- Dette huset varmer du opp med et par telys

Huset er 150.000 kroner dyrere enn standard, men strømregningen er liten.

PRIVAT: Den overbygde uteplassen skal snart få fliser på gulvet. Høye levegger mot veien og naboen sørger for null innsyn og en helt privat hage.  Foto: Irene Jacobsen

Saken oppdateres.

Han har stort hus og liten strømregning. Inkludert garasjen måler passivhuset 369 kvadratmeter.

STJEL IDEEN: Med platetoppen i kjøkkenøyen og viften i taket, har du full kontroll på både gjester og matlaging.  Foto: Irene Jacobsen

Å bygge etter vanlig standard, hadde gjort huset hans 150.000 kroner billigere.Men Gabriel Garvik er ikke i tvil om at den ekstra investeringen lønner seg.

Han spøker gjerne med at han kan varme opp huset sitt med et par telys. Så snart det er litt folk i huset er det nok til å holde det varmt.

Tredoble glass

Passivhuset på Åkrahamn på Karmøy er kledd med aluminiumsprofiler og liggende brunbeiset kledning.

Det har isolerte stendere, tykkere isolasjon i både tak, vegger og gulv enn «vanlige» nye hus. Vinduene har tredoble glass.

Passivhus har strengere krav til både lekkasjetall, kuldebroverdier og såkalte U-verdier, som angir varmeisolerende evne, i ytterveggene. Klimaanlegget er også bedre enn naboene sine.

GOD PLASS: Inkludert garasjen er huset 365 kvadratmeter. Den nyinnkjøpte båten står klar og venter på varmere vær.  Foto: Irene Jacobsen

— Nå er det faktisk så lite som skiller mellom passivhusstandarden og Husbanken sine krav, at det er nesten litt rart at ikke flere velger denne løsningen, sier Garvik.Ironisk nok, Gabriel Garvik jobber selv i byggebransjen, men passivhus har han hverken bygd før, eller siden han bygde til seg selv. Han har ikke engang markedsført passivhusene overfor egne kunder.

- Hvorfor ikke det?

— Enkelt og greit fordi folk flest heller vil ha hus som er bygd etter gårsdagens standard. Det er bare å se på rushet før hver runde med nye byggeforskrifter. Da kommer de løpende og er veldig fornøyde når de får inn byggesøknaden i tide til å «slippe unna» ekstra isolering, bedre vinduer og bedre ventilasjonssystemer. Som om det var en negativ ting å få det aller beste.

Les også:

Bilkjøpere vs boligkjøpere

Garvik sammenligner det gjerne med bilkjøp når han skal få frem poenget sitt. For mens de som skal handle ny bil gjerne venter litt ekstra for å få den siste modellen, den som bruker minst drivstoff – og ofte koster litt mer – så er det stikk motsatt når de samme skal bygge hus.

KROPPSVARME: Svenskene kaller passivhusene for «kroppsvarmehus». Gabriel Garvik spøker gjerne med at han kan varme opp huset sitt med et par telys. Så snart det er litt folk i huset er det nok til å holde det varmt.  Foto: Irene Jacobsen

— Når det kommer til hus er vi nostalgiske og tar gjerne til takke med utgått teknologi. Noen får det til og med til å høres ut som trekkfulle hus har et godt inneklima – mens nye hus med prima ventilasjonsanlegg blir omtalt som tette og potensielle astma- og allergifeller. Det er jo bare tull. I et nytt hus med klimaanlegg har du full kontroll på inneluften. Her skiftes den ut annenhver time. Hus uten ventilasjonsanlegg får ny luft gjennom veggventiler du må huske å holde åpne – eller hver gang det blåser og du kan få ny luft rett gjennom veggene, sier han og humrer.Garvik har normalt også solfanger på taket. Denne lager varmtvann, men akkurat nå er den blåst i stykker av uværet som var tidligere i år.

- Vi har faktisk nok sol her i Sør-Norge til at det lønner seg med en solfanger, sier Gabriel Garvik.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

80 kvadratmeter kjøkken

Det Garvik er aller mest fornøyd med i passivhuset sitt, er likevel planløsningen i første etasje.

80 kvadratmeter kjøkken og stue i ett, med firdoble skyvedører ut til en overbygd uteplass med langbord. Kjøkkenøyen med sitteplasser synes han er perfekt.

MEST FORNØYD MED: -Dette er jeg aller mest fornøyd med i hele huset, sier Gabriel Garvik. Firdoble skyvedører rett ut fra kjøkkenet gjør at uteplassen blir flittig brukt. At den har tak over, er også et pluss.  Foto: Irene Jacobsen

Når du først velger en åpen kjøkkenløsning, mener han at det er logisk at den som står over grytene også ser ut i rommet – istedenfor rett inn i veggen. Plasser derfor koketoppen sånn at du kan være en del av fellesskapet, er hans tips.— Sånne småting er viktige, men du legger ikke merke til det før du har prøvd det motsatte.

Å ha en uteplass i tilknytning til kjøkkenet, råder han også boligbyggerne til å tenke på. Altfor mange hus blir tegnet med uteplassen langt vekk fra kjøkkenet. Og så går du der da, gjennom stuer og ganger med matbrett og oppvask – istedenfor å ha det vegg-i-vegg med kjøkkenet.

Etter snart fire år i passivhuset har han fortsatt ikke tenkt å pushe det på egne kunder.

— Så lenge vi har lave strømpriser er ikke folk interesserte i å gjøre noe som helst. Men bare vent, når vi får strømregninger på nivå med resten av Europa, da kommer vi til å bygge passivhus alle mann, sier Garvik.

Les også:

Hva er et passivhus?

Et passivhus er et bygg som bruker lite energi til oppvarming sammenlignet med vanlige hus.

Grunnen til at det kalles passivhus, er at man bruker passive tiltak for å redusere energibehovet. Passivhuskonseptet er basert på kjent og velutprøvd teknologi. Hovedgrepene er passive tiltak med svært lang levetid, som god isolering, kraftig reduserte luftlekkasjer, godt isolerte vinduer og dører samt minimering av kuldebroer. For å få til god luftkvalitet samtidig som energibruken holdes lav, pluss gjenvinning av varmen som slippes ut gjennom ventilasjonsanlegget.

Passivhuskonseptet kommer opprinnelig fra Tyskland. Flest passivhus finner du i tysktalende land i Europa og Skandinavia.

Kilde: lavenergiprogrammet.no

Solfanger på taket

Du ser den på omtrent alle hus i Sør-Europa, men solfangeren kan også fungere i Sør-Norge. Mens solcellepanelene lager elektrisitet, varmer solfangeren opp vann.

Det finnes i hovedsak to typer solfangere som passer til boliger i Norge: Plane solfangere og vakuumrør. Begge typer solfangere varmer direkte eller indirekte opp vann som kan brukes til oppvarming av tappevann eller boligoppvarming. Solen varmer opp varmtvannet i huset til 40 grader, de siste gradene blir varmet opp i den elektriske varmtvannstanken.

Enova gir støtte til kjøp av solfanger. Husk å søke før du kjøper.

Hvem passer det for?

Deg som bruker mye varmtvann.

Som ønsker en miljøvennlig oppvarmingskilde.

Som har et energiforbruk på over 20.000 kWh pr. år.

For deg som planlegger rehabilitering, skal bygge nytt eller likevel skifte varmtvannsbereder.

Ønsker et automatisk oppvarmingssystem med lite vedlikehold.

Kilde: enova.no

GANGEN: En vegg i gangen er malt svart, en sjeselong og en Hope taklampe fra Luceplan er det som utgjør interiøret i dette rommet. Klær og sko er gjemt bak en vegg i en egen avdeling. Lokalprodusert trapp fra Suldal. 
    
      (Foto: Irene Jacobsen)

GANGEN: En vegg i gangen er malt svart, en sjeselong og en Hope taklampe fra Luceplan er det som utgjør interiøret i dette rommet. Klær og sko er gjemt bak en vegg i en egen avdeling. Lokalprodusert trapp fra Suldal.  Foto: Irene Jacobsen

ALLROM: – Bygger du et stort kjøkken for seg, ender du opp med at stuen ikke blir brukt. Sånn var det i huset jeg hadde før. Denne gangen slo jeg alt sammen og er veldig fornøyd med å ha 80 kvadratmeter som alltid er i bruk, sier Gabriel Garvik. 
    
      (Foto: Irene Jacobsen)

ALLROM: – Bygger du et stort kjøkken for seg, ender du opp med at stuen ikke blir brukt. Sånn var det i huset jeg hadde før. Denne gangen slo jeg alt sammen og er veldig fornøyd med å ha 80 kvadratmeter som alltid er i bruk, sier Gabriel Garvik.  Foto: Irene Jacobsen

GJESTEWC: – Mange som bygger hus i dag er veldig opptatt av å ha flotte bad å vise frem til gjestene. Jeg slår heller et slag for gjestetoalettet. Badet kan du ha privat, dette er jo alt barn og voksne som kommer innom egentlig trenger, sier han. 
    
      (Foto: Irene Jacobsen)

GJESTEWC: – Mange som bygger hus i dag er veldig opptatt av å ha flotte bad å vise frem til gjestene. Jeg slår heller et slag for gjestetoalettet. Badet kan du ha privat, dette er jo alt barn og voksne som kommer innom egentlig trenger, sier han.  Foto: Irene Jacobsen

G: En G for Gabriel er innflyttingsgave fra naboen. 
    
      (Foto: Irene Jacobsen)

G: En G for Gabriel er innflyttingsgave fra naboen.  Foto: Irene Jacobsen

STUEDEL: TV-krok med husets største hjørnesofa. Spesialbestilt for å dekke to lange vegger. Sosial plassering av koketoppen på kjøkkenøyen. 
    
      (Foto: Irene Jacobsen)

STUEDEL: TV-krok med husets største hjørnesofa. Spesialbestilt for å dekke to lange vegger. Sosial plassering av koketoppen på kjøkkenøyen.  Foto: Irene Jacobsen

STJEL IDEEN: Med platetoppen i kjøkkenøyen og viften i taket, har du full kontroll på både gjester og matlaging. 
    
      (Foto: Irene Jacobsen)

STJEL IDEEN: Med platetoppen i kjøkkenøyen og viften i taket, har du full kontroll på både gjester og matlaging.  Foto: Irene Jacobsen

KUNST: Slik ser barnekunsten ut på jentene sine rom. 
    
      (Foto: Irene Jacobsen)

KUNST: Slik ser barnekunsten ut på jentene sine rom.  Foto: Irene Jacobsen

EKSEMPEL PÅ SOLFANGER: Slik kan en solfanger se ut. Gabriel Garviks ble ødelagt av uværet i vinter. Dette er en annen. 
    
      (Foto: Enova SF)

EKSEMPEL PÅ SOLFANGER: Slik kan en solfanger se ut. Gabriel Garviks ble ødelagt av uværet i vinter. Dette er en annen.  Foto: Enova SF

På forsiden nå