Setter barnas liv på spill

Vi har hørt det. Vi vet det godt. Belte, bilstol, bakovervendt. Men det er trangt, tungvint og upopulært. Så mange av oss lar være. Dét er livsfarlig for ungene våre.

Saken oppdateres.

Lovteksten er klinkende klar: Det er påbudt å sikre barn i bil. Og de fleste av oss sikrer, men ikke godt nok.

LES OGSÅ: Dyrebar lastMye tyder på at vi ville ha handlet annerledes dersom vi hadde visst hvilke konsekvenser «halvveisløsninger» kan få. Leger og helsepersonell forteller at de ser store forskjeller på skadeomfanget etter trafikkulykker, avhengig av hvordan barn har vært sikret i bilen. Ulykker som kan gi små skader for barn i en bakovervendt bilstol, kan være dødelig eller invalidiserende for barn som sitter med kjøreretningen, eller uten bilstol.

LES OGSÅ: Ikke glem de større barna

To år gammel «nyforskrift»

I mai 2006 kom den ferskeste forskriften om sikring av barn i bil. Før dette var den lovpålagte plikten begrenset til å gjelde barn under 4 år. Nå omfatter forskriften barn opp til 150 cm høyde, samt at det er blitt forbudt å ha bakovervendte barneseter montert i forsete med aktiv kollisjonspute.

- Hvis en airbag utløses og treffer en bakovervendt bilstol, vil barnet bli klint inn i seteryggen, forklarer Inggard Lereim, som heller ikke vil anbefale noen å stole på elektronisk utkobling av airbagen.

- All moderne elektronikk kan svikte. Det er naivt å stole på at den ikke gjør det i bilen. Og du setter barnets liv på spill, utdyper han. Lereim er vår fremste ekspert på sikring av barn i bil, som professor i skadekirurgi og formann i Norsk trafikkmedisinsk forening. Med doktorgrad i trafikkulykker og aktiv innen ulykkesforskning siden 1971 uttaler han seg med stor tyngde på feltet.

Bakovervendt redder liv

Lereim er glad for forskriften fra 2006, men etterlyser ytterligere innstramming av lovverket. Det burde vært påbudt, ikke bare anbefalt, å ha bakovervendt sete minst til 3-årsalderen, mener han. Sammenlignet med ingen bilstol, øker en framovervendt bilstol muligheten for at barnet skal komme levende og relativt uskadd fra en ulykke med 50%. Med en bakovervendt stol øker muligheten med hele med 95%, sier Lereim. Dette forklarer han med barnas fysikk. Hos et lite barn utgjør hodet en fjerdedel av kroppsvekten, og med sitt uutviklede skjelett har barnet ingen mulighet til å holde det tunge hodet hvis det blir slengt framover. Sitter barnet mot fartsretningen vil derimot kroppen og hodet presses mot seteryggen ved en frontkollisjon, og nakkeskaden kan unngås.

Se på svenskene

I Sverige har de lyktes med å få foreldre til å innse hvilken gevinst det er å hente på å la barna sitte mot fartsretningen. Svenske myndigheter har drevet informasjonskampanjer om dette i 25 år. Resultatet er at så godt som alle svenske barn sitter bakovervendt til de når fireårsalderen. Til tross for at de må sitte med bøyde ben, og ikke ser framover, noe som ofte er foreldres hovedargument når de velger å snu barnas seter før anbefalt alder.

Foreldres bekymring for komforthensyn kan ofte bli en fare for barnas sikkerhet. Mange nybakte foreldre er redde for at det skal være tungt for babyens rygg å sitte i barnesete, og velger bag med nett for å la barnet ligge, til tross for at denne løsningen gir kraftig redusert sikkerhet. Når barna blir større er det gjerne foreldrene som tar initiativ til å snu setet i fartsretningen, ofte begrunnet med at de synes barna må få strekke ut bena, eller blir mer reisesyk av å se bakover.

- For dårlig fra produsentene

- Ja, det blir gjerne trangt til bena etter hvert, for de færreste bilprodusenter tar hensyn til behovet for god plass i baksetet, mener Lereim, som kritiserer både bilprodusenter og bilseteprodusenter for at de ikke legger bedre til rette for god sikring.

- Men selv om barna må bøye bena, bør man vente lengst mulig med å snu dem, og heller stoppe oftere for en beinstrekkpause, oppfordrer Lereim, som ber foreldre tenke over om de kan leve med seg selv dersom noe skjer og barnet ikke har vært best mulig sikret.

Spørsmålet om bakovervendt eller forovervendt er allikevel et spørsmål om bra eller best. Betraktelig verre er det med de barna som sitter uten barnesete eller pute.

- Det er rett og slett uansvarlig å ikke sikre barna sine i bilen. Det er foreldres jobb å beskytte barna sine fra hverdagens farer. Å ha godt sikkerhetsutstyr i bilen burde være like selvsagt som å oppbevare vaskemidler og medisiner utilgjengelig for barna, avslutter Lereim.

 
 
På forsiden nå