Følger du ekspertenes råd for å redusere risikoen for brann?

Det er ikke bare tørrkoking og levende lys som kan forårsake brann i hjemmet ditt. Faktisk er det mange brannfeller du kanskje ikke tenker over.

Ekspertene har mange begrunnelser for hvorfor du bør gjøre til vane å trekke ut støpselet når det elektriske apparatet ikke er i bruk.   Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Trekke ut støpslene når man forlater boligen – eller kan det føre til slitasje og økt sjanse for brann?

Noen hevder man alltid skal trekke ut støpselet til kaffetrakteren, brødrister, hårføner og vannkokeren før man forlater hjemmet. Andre mener at det kan være dumt, siden det kan føre til slitasje på ledninger og støpsler, som igjen kan føre til varmgang og være en brannårsak.

Hva er egentlig riktig?

Vi har spurt ekspertene og fått klare svar:

– Når du ikke skal være hjemme, er det en god vane å dra ut støpselet på elektrisk utstyr som ikke er i bruk, hevder Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Gjør det til en vane å trekke ut støpselet til alle store forbruksapparater som varmtvannsbereder, komfyr, tørketrommel, vaskemaskin og lignende to ganger i året.   Foto: NTB scanpix/Shutterstock

SJEKK OM DU HAR VARMGANG

Har du noen gang trukket ut støpselet til varmtvannsberederen og sett på støpselet eller stikkontakten? Det bør du gjøre et par ganger i året, mener Elsikkerhetsportalen.

Ofte fører kontaktsvikt og dårlige forbindelser til varmeutvikling i støpsler og kontakter. Dette kaller vi for varmgang. Varmtvannsberederkontakten og komfyrkontakten er blant de spesielt utsatte, da disse har ekstra stor belastning.

Gjør det til en vane å trekke ut støpselet til alle store forbruksapparater som varmtvannsbereder, komfyr, tørketrommel, vaskemaskin og lignende to ganger i året.

Sjekk at det ikke er brune merker rundt pinnene på støpselet og rundt hullene i stikkontaktene. Det er tegn på brannfare, og tilstanden kan svært raskt utvikle seg til et branntilløp. Oppdager du brunsvidde merker i støpsel og/eller stikkontakt, bør du kontakte fagfolk. De finner årsak og erstatter de delene som må byttes.

Kilde: Elsikkerhetsportalen.no

Sjekk stikkontakter og støpsler jevnlig. Ser du antydninger til svimerker, bør du få elektriker til å sjekke det ut.  Foto: NTB Scanpix

– Flere grunner til å trekke ut

Også Mona Cicilie Stormoen, leder for Elsikkerhetsportalen.no, anbefaler det samme.

– Det er flere grunner til det. Det ene er at det reduserer risikoen for brann, det gjelder særlig dersom det elektriske apparatet inneholder varmeelement, slik som brødrister, kaffetrakter, hårføner og vannkoker, sier Stormoen og forklarer at man for eksempel unngår at apparatene slår seg på dersom noen kommer borti bryteren uten å vite det.

Riktignok inneholder slikt utstyr en termostat som kobler ut strømmen ved et bestemt varmenivå, men det er ikke forsikring god nok.

– Termostater slutter en eller annen gang å virke og når det skjer, fortsetter oppvarmingen av apparatet til det smelter og i verste fall antenner omgivelsene. Ved å trekke ut apparatet etter bruk, er du sikret at dette ikke skjer når du selv ikke er til stede.

Ekspertene har mange begrunnelser for hvorfor du bør gjøre til vane å trekke ut støpselet når det elektriske apparatet ikke er i bruk.   Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Trekk ut laderne

Stormoen anbefaler videre å trekke ut alle typer ladere fra stikkontakter, også når de ikke er koblet til et apparat.

– Etter at et par av kollegaene mine har opplevd at mobilladeren eksploderte mens de sto i kontakten, begynte jeg også å trekke den ut. Laderne kan eksplodere både når de lader apparater og når de kun står i stikkontakten uten å lade, sier hun.

Rune Langbraaten i Kristiansandsregionen brann og redning   Foto: Inger Witteveen

Rune Langbraaten i Kristiansandsregionen brann og redning er helt enig i at alt som ikke trenger å stå i stikkontakten, bør trekkes ut.

– Jeg anbefaler også at man leser bruksanvisningen på el-produktene sine nøye. Noe utstyr er faktisk laget for å kunne stå i stikkontakten. TV, for eksempel, kan i mange tilfeller bare stå i. Men det finnes ingen entydige svar på dette, så les dersom du er i tvil om det gjelder for ditt apparat, sier Langbraaten.

Mindre sjanse for å bli ødelagt av lyn- og torden

En annen grunn til hvorfor du bør dra ut støpsler fra stikk-kontaktene, er for å beskytte utstyret. Dersom det oppstår lyn- og tordenvær kan dette bidra til overspenninger i ledningsnettet, som igjen kan ødelegge utstyr med elektronikk. Det gjelder blant annet TV, data, modem og vaskemaskin.

– Men det er ikke nødvendig å trekke ut alt som finnes av elektrisk utstyr bare for en tur på butikken. Det er bare dersom været tilsier det, presiserer Stormoen.

Bruk av elektrisk utstyr

I over 40 prosent av alle boligbranner er elektrisk feil eller feil bruk av elektrisk utstyr årsaken. Her er noen gode råd for bruk av dine elektriske produkter:

  • Bruk bare CE-merkede produkter
  • Følg bruksanvisningen på elektriske apparater for både bruk og vedlikehold
  • Slå helt av elektriske apparater som ikke er i bruk. Ikke la dem stå i «stand by»
  • Trekk alltid ut støpselet i termostatstyrte apparater når de ikke er i bruk
  • Ikke bruk lyspærer med større effekt enn det lampen er beregnet for
  • Ikke dekk til varmeovnen din
  • Ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten eller når ingen er hjemme
  • Ikke lad mobiltelefonen på natta

Kilde: Elsikkerhetsportalen.no

Tåler å trekkes ut mange ganger

En av hovedårsakene til boligbrann, ifølge brannstatistikken til DSB, skyldes varmgang i koblinger, som for eksempel i støpsel til stikkontakt. Dårlig kontakt kan utvikles over tid og forårsake høy temperatur som kan antenne andre materialer i nærheten.

Man trenger likevel ikke å bekymre seg for at det å trekke støpsler hyppig ut av stikkontakter vil gi slitasje og økt brannfare, opplyser DSB.

– Stikkontakter er testet for å tåle at støpsel settes inn og trekkes ut veldig mange ganger, sier Rygh Pedersen.

Men både ledninger og støpsler kan få skader når de bøyes, dras og knekkes, og derfor er det viktig å holde i selve støpselet når man trekker den ut av stikkontakten – og ikke drar i ledningen.

– Hvis du trekker pluggen ut etter ledningen, kan dette føre til dårlig elektrisk forbindelse mellom ledning og plugg, som seinere kan skape brann, forklarer hun.

Sjekk etter varmgang jevnlig

Elsikkerhetsportalen.no oppfordrer til å være oppmerksom på varme ledninger, koblingsbokser og stikkontakter – og råder alle til å ta en sjekkerunde i både bolig og på hytta et par ganger i året. Sjekk både stikkontakter og støpsler.

– Gjør det til en vane å trekke ut støpselet til alle store forbruksapparater som varmtvannsbereder, komfyr, tørketrommel, vaskemaskin og lignende. Dersom du ser at det er misfarging på støpsler eller stikkontakter, bør du ringe elektriker og få dette sjekket, råder Stormoen i Elsikkerhetsportalen.no.

På forsiden nå