ANNONSØRINNHOLD

placeholder_logo_pm_n

ANNONSØRINNHOLD

Internasjonalt teknologiselskap satser tungt i Nord-Norge:

– Det er her bransjeveksten skjer

ScaleAQ satser tungt i nord med betydelige investeringer og økt tilstedeværelse og gleder seg til utviklingen videre.

Satsingen på maritim utvikling og havbruk har aldri vært større, og i Nord-Norge har veksten vært enorm de siste årene.

To timer sørvest for Tromsø ligger et av oppdrettsanleggene til SalMar.

De har benyttet seg av ScaleAQs tjenester i lang tid, og følger spent med på den teknologiske utviklingen og satsningen til ScaleAQ i nord.

Vi møter Gunnar Karl Knoph, driftsleder for SalMar Senja, i det som ser ut som et kontrollrom hentet rett ut fra NASA.

Et rom dekket med smarte skjermer der man blant annet ser laksen svømme livlig rundt i merdene, får oversikt over hvor mye fôr det er i siloene, samt smarte miljøsensorer.

Det er ikke til å stikke under en stol at det har skjedd ting siden han kom inn i oppdrettsbransjen på midten av 80-tallet.

– Det har vært en enorm reise, og jeg får nesten litt tårer i øynene når jeg tenker på alt som har skjedd her på Senja. Fra å være mellom åtte til ti personer – til dette anlegget. Det er stort, medgir han.

– Det har vært en vanvittig utvikling, rett og slett. Alt har blitt større og mer profesjonalisert. Og for ikke å snakke om teknologien. Der har det vært noen kvantesprang. Jeg føler det har eksplodert de siste ti årene, sier Gunnar.

Husk lyd!

Smart teknologi

Utviklingen har gått fort de 40 årene Gunnar har jobbet med oppdrett, men en ting har vært en fellesnevner hele veien; viktigheten av godt utstyr og smart teknologi.

For Gunnar og gjengen i SalMar på Senja har særlig et tett samarbeid med ScaleAQ vært viktig.

– Vi har jobbet med ScaleAQ i mange, mange år, og det er det mange gode grunner til, sier Gunnar.

– Gjennom det tette samarbeidet har vi fått utstyret akkurat slik vi ønsker oss. I tillegg er det svært enkelt å bruke. Du trenger ikke å være en romforsker for å skjønne hvordan ting henger sammen. Det hele er svært intuitivt, legger han til.

– Veldig fornøyd med ScaleAQ

Hva er ScaleAQ? Regionsjef Frederik Andersen oppsummerer det på følgende vis:

– Vi er et høyteknologiselskap som leverer alt fra flytekrager, kameraer og smarte digitale løsninger til oppdrettsbransjen.

– Målet vårt er jo å være så tett på oppdretterne som mulig. På den måten kan vi kjenne på utfordringene de har, og være med på å finne gode løsninger til kundene våre, legger han til.

De siste årene har region nord vokst seg store, men veksten stopper ikke opp, lover Frederik.

Region nord består av et team på 15 dyktige mennesker, som opererer i et område som strekker seg fra Alta i nord til Sandnessjøen i sør.

– Vi har fremskutte lager langs hele kysten. Det handler om at vi skal ha kort responstid dersom kundene trenger vår hjelp. Vi vet hvor viktig det er for oppdretterne at vi handler kjapt, sier Frederik.

ScaleAQ satser stort på Nord-Norge. Det er jo her brorparten av veksten er. Vi har fått på plass en veldig god rigg og styrket hele støtteapparatet, men vi skal fortsette veksten. Vi er hele tiden på jakt etter flinke folk.

FREDERIK ANDERSEN, REGIONSJEF I SQALE aq

Husk lyd!

Slik er det å jobbe som servicetekniker

Nytt kontor og flere folk

Frederik forteller at de gjør betydelige investeringer i region nord og med betydelige investeringer og økt lokal tilstedeværelse for å dra nytte av bransjens vekst.

– Vi styrker vår tilstedeværelse gjennom et nytt kontor i Tromsø, etablering av flere servicestasjoner og tilgang til flere rådgivere. Som en ledende leverandør av teknologi og utstyr til oppdrettsnæringen møter vi den økende etterspørselen i Region Nord.

Et viktig punkt for ScaleAQ er å skape lokale arbeidsplasser. Det inkluderer stillinger som krever spesialiserte ferdigheter, som for øyeblikket ikke er tilgjengelig i regionen.

– Vi oppfordrer unge voksne til å flytte til området og bidra til utviklingen av en kompetent arbeidsstyrke. I en usikker tid er det også viktig å oppmuntre til spredt bosetting i Norge, sier Frederik.

Han forteller at lokal tilstedeværelse har stor betydning for både ScaleAQ og kundene.

– Da kan vi sikre høy kvalitet på tjenestene, samtidig som transporten av ferdigstilte flytekrager og andre produkter reduseres. Dette bidrar til å redusere klimaavtrykket og fremme bærekraftige løsninger, sier han.

– Jeg var faktisk den første serviceteknikeren som ble ansatt i Nord-Norge på den tida. Det har vært en stor utvikling siden den gang, sier Runar, som i dag er service manager og leder ti serviceteknikere i regionen.

Vært med på veksten

En av de som har vært med på veksten hos region nord er Runar Richardsen, som hadde sin første arbeidsdag hos ScaleAQ i 2011.

– Fra utsiden virket det som et utrolig spennende selskap, som har fokus på teknologi og innovasjon i en viktig næring. Det ville jeg bli en del av, sier Runar.

Han er oppvokst på Senja, nært havet og oppdrettsnæringen, og har alltid hatt et godt inntrykk av ScaleAQ. Det var avgjørende for at han søkte seg hit.

Han trekker frem det brede produktspekteret – blant annet flytekrager, flåter, link og digitale løsninger – som en av grunnene til at jobben er såpass interessant.

– Når du jobber hos ScaleAQ kan du være stolt av produktene du leverer til kundene dine. I tillegg utvikler produktene og tjenestene våre seg hele tiden. Du får utviklet deg i takt med bransjen og teknologien – og er aldri utlært – det liker jeg, sier Runar.

Serviceteknikerne er folkene hos ScaleAQ som sørger for at utstyret de leverer presterer som det skal. Arbeidsdagene er svært varierte, og de er mye ute i felt for å installere nye produkter og treffe kunder.

Når ting ryker – er det denne gjengen som rykker ut til kundene. Runar forteller at de ønsker å være så proaktive som mulig, og sørge for at produktene varer lengst mulig.

Vi vet hvor viktig hundre prosent oppetid er for kundene våre. Når vi er ute på lokalitetene ser vi derfor ikke bare etter feil og retter dem. Vi ser også etter ting som kan gå galt i fremtiden og gjør utbedringer der også.

runar richardsen, service manager i scaleaq

Husk lyd!

– Rigger oss for vekst

Bærekraftig fremtid

Gunnar hos SalMar på Senja forteller at de føler seg godt ivaretatt av Runar og serviceteknikerne hos ScaleAQ.

– Vi føler oss sett og hørt av ScaleAQ. De tar oss på alvor og har veldig kjapp responstid. Det utrolig viktig for oss å ha en så solid aktør i ryggen, som kan serve oss og gjøre oss bedre.

Oppdrettsbransjen er i stadig utvikling, og selv om Gunnar ikke tør å spå hvordan fremtidens anlegg vil se ut, har han noen tanker om veien videre.

Og han er klar på at ScaleAQ vil spille en viktig rolle i årene som kommer.

– Alt blir større – og jeg tror flåtene kommer til å vokse mye fremover. Det kommer nok mange smarte løsninger som vil gjøre bransjen grønnere, som for eksempel de smarte fôrsprederne fra ScaleAQ som vi holder på å teste, sier Gunnar, og legger til at noe har skjedd med ryktet til bransjen de siste tiårene.

– Holdningen til næringen er helt annerledes nå. Jeg føler at jobben vi gjør er mer akseptert og at folk skjønner at det vi gjør skaper verdier for lokalsamfunnene og landet vårt. Vi har tatt mange grep, tar mer ansvar og utvikler oss mer i en grønn retning. Det skal vi fortsette med.

Frederik forteller at bærekraft er viktig for bransjen og ikke minst for ScaleAQ.

– Vi har en viktig rolle i det grønne skiftet i bransjen, og gjør flere tiltak. Blant annet med tanke på å lage robust utstyr som kan gjenbrukes og resirkulering.

– Men det viktigste vi gjør er å lage teknologi som gjør det enkelt for kundene å overvåke miljøavtrykket sitt, slik at de enkelt kan ta grep, sier Frederik.

– Nå jobber vi med mye spennende. Blant annet med ny merdeteknologi, subseanøter og vortex-løsninger, som etter hvert kommer til å revolusjonere oppdrettsbransjen, mener Frederik.

Bli bedre kjent med ScaleAQ på AquaNor 2023 - her kan du lese mer om programmet!

Vil du være med på å utvikle oppdrettsbransjen?

ScaleAQ trenger flere flinke folk i Nord-Norge:

Om artiklene fra Brandstudio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brandstudio som er en del av mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra Brandstudio merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media

placeholder_logo_pm_n_disc