Den siste dampbussen

YORK: En gang var dampbussen fremtidens kollektivmiddel på landeveien. Men her i Whitby i York i England står den aller siste rutegående dampbussen klar for avgang.

Vernon Smith smiler bredt mens han venter på at damptrykket bruker en drøy halvtime på å bygge seg opp. Fru Viv selger billetter til passasjerene som setter seg til rette på de harde benkene bak i den vakkert dekorerte veteranbussen som bærer navnet Elizabeth. Sønnen Vernon jr. fyller på kull og er altmuligmann. Hvit røyk siver ut av ventilene i maskineriet, gaten med holdeplassen like ved livbåtmuseet i kystbyen Whitby har nydelige gamle bygninger med forseggjorte skilt og glade farger. Scenen er viktoriansk.

Smith-familien kjøpte kjøretøyet som lastebil for fem år siden. Mye arbeid ble lagt i å bygge den om til buss igjen, og ikke minst i å få myndighetene til å godkjenne Elizabeth for kommersiell drift. For tre år siden var alt i orden, og rutekjøringen startet i Whitby.

Denne maleriske kystbyen i nordøst-England har over en million turistbesøk i året, og Elizabeth tøffer rundt i gatene fra påske til ut i oktober. Med forbausende letthet klatrer hun opp bakkene fra havneområdet, hvor den bratteste gaten faktisk heter The Khyber Pass.