Font

ANNONSØRINNHOLD

placeholder_logo_pm_n

Fiolinisten Jorid har helt spesielle oppdrag: 

– Musikken skaper høytid, ro i tankene og stillhet i sinnet

Når de store øyeblikkene i livet skal markeres, kan ord fort bli fattige. Riktig musikk kan derimot forsterke glede, forenkle sorg og hylle kjærlighet. Fiolinisten Jorid Vorum er ekspert på musikken til livets store øyeblikk. 

Det er vondt å miste noen man er glad i, og enda tyngre er det den dagen man skal ta et siste farvel. Med vare og klokkeklare toner fra fiolinen bidrar Jorid Vorum til at den vonde dagen kan gå litt bedre.

– Fiolin er vakkert. Ømt og inderlig. Musikken setter en fin stemning som er en begravelse verdig, sier Atle Myrvang fra Hegra.

Da Atles mor gikk bort i 2022 var han aldri i tvil om hvilket instrument som skulle fylle kirkerommet i seremonien.

Et friskt vindpust  

I utgangspunktet ønsket Atle fiolinspill kun i begynnelsen og på slutten av seremonien. Etter å ha snakket med Jorid, valgte han i tillegg å ha henne til å akkompagnere sin egen fremførelse av to sanger.

– Jorid er et friskt vindpust – et positivt vesen som er lettvint å forholde seg til. Dette var fint å kjenne på mens jeg var i en boble og skulle organisere begravelsen til min mor, sier Atle.

– Jorid tilpasset instrumentet sitt raskt til sangene jeg skulle fremføre. Hennes nydelige spill gjorde opplevelsen sterk og rørende, og løftet det musikalske uttrykket, forteller Atle.

Spiller rett fra hjertet  

Jorid Vorum har spilt fiolin siden hun var åtte år. Drømmen var å komme inn på musikkonservatoriet – noe hun også gjorde, men en betennelse i hånda førte til at hun måtte legge musikerdrømmen på hylla i flere år.

– Det var vanskelig å gi opp drømmen om musikkonservatoriet. Men, ti år og en pedagogutdanning senere, var jeg kvitt betennelsen og kunne endelig jobbe som musiker. Årene uten musikken gjør at jeg i dag setter ekstra stor pris på å kunne jobbe som fiolinist, sier Jorid.

Under navnet Fritt Spillerom bookes Jorid til spillejobber av både næringslivet og private, slik som konferanser, julelunsjer, sommerfester, bursdager og bryllup.

– For meg er det en ære å spille for folk på de store merkedagene i livet. Jeg elsker å formidle, og det er fantastisk å komme så tett på mennesker som jeg gjør gjennom musikken. Jeg opplever at jeg betyr noe og gjør en forskjell for folk, enten det er glade dager eller sorgfulle dager.   

Musikk i begravelsen  

Man har mange muligheter til å skreddersy musikk i en begravelse. Jorid trekker frem fem ulike tilbud der hun kan spille i samspill med kirkemusiker eller andre musikere, eventuelt solo fiolin.

  • Meditasjonsmusikk i forkant av seremonien
  • Solistinnslag underveis i seremonien
  • Forsterkning/akkompagnement til salmene
  • Fiolinspill under senkningen av kisten ved graven, og ved urne-nedsettelse
  • Musikk under minnesamværet etter seremonien

Stadig flere planlegger sin egen begravelse. Noen gjør dette fordi de ønsker at seremonien skal være i tråd med egne ønsker, eller for å spare pårørende for jobben.

Spesielle og utradisjonelle musikkønsker under seremonien øker i popularitet – og Jorid har omtrent ingen begrensinger i hvilke sanger hun kan gjøre om til rent fiolinspill.

– Jeg spiller de fleste sjangere, og har fått flere forespørsler om nyere musikk på fiolin. Det eneste som setter begrensinger er hvis en sang ikke fungerer med kun fiolin; men jeg har lang erfaring og kan hjelpe kundene slik at vi finner en god løsning som oppfyller ønskene deres, sier den blide nordtrønderen.

Instrumental trend  

Det er likevel fremdeles klassikerne som oftest ønskes av de pårørende – men, Jorid ser en endring fra de tradisjonelle sanginnslagene til rene instrumental-versjoner.

– Før var mange opptatt av at det skulle være sang, men nå har flere fått øynene opp for hvor vakkert det kan være med kun ett instrument. Fiolinen gir en helt spesiell ro som mange opplever som god ved bearbeidelse av sorg; musikk uten sang kan gi større rom for å kjenne på følelser, uten å bli påvirket av ordene.

Det er Atle enig i.  

– Jeg vil absolutt anbefale Jorid til andre – hun er først og fremst en dyktig fiolinist. I tillegg er hun løsningsorientert, fin å prate med og et varmt medmenneske. Hun organiserer selv øving med kantor eller organist, og eventuelt andre involverte, slik at man slipper å ha ansvaret for også dette i en allerede tung tid med mange ting som må tas hånd om.

Jorid nikker.  

– Kundene får fritt spillerom hos meg, smiler hun.  

Du kan høre utdrag fra de mest spilte låtene på Jorids hjemmeside, frittspillerom.no!  

DENNE SAKEN ER PRODUSERT AV
ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO I SAMARBEID MED FRITT SPILLEROM.

TEKST/DESIGN: ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO

FOTO: ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO OG STUDIO PRUD

Om artiklene fra Brandstudio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brandstudio som er en del av mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra Brandstudio merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media

placeholder_logo_pm_n_disc