Vil fjerne de små skolene

Trondheims minste skoler kan forsvinne når kommunen gjennomgår skolestrukturen. Alle de nedleggingstruede skolene har færre enn 300 elever.

Saken oppdateres.

Smått er ikke lenger godt i skolen i Trondheim: Nå kan småskolene snart være en saga blott i kommunen.

Denne uken la rådmannen har lagt frem et høringsnotat hvor det foreslås at tre skoler skal legges ned relativt raskt. I alt ni skoler trues med nedleggelse.

De har en fellesnevner: Det er kommunens minste skoler.

Paradis

Med furuskogen ruvende i bakgrunnen, ligger Solbakken skole. Her er det raust med plass, men få elever. I dag går det 150 elever på skolen som samler elever både fra Fortunalia og områdene rundt Jonsvatnet.

– Et paradis, smiler Kari Wiksaas Busch fra sitt rektorkontor.

Men prisen på en slik skole er for høy for Trondheim kommune.

I høringsnotatet skriver rådmannen at det er et mål i seg selv å sikre en mest mulig kostnadseffektiv skolestruktur, slik at minst mulig av skolebudsjettet bindes opp i bygninger og drift av disse anleggene.

– Kommunen går inn i en periode med svært vanskelig økonomi, og effektiviseringstiltak blir derfor helt nødvendige, skriver rådmannen.

Skuffet

Derfor har Solbakken skole havnet på listen over de ni nedleggingstruede skolene. Men det er to alternativer: Enten opprettholdes skolen, og utvides med paviljonger for å kunne ta imot flere elever. Alternativ to er å legge ned skolen, selge eiendommen og flytte elevene til Vikåsen og Åsvang skole.

– Enten blir vi større, eller så blir vi lagt ned. Vi ønsker selvsagt å beholde skolen her, sier rektoren.

«Bidra nå og la skolen stå» står det på tavla i rommet hvor 6. trinn holder til. De var fryktelig skuffet og opprørt da de fikk høre om kommunens forslag, men nå har stemningen snudd:

– Vi har klart å skape et positivt engasjement for skolen vår, sier lærer Mari Haugen.

For de 24 elevene i 6. trinn satte seg like godt ned og skrev ned alle argumentene de kunne komme på for å beholde skolen. Plakaten leverte de til kommunaldirektør Jorid Midtlyng.

Ørn og elg

Når vi ber om å få høre argumentene, spretter hendene i været:

Skolen er akkurat passe stor, alle kjenner alle, ingen mobber, ingen tagger, de har ny ballbinge, de har masse skog og uteområde, rett som det er ser de elg, eller ørn eller rådyr, de er flinke strømsparere, de gjør det godt på nasjonale prøver, de har ganske snille lærere, og hvis noen er lei seg, så stiller venner opp.

Og på ettermiddagstid møtes de i håndball, fotball eller korps. Snart starter også skisesongen.

– Det er viktig at kommunen har et mangfold av skoler, mener rektoren. Hun har opplevd at elever har kommet til Solbakken, fordi de ikke har funnet seg til rette på større skoler. På Solbakken er det lite og oversiktlig.

– Ulempen med små trinn kan være at elevene har mindre valgmuligheter når de skal skaffe seg venner. Men vi har aldersblanding, og det oppleves også som positivt, sier Wiksaas Busch.

Sparer millioner

I høringsnotatet går det frem at det tidligere var et mål å etablere skoler med to klasser eller 56 elever på hvert trinn. I forbindelse med Reform ’97 ble det imidlertid vedtatt å bygge barneskoler med tre klasser på hvert årstrinn, noe som tilsvarer maksimalt 84 elever.

– Med dette «grepet» sparte Trondheim kommune sannsynligvis flere titalls millioner kroner årlig uten at det har gått ut over kvaliteten, skriver rådmannen.

Men elevene ved Solbakken skole synes ikke det høres fristende ut med en klasse på 50-60 elever. De har en klar beskjed:

– Det er dumt at kommunen lar det gå ut over oss når de skal spare penger.

 
        
            (Foto: KJELL A. OLSEN)

  Foto: KJELL A. OLSEN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå