Har du hjertet på rett plass, gode lederegenskaper og lyst til å jobbe med ungdom? Da kan akkurat du være drømmekandidaten til en av de nye lederstillingene: Bufetat oppretter nå to nye barnevernsinstitusjoner i Trøndelag.

Former unges fremtid

En oppvekst preget av utrygghet. Ungdom som velger rus og kriminalitet. En barndom i flyktningeleir. Dette beskriver dessverre hverdagen til altfor mange barn, unge og familier rundt oss – men de skal ikke stå alene.

Flash photography, Cheek, Smile, Eyebrow, Iris, Happy, Eyelash
Vi er et tilbud til unge som har det trasig i hverdagen. Unge som har begitt seg ut på en ferd mot alvorlig kriminalitet.

Sissel Fjelnset,
avdelingsdirektør for akutt og inntak i Bufetat

Hvert eneste år bistår Bufetat kommunene med å gi barn og unge muligheten til et bedre liv og en tryggere fremtid. Men et stadig økende behov i samfunnet har skapt kapasitetsutfordringer for organisasjonen. For å møte problemet oppretter Bufetat nå to nye avdelinger: et behandlingstilbud på Skatval og et akutt-tilbud på Fannrem. Begge åpner før sommeren – med full drift fra september 2024. Rekrutteringsprosessen etter to avdelingsledere er nå i gang.

Søker også 60 miljøterapeuter:

Hør mer om avdelingene – og lederstillingene.

Økt behov

Sammen med kollega, seniorrådgiver Marius Øwre Johnsen, deler Sissel historier som understreker et stadig økende behov for trygge havner i en tøff virkelighet.

De beskriver etterdønningene fra pandemien, hvor mange unge havnet i et miljø med rus, vold og kriminalitet. De forteller også at en rekke påsatte branner på institusjonene i fjor, bidro til at de ikke har kunne ta imot alle. De forteller om flyktningestrømmen tilbake i 2014–2015, som resulterte i et økt trykk hos Bufetat.

– Mange er såkalt street smarte, sier hun og forteller om ungdom som enda ikke har lært norsk, og likevel strever med å møte kravene de unge møter i Norge; krav til både personlige og materielle verdier.

– Det eneste du kan er å slåss, mens du innerst inne er et lite barn som vil ha en bamse å ligge inntil på natta, sier hun innstendig.

Unik sjanse til å bygge laget

Et av de første stegene ved opprettelsen av to nye institusjoner, er å ansette to avdelingsledere; én til hver avdeling. Ettersom det er nystartede avdelinger vil lederne få en unik mulighet til å forme avdelingen fra bunnen av: bygge et godt lag, påvirke den faglige driften og sette sitt eget preg på huset.

Gode lederegenskaper er viktig for stillingen. Det er også den empatiske evnen, og styrken til å stå trygt i seg selv.

– Mange unge har et vanskelig forhold til voksne og tenker at de voksne ikke er til å stole på, så du må ikke bli vippet av pinnen, understreker Marius.

– Du må ha lyst til å skape gode opplevelser. Det er en dobbelthet i at du må kunne organisere og tilrettelegge både for ungdom og ansatte som skal jobbe der, forklarer han videre.

Derfor åpner de nye institusjonene:

Husk lyd!

– Det handler om å få frem det beste i folk. Det er som «godfot-teorien», sier Marius med et skrått smil.

– Og så gjelder det å holde fast på den viktigste oppgaven: å holde barnet i fokus.

– Du må like å hjelpe ungdom i krise, og du må klare å se det beste i alle, legger Sissel til.

Mangfold hos både unge og ansatte

Mange ungdommer kommer fra andre land, med en annen sosial kontroll og et annet familiehierarki. De bærer potensielt en bagasje med traumer både fra hjemlandet og under reisen til et tryggere land. Derfor er kompetanse innen mangfold og kulturforståelse viktig.

Marius og Sissel ser at mange ansatte har jobbet innenfor helse og barnevernspedagogikk, men de vil også oppfordre folk med andre bakgrunner til å søke.

– Pensjonerte politi som har jobbet ute på gata – det er mange gode folk der, sier Sissel, og nevner også militæret som relevant kompetanse for å trives i avdelingsleder-jobben.

Selv hadde Sissel bakgrunn som jurist da hun kom inn i Bufetat for 20 år siden. Marius har utdanning som barnevernspedagog, og har jobbet i Bufetat siden 2009. De forteller om en spennende organisasjon som stadig er i utvikling, og hvor det er store muligheter for å utvikle seg selv faglig og personlig. Både avdelingsledere og ansatte vil få grundig opplæring og trening på ferdigheter innen trygghet og sikkerhet.

– På akuttavdelingene er hverdagen uforutsigbar, med kort responstid fra det tidspunktet vi mottar henvendelse om tiltak fra kommunen og til barnet kommer inn. Da er det viktig å ha et system rundt seg med gode kolleger og trygghet gjennom god krisekompetanse, rutiner, prosedyrer, evaluering og debriefer, forklarer Sissel og fortsetter:

– Det som berører meg i akuttområdet er at det alltid er en historie. Jeg vet at vi hjelper veldig mange til å finne ut at de vil påvirke sitt eget liv, påvirke familie og snakke med dem som de føler at de har sviktet.

Det aller beste med jobben, forteller Marius, er å få muligheten til å gjøre en forskjell i livet til noen.

– Å møte ungdommer som har endret kurs og tatt utdannelse eller fått seg fast jobb... Her kan du endre et helt livsløp.

Fakta om Bufetat

  • Det statlige barnevernet som har bistandsplikt etter vedtak fra kommunen.
  • Drifter korttids- og langtidsinstitusjoner, hjelpetiltak, fosterhjem, beredskapshjem samt familievern.
  • I Midt-Norge er det 900 ansatte fordelt over 28 enheter med 13 institusjoner.

Om innholdsmarkedsføring

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av innholdsprodusenter i mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnhold skal merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media