- Det er faktisk ikke fullt. Jeg tror vi har den laveste pågangen noensinne, sier avdelingsleder Gry Brenne ved Voll studentby som driftes av Frost Eiendom.

Totalt har studentbyen 698 boliger. Den nybygde blokka er full, men det er fortsatt ledige hybler i den originale delen av studentbyen.

- Jeg håper og tror vi skal klare å fylle de siste. Det pleier å være fullt utleid i juli, så det er en forskjell. Det er nok det Sit har bygget vi merker, sier Brenne.

Når de 364 nye boligene åpner på Moholt i august, har Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) 4800 boliger til studenter i Trondheim. I tillegg planlegges åpning av ytterligere 264 boliger i desember.

Fortsatt muligheter

Hittil har Sit mottatt cirka 8500 søknader i Trondheim. Selv om søknadsfristen for hovedopptaket gikk ut 15. mai, mottar Sit søknader fra studenter daglig.

- Vi oppfordrer fortsatt studenter om å søke bolig hos Sit. Det kan fortsatt være muligheter for å få bolig, sier markeds- og eiendomssjef Wenche Nyeng i Sit Trondheim.

Rundt 1600 norske og 1100 internasjonale studenter har fått tilbud om bolig, men basert på Sits erfaring vil om lag halvparten av de norske takke nei til tilbudet. Per 2. august venter cirka 1000 aktive søkere på Sit-bolig i Trondheim. Til sammenligning melder NRK at nesten 7000 står på venteliste i Oslo.

For to år siden sto tusenvis i hybelkø i Trondheim.

Nyeng understreker at tallene er i kontinuerlig endring mens søknader kommer og tilbud blir gitt. I fjor sto Sit for boligene til 16 prosent av trondheimsstudentene.

Tallene fra Sit som er gjengitt i denne saken er omtrentlige tall per 2. august 2016.

På Moholt står 364 nye boliger klare til studiestart. Månedsprisen i de nye høyhusene er 4500 kroner uten strøm. Foto: Vegard Eggen

Tre på visning

Adresseavisen møtte opp på visning i Sandgata i Trondheim tirsdag ettermiddag. En privat hybel på elleve kvadrat i et bofellesskap på tre enheter skulle havne i hendene på en heldig student. Pris: 5000 kroner pluss strøm, internett, og kabel-tv. Kun tre potensielle leietakere dukket opp.

- Vi har fått 50–60 henvendelser på hybelen, rundt ti av dem sier at de tar den usett, sier utleier Gjøri Bakk.

Bakk og samboeren bor på Rena i Hedmark, og kom ens ærend for å holde visning. De sier at de er meget nøye på hvem de tar inn som leietaker.

- Hybelen får heller stå tom enn å ta inn feil folk, sier Bakk.

- Lei av å bo hjemme

Én av de tre besøkende var Peter Farstad (22), fra Byåsen. Han begynner nå på fjerde året av et masterstudium i logistikk ved NTNU. Til nå har han bodd hjemme hos mor, og er nå på sin femte visning. Han har ikke søkt på leilighet gjennom Studentsamskipnaden (Sit), men har holdt seg kun til det private markedet.

- Jeg regner med at jeg slenger inn en søknad til Sit, det skader i hvert fall ikke, sier Farstad.

Hans kriterier i boligjakten er; god standard, overkommelig pris, langtidsleie, sentrumsnært, og bort fra mamma.

- Jeg er ganske fornøyd med det jeg har sett i kveld, sier han og ser på utleier Bakk.

Hybelen leies ut med ei svær dobbeltseng, flerfoldige kubikkmeter med skapplass, og en liten skrivepult.

Les også: Sju ting å tenke på som leietaker

Peter Farstad ser frem til å komme seg ut av barndomshjemmet, og synes hybelen i Sandgata svarer til forventningene.

Foretrekker privatmarkedet

Jan Kristian Daaland (23), fra Trondheim, er også på hybeljakt, etter å ha blitt kastet ut av leiligheten til kompisen.

- Han bestemte seg plutselig for å flytte til Oslo med dama, sier han.

Daaland går siste året av et masterstudium i ledelse og teknologi ved NTNU. Han har aldri forsøkt å leie bolig gjennom Sit.

- Jeg har ærlig talt aldri sjekket det ut. Jeg holder meg til privatmarkedet, det er enklest slik, sier han.

Daaland er på sin første visning, og har det travelt. Også han vil bo sentralt, men ikke i et større kollektiv.

- Men denne hybelen er absolutt interessant.

Les også: Dette kan være ulovlig

– Kurant: Jan Kristian Daaland er i startfasen i hybeljakten, og har det travelt. Han var på visning tirsdag, og hybelen falt i smak. Foto: KRISTIN SLOTTERØY, Adresseavisen

Studentbyene fylles opp

Etter at Samordna opptak offentliggjorde hovedopptaket 20. juli, økte naturligvis pågangen i boligmarkedet i Trondheim.

- Det er ikke mye igjen, kun noen hybler og toromsleiligheter. Jeg tror de går i løpet av uken, sier Tina Landfastøien i Aha Eiendom. Selskapet eier og drifter studentbyen Camp Trondheim, og har i tillegg en rekke boliger rundt om i Trondheim. Til sammen utgjør dette i overkant av 400 boliger.

På nyetablerte St. Elisabeth er det 57 ulike typer leiligheter. Kun tre er ledige, opplyser Martin Havdal i Heimdal Eiendomsmegling. Stiftsstaden studentby på Strindheim opplyser også at det kun er noen få boliger igjen. Utleieforvalter Frida Løvli Skjelstad tror de 210 boligene blir fylt opp til skolestart.

Reduserte prisen

Rosenborg studentby kan også melde om fulle hus. De tror en prisjustering kan være forklaringen.

- Vi merket en nedgang i fjor, og opplevde at vi ikke klarte å fulltegne studentbyen. Da var prisen 6200 kroner. I år satte vi ned leien 900 kroner, og da ble det fullt igjen, sier daglig leder Emil Eide Eriksen i Trondheim Vandrehjem AS som drifter Rosenborg studentby.

SSBs leiemarkedsundersøkelse i 2015 viste at gjennomsnittprisen for å leie ett rom var 6290 kroner. I skrivende stund har finn.no 314 ledige hybler og leiligheter under 6500 kroner i Trondheim. Hybel.no har 363 tilsvarende boliger i samme prisklasse.

- Balanse i markedet

Utleiemegleren har mange leiligheter og hybler i Trondheim. De opplyser at det fortsatt er mulig å finne husrom med god standard og pris.

- Det har vært høyere press de siste to årene, men det er likevel et godt utvalg av boliger. Jeg føler overhodet ikke at det er noen boligkrise, og opplever at det er god balanse i markedet i Trondheim, sier daglig leder Solveig Hjallen Moan i Utleiemeglerens trondheimskontor.

Moan tror også mange nyetablerte boliger på markedet bidrar til en mer gunstig situasjon for studentene.

- Det er to-tre profesjonelle, private aktører som har satset i markedet og gjort det enklere å komme som førsteårsstudent. Det er veldig bra at det er bygget nye boliger, ellers ville det sannsynligvis vært mer mangel.

Solveig Moan hos Utleiemegleren sier det fortsatt er mulig for studenter å finne boliger til en god pris.

I fjor skrev Adresseavisen at det var et leiers marked for studentene. Også i fjor tydet det på at studentene tok seg god tid før skolestart.

«Tak over hodet»

Skulle du ikke klare å finne bolig til studiestart, har Trondheim et «tak over hodet»-tilbud i perioden 12. august til 4. september.

Tilbudet er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke aktører i byen, og gir en gunstig pris på rom hos Scandic Lerkendal. Prosjektet huset om lag hundre studenter ved oppstart i 2014. I fjor ble det inngått en treårsavtale for tilbudet.

- Denne treårsavtalen handler om vår visjon om å bli Nordens beste studentby. Vi ønsker at de nye studentene skal føle seg trygge. Det finnes mange useriøse utleiere på markedet, men ved at studentene får bo på hotellet, har de faktisk en sjanse for å se på hybler. På den måten kan de slippe unna de useriøse utleierne, uttalte ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen i august 2015.