- Noen kjører nesten ut av veien når de ser det

Det første arkitektene gjorde, var å forkaste familiens skisser. Slik fikk familien 30 kvadratmeter større plass.

MYE LYS: Den delen av huset som opplevdes som en bakside, er blitt tomtens midtpunkt. De mange vindusflatene har endret så på lysforholdene innendørs at familien har fått følelsen av at dagen er lengre.  Foto: Anniken Zahl Furunes

Saken oppdateres.

— Vi fikk sånn tillit til arkitektene at det var greit å la dem slippe seg løs, sier Vivian Helene Bye, og viser vei inn i tilbygget som sto ferdig sist sommer.

Veggene er i lys bjørkefinér, store vindusflater er med på å slippe inn lys fra tre kanter, og den romslige takhøyden gir luft til både kropp og sjel.

MYE LYS: Den delen av huset som opplevdes som en bakside, er blitt tomtens midtpunkt. De mange vindusflatene har endret så på lysforholdene innendørs at familien har fått følelsen av at dagen er lengre.  Foto: Anniken Zahl Furunes

— Det er blitt et godt rom å være i, med akustikken, atmosfæren og alt. Vi har fått et helt annet hus, konkluderer Tom-Erik Kroknes.

Fikk lengre dager

Huset fra 60-tallet på Byåsen i Trondheim skiller seg ut fra de øvrige i nabolaget. Ut fra det svartmalte huset med liggende panel, har det moderne bygget vokst frem.

Paret bestemte seg for å bygge ut for å få større plass.

Huset på 120 kvadratmeter begynte å bli i minste laget ettersom sønnene Isak og Erik ble eldre.

I tillegg opplevdes den delen av huset som ligger vendt mot gaten, som en bakside.

SOM ET NYTT HUS: Selv om boarealet bare er blitt utvidet med 30 kvadratmeter, har bofølelsen blitt større for Tom-Erik Kroknes, Vivian Helene Bye, Erik og Isak.  Foto: Anniken Zahl Furunes

Når ungene lekte i hagen og var på besøk hos naboer, var det bare gjennom to små vinduer foreldrene hadde oversikt.— Solen kommer på denne siden av huset rundt kl. 13. De små vinduene slapp nesten ikke lys inn i resten av huset, det ble så mørkt. Flere ganger når vi var ute av huset i et ærend, ble vi overrasket over at det var lyst ute. Med tilbygget og alt lysinnslippet vi har fått, har dagen blitt lengre, sier Tom-Erik Kroknes.

Skille mellom gammelt og nytt

Han tegnet de første skissene til et nybygg, som han sendte rundt til ulike arkitekter.

En av dem som fikk mail av Tom-Erik Kroknes, sendte skissene videre til arkitektkontoret Tyin tegnestue i Trondheim.

Andreas Gjertsen og Yashar Hanstad har markert seg internasjonalt med billig, enkel og lavteknologisk arkitektur. Vanligvis jobber de ikke med tilbygg, men de lot seg likevel fascinere av oppgaven.

— Istedenfor å sette det ut til en entreprenør, bestemte arkitektene seg for å gjøre alt selv. Hele greia var et langt samarbeid, forklarer Tom-Erik Kroknes.

BLE OVERTALT:Tom-Erik Kroknes og familien ønsket seg egentlig en takterrasse, men lot seg overtale til en skyvedørsløsning i stedet.  Foto: Anniken Zahl Furunes

Skissene hans ble umiddelbart forkastet, og i samråd med Tom-Erik og Vivian kom nye skisser, tanker og ideer til.Paret slapp etter hvert tak i sine føringer. De benyttet anledningen med gravemaskin og arbeidskraft til stede, til samtidig å skifte ut tak, panel og vindu i det opprinnelige huset.

— Vi spurte dem om det var noen grep vi skulle gjøre for å sy byggene mer sammen. Da var de veldig klare på at huset skulle være 1961 og nybygget 2014, forteller Kroknes.

Synlige skruer

Fasaden utvendig er kledd med furu, som vil få en grå patina etter hvert som tiden går.

Innvendig er oppholdsrommet kledd i bjørkefinér, med synlige skruer og enkle detaljer.

Ingenting er skjult av listverk, noe som førte til at snekkeren brukte ekstra lang tid. Detaljene er gjennomtenkte og alt er nøye gjennomført.

ÅPEN LØSNING: Hemsen er ikke stor, men glassveggen bidrar til å gi romfølelse og samhørighet med rommet for øvrig.  Foto: Anniken Zahl Furunes

Linjene fra bjørkefinéren stemmer hele veien opp i taket. Lysarmaturen er utelukkende svart, etter arkitektenes anbefaling.Gulvet er av bambus, og har, i likhet med vegger og tak, en lun effekt på rommet.

Istedenfor takterrassen som Vivian og Tom-Erik ønsket seg, har det største vinduet en skyvedør som kan åpnes på samme måte som en verandadør.

— Det har vært mange endringer og ideer på stedet. Arkitektene har vist oss bilder og sendt oss e-poster med materialvalg. Vi har følt at de har villet det samme som oss. Vi har bare måttet lene oss tilbake og erklære at dette er det de som kan, ikke vi. Konklusjonen er at de har fått frie tøyler, sier Tom-Erik Kroknes.

Delte meninger

Byggeprosessen ble mer omfattende og tok lengre tid enn familien hadde regnet med. En periode måtte de gå inn verandadøren, men fordelen med å bygge et tilbygg er at det er avsondret fra resten av huset.

Resultatet er de strålende fornøyde med. Oppholdsrommet med hemsen i andre etasje er mye i bruk.

GRADVIS ENDRING: Den utvendige fasaden er kledd med furu, som etter hvert vil få en grå patina.  Foto: Anniken Zahl Furunes

Der har guttene sjakkbord og lego, og det er veldig populært når de har kompiser på besøk.Trappen opp til hemsen kan fjernes, og er utformet så enkel som mulig for ikke å ta unødvendig oppmerksomhet.

I inngangspartiet i første etasje har familien fått større garderobeplass til ytterklær, og et kombinert bad og vaskerom. Boarealet har bare økt med 30 kvadratmeter, men bofølelsen er større.

I nabolaget er det delte meninger om nybygget.

— Noen kjører nesten ut av veien når de ser det, sier Vivian Helene Bye.

— I starten var folk enten skeptiske eller kjempepositive, og det er utrolig mange som kommenterer det. Det er kanskje litt crazy, men vi synes det er råkult, avslutter Tom-Erik Kroknes.

Les også:

GAMMELT OG NYTT: Arkitektene Andreas Gjertsen og Yashar Hanstad i Tyin jobber vanligvis ikke med tilbygg, men lot seg fascinere av oppgaven. Det har resultert i et unikt bygg som skiller seg ut fra det firkantede 60-tallshuset. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

GAMMELT OG NYTT: Arkitektene Andreas Gjertsen og Yashar Hanstad i Tyin jobber vanligvis ikke med tilbygg, men lot seg fascinere av oppgaven. Det har resultert i et unikt bygg som skiller seg ut fra det firkantede 60-tallshuset.  Foto: Anniken Zahl Furunes

SOM ET NYTT HUS: Selv om boarealet bare er blitt utvidet med 30 kvadratmeter, har bofølelsen blitt større for Tom-Erik Kroknes, Vivian Helene Bye, Erik og Isak. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

SOM ET NYTT HUS: Selv om boarealet bare er blitt utvidet med 30 kvadratmeter, har bofølelsen blitt større for Tom-Erik Kroknes, Vivian Helene Bye, Erik og Isak.  Foto: Anniken Zahl Furunes

HEMSEN: Hemsen er blitt sønnene Isak og Eriks tumleplass. -Det har en spesiell tiltrekningskraft, og det var arkitektene tydelige på, sier Tom-Erik Kroknes. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

HEMSEN: Hemsen er blitt sønnene Isak og Eriks tumleplass. -Det har en spesiell tiltrekningskraft, og det var arkitektene tydelige på, sier Tom-Erik Kroknes.  Foto: Anniken Zahl Furunes

BLE OVERTALT:Tom-Erik Kroknes og familien ønsket seg egentlig en takterrasse, men lot seg overtale til en skyvedørsløsning i stedet. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

BLE OVERTALT:Tom-Erik Kroknes og familien ønsket seg egentlig en takterrasse, men lot seg overtale til en skyvedørsløsning i stedet.  Foto: Anniken Zahl Furunes

GODT ROM: Tilbygget er blitt et godt rom å være i, både for liten og stor. Veggene er kledd i bjørkefinér, mens gulvet er av bambus.  
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

GODT ROM: Tilbygget er blitt et godt rom å være i, både for liten og stor. Veggene er kledd i bjørkefinér, mens gulvet er av bambus.   Foto: Anniken Zahl Furunes

MYE LYS: Den delen av huset som opplevdes som en bakside, er blitt tomtens midtpunkt. De mange vindusflatene har endret så på lysforholdene innendørs at familien har fått følelsen av at dagen er lengre. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

MYE LYS: Den delen av huset som opplevdes som en bakside, er blitt tomtens midtpunkt. De mange vindusflatene har endret så på lysforholdene innendørs at familien har fått følelsen av at dagen er lengre.  Foto: Anniken Zahl Furunes

GODT ROM: Tilbygget er blitt et godt rom å være i, både for liten og stor. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

GODT ROM: Tilbygget er blitt et godt rom å være i, både for liten og stor.  Foto: Anniken Zahl Furunes

MATERIALER: Skruene synes tydelig der de står ut av panelet.  
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

MATERIALER: Skruene synes tydelig der de står ut av panelet.   Foto: Anniken Zahl Furunes

GODT ROM: Tilbygget er blitt et godt rom å være i, både for liten og stor. Veggene er kledd i bjørkefinér, mens gulvet er av bambus.  
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

GODT ROM: Tilbygget er blitt et godt rom å være i, både for liten og stor. Veggene er kledd i bjørkefinér, mens gulvet er av bambus.   Foto: Anniken Zahl Furunes

ÅPEN LØSNING: Hemsen er ikke stor, men glassveggen bidrar til å gi romfølelse og samhørighet med rommet for øvrig. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

ÅPEN LØSNING: Hemsen er ikke stor, men glassveggen bidrar til å gi romfølelse og samhørighet med rommet for øvrig.  Foto: Anniken Zahl Furunes

ÅPEN LØSNING: Hemsen er ikke stor, men glassveggen bidrar til å gi romfølelse og samhørighet med rommet for øvrig. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

ÅPEN LØSNING: Hemsen er ikke stor, men glassveggen bidrar til å gi romfølelse og samhørighet med rommet for øvrig.  Foto: Anniken Zahl Furunes

ÅPEN LØSNING: Hemsen er ikke stor, men glassveggen bidrar til å gi romfølelse og samhørighet med rommet for øvrig, her er Erik og Isak.  
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

ÅPEN LØSNING: Hemsen er ikke stor, men glassveggen bidrar til å gi romfølelse og samhørighet med rommet for øvrig, her er Erik og Isak.   Foto: Anniken Zahl Furunes

I ALL ENKELHET: Trappen opp til hemsen er enkelt utformet for å ta opp så liten plass som mulig, og kan fjernes etter behov. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

I ALL ENKELHET: Trappen opp til hemsen er enkelt utformet for å ta opp så liten plass som mulig, og kan fjernes etter behov.  Foto: Anniken Zahl Furunes

SOM ET NYTT HUS: Selv om boarealet bare er blitt utvidet med 30 kvadratmeter, har bofølelsen blitt større for Vivian Helene Bye, Erik, Isak og Tom-Erik Kroknes. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

SOM ET NYTT HUS: Selv om boarealet bare er blitt utvidet med 30 kvadratmeter, har bofølelsen blitt større for Vivian Helene Bye, Erik, Isak og Tom-Erik Kroknes.  Foto: Anniken Zahl Furunes

GRADVIS ENDRING: Den utvendige fasaden er kledd med furu, som etter hvert vil få en grå patina. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

GRADVIS ENDRING: Den utvendige fasaden er kledd med furu, som etter hvert vil få en grå patina.  Foto: Anniken Zahl Furunes

BADET: Bildet av barskogen er tatt av Pasi Aalto og er printet rett på glasset inn til dusjen. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

BADET: Bildet av barskogen er tatt av Pasi Aalto og er printet rett på glasset inn til dusjen.  Foto: Anniken Zahl Furunes

BAD & VASKEROM: Rett innenfor inngangsdøren har familien fått et lite, men praktisk kombinert vaskerom og bad. De solide skyvedørene er spesialsnekret. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

BAD & VASKEROM: Rett innenfor inngangsdøren har familien fått et lite, men praktisk kombinert vaskerom og bad. De solide skyvedørene er spesialsnekret.  Foto: Anniken Zahl Furunes

RENE LINJER: Oppholdsrommet i tilbygget er kledd i bjørkefinér, med synlige skruer og enkle detaljer. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

RENE LINJER: Oppholdsrommet i tilbygget er kledd i bjørkefinér, med synlige skruer og enkle detaljer.  Foto: Anniken Zahl Furunes

ALLSIDIG BRUK: Den brede vinduskarmen er både benk, skap og utkikksplass. 
        
            (Foto: Anniken Zahl Furunes)

ALLSIDIG BRUK: Den brede vinduskarmen er både benk, skap og utkikksplass.  Foto: Anniken Zahl Furunes

På forsiden nå