Font

ANNONSØRINNHOLD

Azure, Font

Slik blir dørstokkmila kortere:

– Det første steget er kanskje det viktigste

Er du en av de som har mål om å spise sunnere, trene mer og leve bedre i 2023, men som nå sliter med motivasjonen til å starte? Her får du tips og råd som gjør dørstokkmila kortere!

Med en hektisk hverdag hvor timene går til jobb, fritidsaktiviteter med barn og plikter i hjemmet, er det ikke alltid like lett å finne tiden til trening.

Fysioterapeut og gruppeinstruktør i 3T, Sandra Gilstad Passani kjenner problemstillingen godt, men kan fortelle at det for mange kun er små endringer som skal til for en mer aktiv hverdag.

– Dersom man ikke har vært særlig aktiv tidligere, vil man merke stor effekt av å gjøre helt enkle endringer i hverdagen, forteller Sandra.

Flere umiddelbare fordeler

Det skal faktisk ikke mer enn én treningsøkt til før man kan merke store positive endringer for både kroppen og for hodet. Sandra lister opp en rekke umiddelbare fordeler, og forteller at fordelene kommer på løpende bånd dersom man fortsetter over tid.

– Samme døgn som man trener vil man kjenne et økt energinivå, bedre regulering av blodsukker, lavere blodtrykk, bedre hukommelse, bedre søvn og mindre spenninger i kroppen, - for å nevne noe, smiler hun.

Dette skjer med deg etter trening:

Kun timer etter at du har vært i aktivitet skjer en rekke ting i kroppen som gir store positive utslag:

  • Økt aktivitetsnivå og forbrenning
  • Regulering av blodsukker og lavere blodtrykk
  • Bedre søvn, fordøyelse, humør og hukommelse
  • Man blir bedre på problemløsning, planlegging og organisering
  • Symptomer på depresjon synker
  • Man kan få redusert muskelplager og spenninger

Etter å ha opprettholdt en mer aktiv hverdag over tid vokser fordelene ytterligere, og man kan merke større endringer:

  • Mer mestring i hverdagen
  • Du blir sterkere og får bedre utholdenhet
  • Immunforsvaret blir sterkere
  • Du reduserer risikoen for diabetes, kreft og depresjon
  • Det er smertelindrende og styrker skjelettet
  • Gir bedre livskvalitet

Sandra forklarer at treningen ikke trenger å være veldig tung og komplisert for å gi effekt.

– Definisjonen av fysisk aktivitet er bevegelse. Hvordan du velger å bevege deg bestemmer du selv, forklarer hun.

– Det første steget er kanskje det viktigste - å gå inn dørene på 3T. Inne på senteret finner man mange dyktige trenere og instruktører som kan hjelpe deg å finne en aktivitet som funker for deg, mener Sandra.

Husk lyd!

– Gjør mye for humøret

En god start

Hvor stor effekt man får etter første økt avhenger av hvilket utgangspunkt man starter med. Men det som må ligge til grunn dersom man ønsker en langvarig livsstilsendring, er en god motivator.

– Det viktigste er å gjøre noe du selv trives med. Når man skal legge om til nye vaner er riktig motivasjon nøkkelen til å lykkes. Dans er for eksempel en aktivitet noen liker kjempegodt, mens andre vil synes er helt pyton.

3T har 17 treningssentre over hele Midt-Norge, som sammen tilbyr over 900 gruppetimer hver uke. Sandra forteller at timene har et stort spekter, og favner alt fra spinning og styrke, til dans og yoga.

I tillegg får alle nye medlemmer muligheten til en rådgivningstime med en veileder.

Her får man hjelp til å sette sammen et treningsprogram som passer til eget utgangspunkt, og er et flott utgangspunkt dersom man er usikker eller sliter med å komme i gang.

– Motivasjon består av to ting: En personlig grunn til å få det til, og trua på å klare det. ­Det er ikke noe som plutselig dukker opp. Motivasjon må skapes og jobbes med. Finn din ting, og utforsk hvilke aktiviteter som gir deg glede, forteller Sandra.

Nøkkelen til å lykkes

En som har funnet motivasjonen og veien inn til en aktiv hverdag, er Torgeir Rye. I dag er 55-åringen en ivrig gruppetime-entusiast, og forteller at trening gir han både glede, nye venner og en følelse av felleskap.

– Jeg mener jeg fungerer bedre når jeg er fysisk aktiv. Hverdagen blir lettere, psyken er bedre, jeg får økt arbeidskapasitet, og føler meg mer tilgjengelig for familien, smiler han.

Torgeirs motivasjon for å være aktiv flere ganger i uka er enkel; han ønsker bedre helse.

– I familien min har vi mye hjerte-karsykdommer, og når man kommer til min alder er det noe man skal ta på alvor, forteller han.

Både han og Sandra er enige i at hver person har sin ting som motiverer, og at det som motiverer vennen eller samboeren din, ikke nødvendigvis trenger å være det som fungerer for deg.

Torgeir mener ytre motivatorer, slik som badevekta, oppfordring fra legen eller en generell tanke om at man burde være mer aktiv er greit, men at disse har en tendens til å dabbe av over tid.

– Det er du og din kropp, med din motivasjon som skal være mer aktiv, så det må funke for deg. Dersom man skal holde ut over tid, er det viktig å finne det som holder deg motivert lenge, råder han.

Gir en psykisk boost

For Torgeir er den fysiske formen og styrken man får av trening mer en bieffekt av hovedmålet. Han forteller at trening har hjulpet han gjennom flere tøffe perioder av livet.

– Jeg har vært utbrent flere ganger. Da opplever man en drastisk reduksjon av effektivitet både på arbeidsfronten, men også ellers i hverdagen. For meg ble trening mye av redningen, forteller han.

For Torgeir ble trening og felleskap i treningsrommet et viktig verktøy for å komme seg opp igjen etter utbrentheten.

Sammen med kona trener han nå flere ganger i uka, og sammen har de bygget seg et nettverk med venner som trener, motiverer og pusher hverandre til å være i aktivitet.

– Det å kunne trene sammen med noen gir meg veldig mye. Når jeg og kona drar sammen på trening får vi en felles hobby, og det er fint. Det blir en ekstra kvalitetstid som har veldig positiv effekt på oss som par, smiler han.

Aldri for sent å starte

Gruppetimer er de treningene Torgeir trives best med. Da er løpet lagt på forhånd, og for han er det den enkleste måten å gjennomføre dagens aktivitet dersom motivasjonen ikke er på topp.

– Du går inn, gjør det instruktøren ber om, også er du ferdig. Så enkelt, ler han.

En av gruppetimene Torgeir benytter seg av, er yogatimene til Kristine Jensvold. Kristine har over tjue års erfaring som instruktør, og mener selv at kroppen ikke fungerer skikkelig dersom hun ikke får bevegd seg.

– De periodene jeg ikke har fått vært like aktiv, merker jeg det fort. Jeg får vondt i kroppen og jeg yter dårligere i hverdagen, forteller Kristine.

Hun forteller at mange som er nye på treningssenter har godt utbytte av å delta på gruppetimer, nettopp av samme grunner som Torgeir nevner: det er enkelt.

Husk lyd!

En mer funksjonell hverdag

– Motivasjonen til å være aktiv vil ikke være til stede hver dag, og da er rutiner og disiplin avgjørende. Da kan det være mye hjelp å hente hos trenere og instruktører på treningssenter, mener Kristine.

Torgeir er helt enig. For han er det lettere å gjennomføre et sett i en gruppetime, enn å planlegge et eget løp i styrkesalen de dagene motivasjonen er lav.

Uansett hva som motiverer deg, og hvilke aktiviteter du velger for å komme i gang, er det viktig å huske på én ting:

­– Det er aldri for sent. Du er aldri for gammel, eller for dårlig trent til å starte, smiler Kristine.

Adresseavisen brand Studio
3T

Tekst/design:
Foto:

ANNONSØRINNHOLD

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Informasjon om bruk av personopplysninger og informasjonskapsler.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Font