Mener ledere må ta i bruk et større repertoar

Hva har næringsliv, kultur og musikk til felles innen lederutvikling? Det kan du finne ut når Næringsforeningen i Trondheimsregionen sammen med Danske Bank og Trondheim Symfoniorkester og Opera inviterer til næringslivsfrokost med tema ledelse og koblinger til kultur og musikk.

Lisa Vivoll Straume i Mind: AS mener den moderne lederen må jobbe på en helt annen måte enn sine forgjengere. Foto: Næringsforeningen
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Den noe uvanlige miksen av samarbeidspartnere kommer sammen i Olavshallens lille sal torsdag 9. februar. Hit kommer fire personer som alle har til felles å inspirere, motivere og utøve lederskap på sin unike måte (f.v. på bildet under) Krzysztof Urbański, Lisa Vivoll Straume, Grete Wennes og Trond F. Mellingsæter.

Les mer og meld deg på her!

Seminaret starter med frokost kl. 08.00. Hver av foredragsholderne har fått tildelt 20 minutter. Seansen med Trondheim Symfoniorkester (TSO) innledes med en samtale mellom Lisa Vivoll Straume og sjefdirigent Krzysztof Urbański kl. 10 i Olavshallen, store sal, og avsluttes med symfoniorkesteret som fremfører smakebiter fra konserten Vårofferet. Og det er svært spennende profiler som vil stå på scenen under dette helt unike arrangementet:

Krzysztof Urbański, dirigent i TSO: «Jeg håper å utvide mine egne og orkesterets musikalske horisonter, og å skape uforglemmelige opplevelser med hver eneste fremføring», sa Krzysztof Urbański da han tiltrådte som sjefsdirigent for TSO i 2010. Dette er hans siste sesong i TSO. Møt og bli kjent med hvordan Krzysztof Urbański jakter på det perfekte lydbildet. Han tar oss med inn i musikken og bak notene på Vårofferet. I orkesteret har han 105 dyktige og kreative musikere. Graden av suksess er en kombinasjon av dirigentens evne til å formidle sin idé, sin visjon og sin ambisjon slik at alle inspireres til å yte sitt absolutt beste i samspill med hverandre.

Lisa Vivoll Straume, gründer og faglig leder i MIND: AS: Hun har en doktorgrad i positiv psykologi fra NTNU, og har blant annet forsket på hva som kjennetegner mennesker på sitt beste. I sitt innlegg «Når tid og sted forsvinner: Mennesker på sitt beste i flyt» vil hun fortelle om psykologisk flyt, det å bli så oppslukt og engasjert i det man gjør, at man glemmer tid og sted. Det er en opplevelseskvalitet alle mennesker opplever, og en fantastisk ressurs å tilrettelegge for i arbeidslivet fordi det er her vi oftest presterer på vårt beste.

Lisa Vivoll Straume i Mind: AS mener den moderne lederen må jobbe på en helt annen måte enn sine forgjengere. Foto: Næringsforeningen

- Det er en utrolig spennende kobling mellom ledelse, musikk og kultur. Ledelse i denne bransjen handler særskilt om å tilrettelegge for at mennesker skal få bruke sine styrker og ressurser, og prestere på sitt beste. Her har mange næringslivsledere noe å lære, sier Lisa Vivoll Straume.

- Vi er kommet til 2017 men fortsatt utøves næringslivsledelse i stor grad gjennom kontroll og måling. Det er en praksis som stammer fra det forrige århundre og som for lengst er utdatert.  Vi har mengder med god forskning som viser hvor viktig det er at ledere viser medarbeidere tillit og frihet, tilrettelegger for læring og samspill, og klarer å tegne et tydelig fremtidsbilde som skaper tilhørighet og mening.

- Styring i form av å gi retning med tydelige rammer er nyttige verktøy for både ledere og dirigenter, men det er ikke tilstrekkelig. Lytting er kanskje dirigentens viktigste verktøy for å få til det samspillet mellom mennesker som er så avgjørende for å skape fantastisk musikk. Jeg håper seminaret inspirerer ledere til å utvide sitt repertoar på hvordan å bevege mennesker i en gitt retning, mener Lisa Vivoll Straume videre.

Grete Wennes, professor i ledelse ved NTNU: Hun vil presentere ledelsesfaget og synet på ledelse gjennom de siste 100 år i foredraget «Kunsten å lede – kunst». Dette danner så grunnlaget for å diskutere hvorfor ledelse er så vanskelig å få til, hvorfor så mange ledere får kjeft og hvorfor noen få får heltestatus, fortjent eller ufortjent. Wennes har forsket særlig på kunstledelse, det vil si ledelse i kunstneriske virksomheter, noe som også blir tema under foredraget.

Trond F. Mellingsæter, Country Manager i Danske Bank: Han står i spissen for bankens ambisiøse vekst- og utfordrerrolle i Norge. Trond var tidligere adm. direktør i Fokus Bank, før han bodde et par år i København og jobbet på konsernnivå i Danske Bank. Under tittelen «Å lede 1000 mennesker når verden går i 1000 km/t», vil han fortelle om hvordan det er å lede en stor matriseorganisasjon i en tid hvor banksektorens rolle utfordres og endres i et stadig økende tempo.

Country manager for Danske Bank, Trond F. Mellingsæter, er opptatt av at ledelse som fag også må endre seg når utviklingen ellers i samfunnet går så ekstremt fort. Foto: Næringsforeningen

- Dette blir utrolig spennende, sier Trond F. Mellingsæter om lederseminaret der ledelse og kultur møtes. For ledelse er noe Mellingsæter er svært opptatt av. Han understreker er at lederrollen er i sterk endring – som næringslivet generelt er det.

- Utviklingen går raskere enn noen gang. Det stiller helt nye krav til oss som ledere, og da er denne type erfaringsutveksling midt i blinken.

Mellingsæter har tre viktige punkter som han selv prøver å leve etter som leder i Danske Bank:

- Det første er å alltid være kundefokusert. Det andre er å inspirere. Man kan ikke som leder bare være en som kommanderer. Det handler ikke bare om bare «hva», men «hvorfor». Det tredje punktet er å være en rollemodell hver eneste dag, forklarer han.

- Dette er det fullt mulig å sammenligne med det man gjør i TSO. TSO har ekstremt flinke utøvere og dirigenten skal få alle sammen til å fungere sammen som et team. Kultur og næringsliv har mange erfaringer man kan dele med hverandre, og lære av. Blant det viktigste vi kan lære av hverandre, er engasjement og en prestasjonskultur, mener Mellingsæter.

I tillegg til utveksling av erfaring og debatt om lederrollen, så er han stolt av at Danske Bank, som eneste store norske bank med hovedkontor i Trondheim, finner så sterke lokale samarbeidspartnere som TSO.

- Det handler jo også om vår og TSO sin lokale forankring og identitet. Sammen vil vi vise frem hva Trondheim står for og kan tilby unge talenter.

HER KAN DU MELDE DEG PÅ ARRANGEMENTET