ANNONSØRINNHOLD

placeholder_logo_pm_n

Nå skal Trondheim Spektrum fylles med ost fra alle verdenshjørner

Denne høsten skal verdens beste ost bli kåret i Trondheim Spektrum. Søstrene Ragnhild og Turid Nordbø fra Grindal Ysteri er to av dem som skal kjempe om den gjeve prisen.

Det yrer av liv hos mange norske melkeprodusenter. Det kokes og ystes på gårder og setre. Norsk melk forvandles til produkter av svært høy kvalitet som blir lagt merke til internasjonalt.

Nettopp derfor er Norge tildelt World Cheese Awards i 2023, og 4500 oster blir samlet i Trondheim Spektrum for å kåre verdens beste oster.

Et av ysteriene som har imponert er Grindal Ysteri med søstrene Ragnhild og Turid Nordbø i spissen.

Vi tok turen dit for å se hvordan de lager ost i verdensklasse.

Søstrene Ragnhild og Turid Nordbø fra Grindal Ysteri er klare for VM.

People in nature, Natural landscape, Plant, Sky, Mountain, Cloud, Happy, Hat, Grass

Gode barndomsminner

Klokken er sju om morgenen og vi er inne i fjøset på Jelsetra i Trollheimen, omtrent en halvtimes kjøring fra gården i Rennebu. Geitene står utenfor, de tripper og breker, som for å si at de er klare for å komme inn.

– Vi har bare to mjølkemaskiner, og 25 geiter, så vi må gjøre det etappevis. Ikke alle geitene mjølker like raskt, så jeg mjølker de tre raskeste med den ene og de to treigeste med den andre.

Ragnhild har tatt på seg skaut og arbeidsklær, og gjør slanger og spann klare til å mjølke sine kyr. Hun har nettopp fyrt opp i ovnen som varmer vannet til ysteriet.

People in nature, Natural landscape, Working animal, Plant, Sky, Ecoregion, Tree, Mountain, Mammal, Highland

Søstrene tar hovedansvar for sine egne dyr her på setra, og barndommens somre på setra handlet mest om leken og ferie. Den dype erfaringsbaserte kunnskapen om ysting har kommet med årene.

Selv om Ragnhild flyttet hjemmefra da Turid var 16 har de holdt tett kontakt hele tiden. Hun var hjemme i helgene, og de pratet på telefon.

– Jeg tok meg selv i å glemme at Turid var yngre. Hun var den reflekterte lillesøstra som virket eldre enn alderen tilsa, forteller Ragnhild med en varm mine.

Nå er osteeventyret Grindal Ysteri klar for å kjempe om en gjev tittel i Trondheim Spektrum.

– Utrolig mye kunnskap

Ragnhild studerte biologi, ysting og meieriteknologi, i Trondheim, på Ås og i Aurland. Det første ystekurset gikk hun da Turid var tre år, på Gammelsetra i Grøvudalen, og siden hos Pascale Baudonnel i Aurland, hvor det var en levende tradisjon for håndverksost.

– I Norge hadde det til da vært liten interesse for å ta vare på ystehåndverket, forklarer Turid.

– Men på veien mistet vi mye erfaring og håndbåren kunnskap som vi måtte finne ut av selv, fyller Ragnhild inn.

Da Turid ble 14 år og Ragnhild 26, tok de over driften av setra om somrene. Det var på denne tida eksperimenteringen med ysting virkelig tok av. Det som skulle bli starten på Grindal Ysteri.

– Det var seterdrifta som gjorde at jeg fikk lyst til å ta over hjemgården.

De forteller at setra har blitt drevet av kvinner i slekta så langt tilbake de kjenner.

– Ysteriet ser tilsynelatende enkelt ut, men det er basert på utrolig mye kunnskap og erfaring. Informasjon om å lage håndverksost under enkle kår er vanskelig å finne, forklarer Turid.

Hun har gått et ystekurs, men det meste av ysting har hun lært av Ragnhild.

– Den tause kunnskapen er vel så viktig. For meg er det å like rutiner og ha god evne til tilstedeværelse, like viktig som lang erfaring. Men kunnskapen må være i huset, forteller Turid.

Det er mye som skal klaffe for å kunne lage ost i verdensklasse. Men det har flere norske ystere nå fått til, og nettopp Norge er valgt som sted for World Cheese Awards i 2023. Grindal Ysteri er et av flere norske ysteri som stiller sterkt i konkurransen.

Slik blir ostefesten i Trondheim Spektrum

Hvis du ønsker en smakebit fra Grindal Ysteri og 4500 andres oster i toppklasse, så har du en gyllen mulighet til det i Trondheim Spektrum 26. – 28. oktober.

Da samles det oster og ostemakere fra alle verdenshjørner, som skal kjempe om den gjeve tittelen; «Verdens beste ost»

– Det er en stor glede å få arrangere oste-VM i Trondheim, og et svært spennende prosjekt å få være en del av, sier Monica Harsvik, prosjektleder i Oi! Trøndersk mat og drikke.

250 dommere fra inn- og utland skal bedømme, hvor ostene fordeles utover flere bord og blir vurdert og identifisert som gull, sølv og bronse-oster.

Dette er en solid anerkjennelse av Trøndelag som matregion, hvor vi vil løfte frem det gode fagmiljøet innen matproduksjon og ysting.

Monica Harsvik, prosjektleder

Deretter velges det ut én ost på hvert bord, som skal videre til superfinalen. Bedømmingen foregår på fredag, og er åpen for publikum.

Trondheim Spektrum blir med andre ord et sentrum for osteinteresserte denne helgen med mathall, marked og ostefest for store og små.

– Vi gleder oss til å ta imot tusenvis av besøkende i Spektrum i oktober, med opplevelser og aktiviteter for alle!

Om artiklene fra Brandstudio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brandstudio som er en del av mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra Brandstudio merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media

placeholder_logo_pm_n_disc