ANNONSØRINNHOLD

Bli en del av historien

En sjelden jobbmulighet har åpnet seg i Trondheim: Nå søker Bygghytta etter flere håndverkere som vil være med på å bevare Nidarosdomen – for fortid, nåtid og fremtid.

Hver eneste dag arbeider rundt 20 håndverkere med å restaurere, bevare og vedlikeholde Nidarosdomen. Og det har de gjort helt siden 1869.

Den gangen lå Norges nasjonalhelligdom delvis i ruiner, og for å gjenreise katedralen ble Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) etablert.

I dag står Bygghytta på UNESCOs eksklusive liste over vernepraksiser, takket være sin unike tilnærming til tradisjonelt håndverk.

Side om side jobber steinhuggere, murere, blyglassarbeidere, tømrere, smeder og gipsmakere sammen med forskere og rådgiver for å ta vare på katedralen.

I tillegg til Bygghytta består NDR av Nasjonalt pilegrimssenter og publikumsavdelingen, som er godt rigget for å ta mot de nærmere 500 000 årlige besøkende fra hele verden.

Si hei til Rune Langås: Leder med den lange tittelen «avdelingsdirektør ved Nasjonalt kompetansesenter for verneverdige bygninger i stein, ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider».

Eneste i Norden

– En ekstremt spennende arbeidsplass, sier Rune Langås. Hans reise i NDR startet allerede tidlig på åttitallet, da han som ung gutt fikk jobb som steinhugger i Bygghytta. I dag er han avdelingsdirektør, og kjenner på stolthet og fascinasjon over å være en så sterk bidragsyter til landets historie.

– Ikke minst er det flott å være en del av et langt løp. For å finne lignende miljøer tilknyttet en katedral, må du faktisk ned på kontinentet, sier han smilende.

Han forteller om et unikt og spesielt miljø som han synes det er flott å være en del av. Mye tyder på at hans kolleger er enige i akkurat det – for det er sjeldent å se at Bygghytta søker etter nye ansatte. Når en først sikrer seg jobb her, blir en gjerne værende.

– Hvis du har et engasjement for det tradisjonelle håndverket så må du gripe sjansen, for det er ikke sikkert denne muligheten kommer igjen – på mange år, mener Rune.

– Dette er helt særegent

Allsidig arbeidshverdag

Foruten Nidarosdomen, arbeider Bygghytta også med Erkebispegården og andre verneverdige steinbygninger i Norge. Som Stavanger domkirke, som de nylig hadde et oppdrag for.

Nå ser Rune frem til at de skal bære arven videre – og overføre verdifull kompetanse til kommende generasjoner.

– Dette er en unik arbeidsplass for de som vil utvikle håndverket sitt. Arbeidshverdagen med kulturminner og verneverdige bygg er virkelig fascinerende, sier han.

Både Rune Langås og Ida Johanne Berg Bodvar skryter av arbeidsmiljøet.

Skryter av arbeidsmiljøet

Én av de som har vært så heldig å skaffe seg jobb her, er steinhugger og restaureringstekniker Ida Johanne Berg Bodvar. Hun fikk sitt første møte med restaureringsarbeidet under Olavsfestdagene sommeren 2006, da hun fikk se en av håndverkerne bearbeide stein til Nidarosdomen. Hun ble enormt begeistret, og det tok ikke lang tid før hun søkte og fikk jobb her.

– Det har vært en spennende tid, hvor jeg har lært masse, oppsummerer hun med et stort smil.

Hun tror og håper at nye kolleger vil møte en entusiastisk gjeng i Bygghytta.

– Det gode arbeidsmiljøet, sammen med de varierte arbeidsoppgavene, er det aller beste ved å jobbe her, smiler hun.

– Jeg gleder jeg meg til å få nye kolleger med friske tanker og ideer, som kan se andre måter å løse oppgavene på.

I likhet med Rune påpeker hun hvor unik denne jobbmuligheten er.

– Det er veldig sjeldent at vi tar inn nye folk.

Disse egenskapene bør du ha

Stillingene de nå utlyser, er steinhugger, murer, snekker/tømrer og et ettårig engasjement som gipsmaker.

– Hvis du er nysgjerrig, nøyaktig, genuint interessert og disiplinert har du de rette egenskapene for å trives her, mener Ida. Hun legger til at en også må like å samarbeide med andre, ettersom de ulike håndverkerne jobber tett sammen på tvers av fagområder.

– En må ha tålmodighet og ro for å stå i yrket, men også være kreativ og løsningsorientert for å utvikle nye metoder, og håndverket sitt, legger Rune til.

– Mange spennende oppgaver

Respekt for hverandres arbeid

Nyansatte får ta del i et grundig opplæringsløp: Over en treårig periode vil de få innsikt i kunsthistorie, bygningsvern og en tverrfaglig opplæring som skal gi kunnskap om alle arbeidsoppgavene som foregår i Bygghytta.

– På det punktet skiller vi oss fra andre bedrifter i byggenæringen, sier Rune, som mener det er viktig at håndverkerne har forståelse og respekt for hverandres arbeidsoppgaver. Han eksemplifiserer det med at mureren vil kurses hos steinhuggeren, smeden og gipsmakeren, og så videre.

– Vi mener at denne opplæringen er vel anvendt tid, konkluderer han med et smil.

Blir et naturlig midtpunkt

De som blir ansatt, kan også vente seg positive reaksjoner fra omverdenen: Hverken Ida eller Rune legger skjul på at det er ekstra stas å fortelle hvor de jobber.

– Når du forteller at du jobber ved NDR blir folk umiddelbart nysgjerrige på det du arbeider med. Det er en fin bekreftelse på at du gjør noe viktig for kulturarven og hele nasjonen, forteller Rune med et smil.

– Hvis du vil være midtpunktet er det bare å si hva du jobber med, sier Ida og legger leende til:

– Folk blir med en gang veldig stolte på mine vegne.

Om innholdsmarkedsføring

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av innholdsprodusenter i mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnhold skal merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media