Vasker du bilen hjemme eller på bensinstasjon? Ett av alternativene gir best resultat, mener NAF

– Regelmessig vasking kan spare deg for mange tusenlapper den dagen du skal selge bilen.

SELVVASK ELLER VASKEHALL: Hva gir best resultat?  Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Saken oppdateres.

For de fleste er bilvask en investering som forlenger levetiden til bilen. Men hvor ofte bør den vaskes? Og hvordan?

– Bilvask er en viktig del av bilens vedlikehold. Innsatsen din kan spare deg for store kostnader, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen.

Hvor ofte du bør vaske avhenger av hvordan du bruker bilen, hvor ofte og hvor du kjører, samt årstiden.

Engebretsens råd er å ikke la det gå for lang tid mellom hver vask. Dermed slipper du å være avhengig av sterke vaskemidler.

Jo hyppigere du vasker, desto mindre styrke trenger du på såpen, sier Jan Ivar Engebretsen hos NAF.   Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema

– Det holder med mild bilsjampo hvis du vasker ofte, gjerne en gang i uken. Det vil heller ikke slite så mye på bilen slik som avfettingsveske gjør, sier han.

Tips 1: Vask bilen selv

Engebretsen viser til en test NAF gjorde av vaskemaskiner i 2015. Fem biler ble hver testet i fem forskjellige vaskemaskiner, og ingen av disse ble 100 prosent rene.

– Derfor anbefaler vi selvvask, uansett om du gjør det hjemme eller på bensinstasjoner som har selvvaskhaller.

Kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Cirkle K Norge mener naturlig nok at vasking bør gjøres på stasjon – uavhengig av om du gjør det selv eller i vaskehall.

– Vasker du bilen på bensinstasjoner fanges oljeholdig vann og vaskekjemikalier i oljeutskiller og sandfang. Dermed blir det renovert før det kan gjøre miljøskade, og det gjør det ikke dersom du vasker bilen hjemme.

Tips 2: Vask minst én gang i måneden

En vanlig bileier vasker bilen i snitt åtte ganger i året, ifølge Hansen.

– Vi pleier å si at biler som brukes jevnlig bør vaskes minst én gang i måneden for å forebygge rust- og lakkskader. Regelmessig vask og rengjøring kan spare deg for mange tusenlapper den dagen du skal selge bilen.

IKKE VÆR AVHENGIG AV STERKE VASKEMIDLER: Det er fornuftig å droppe de sterkeste bilsjampoene hvis du vasker bilen ofte.  Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vasker du bilen for hånd er det viktig å bruke en ren svamp. Salt, støv, småstein og asfaltnupper kan gjøre stor skade på billakken hvis du bare finner en svamp og skurer i vei, fortsetter Hansen.

På forsiden nå