overnatting av pilegrimer på vei mot Nidaros.

Turen starter fra idylliske Heverfallsetra. I setersesongen er det all grunn til å sette av tid til et besøk på setra. Her er det tradisjonell seterdrift med vaskeekte budeie som serverer vafler og rømme av ypperste kvalitet. For barna vil det være spennende å oppleve kyr, sauer, gris og andre dyr før ferden går til fjells.

Få med deg barna i naturen, les mer om barnas naturverden her!

13.  SignaTUR Trollheimen

SignaTUR Trollheimen byr på det ene vakre postkortmotivet etter det andre.

Blant tusser og troll i den trønderske fjellheimen er det skjult en skatt av en tur. I syv magiske dager og netter kan du vandre langt og lengre enn langt gjennom frodige skoger og lune daler, bo på eventyrhytter, og få naturopplevelser for livet.

SignaTUR Trollheimen byr på det ene vakre postkortmotivet etter det andre. Du får oppleve Gjevilvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folldalen som av mange fjellvandrere er utpekt som noen av Norges vakreste seterdaler. I tillegg byr SignaTUR Trollheimen på spektakulære omgivelser og muligheter for å bestige både Snota, Innerdalstårnet og Blåhø.

Som om dette ikke er nok, så byr turen på overnattinger i turistforeningens kvarterer på fjellgårder og ærverdige hytter som alle ble bygd på slutten av 1800- tallet og i begynnelsen av 1900-tallet. Ikke rart at NRKs "Ut i naturen" har laget en rekke TV-program fra denne frodige fjellheimen. Også TV-serien "71° nord" legger turen innom eventyrlige Trollheimen på sin ferd mot Nordkapp.

SignaTUR Trollheimen garanterer en opplevelse for livet, og den kan du lese mer om her!