Slik bør du ikke feste bilbeltet

Passasjer fikk halsen kuttet av fordi beltet var festet feil.

Saken oppdateres.

Du setter deg inn i bilen, fester setebeltet og tror du er trygg. Hvordan du fester setebeltet kan imidlertid være forskjellen på liv og død om du kommer ut for en trafikkulykke.

- Om man fester bilbeltet riktig eller ikke, har stort utslag på skadeomfanget, forteller trafikksikkerhetsekspert Finn Harald Amundsen i Statens Vegvesen til adressa.no.

Fester beltet for løst

En feil svært mange gjør er at de har for mye tøy mellom kroppen og bilbeltet. Er det noen centimeters avstand mellom kroppen og beltet vil kroppen flyttes frem under en kollisjon. Dette kan føre til indre blødninger og store skader på indre organer.

- Det er utrolig viktig at beltet sitter stramt inntil kroppen. Mange begår den feilen at de fester beltet for løst, sier Amundsen. Beltet skal ligge tett inntil skulderen, så nære halsen som mulig og hoftedelen av bilbeltet skal ligge så nær hoften som mulig.

- Ikke senk setet

Han sier det også er livsfarlig å senke setet bakover for å sove samtidig som man har festet bilbeltet.

- Vi så et eksempel på dette i en dødsulykke i vinter. Passasjeren i framsetet hadde lent seg tilbake for å sove. Når bilen da kolliderte ble halsen kuttet rett av, sier Amundsen. Statens Vegvesen anbefaler videre at beltet skal ligge tett inntil skulderen så nære halsen som mulig. Gravide skal feste beltet under magen.

Femti liv kunne vært reddet

Målinger Statens vegvesen har gjort viser at om lag 7 prosent av bilførerne på norske veier ikke bruker bilbelte. Av dem som dør i trafikkulykker er det tilsvarende tallet over 40 prosent.

- Vi antar at hvis alle hadde brukt bilbelte og festet dette korrekt ville 50 liv kunne vært spart hvert år, forteller trafikksikkerhetsekspert Amundsen.

 
På forsiden nå