Åtte konkrete råd for å drepe brunsneglene

Her er ekspertenes aller beste råd. Åtte konkrete råd for å drepe sneglene.

INVADEER: Brunskogsneglen er en kjent fiende for mange hageeiere. Det viktigste du gjør er å plukke dem.   Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Saken oppdateres.

Brunskogsneglen er et uønsket, slimete skadedyr som fortviler norske hageeiere.

Sneglen spiser seg gjennom blomsterbed og grønnsaksåkre, og kan være vanskelig å bli kvitt.

FELLER: Brunskogsneglen kan fanges i feller med øl. Det er blant sneglene favoritt.  Foto: Kjell Herskedal, NTB scanpix

Brunskogsneglen, som også er blitt kalt mordersnegl og iberiasnegl, koster samfunnet mellom 50 og 500 millioner i året. Regnestykket er utført på vegne av Miljødirektoratet av Vista Analyse og Norsk institutt for naturforskning.— Kombinasjonen av plukke og drepe og å holde hagen ryddig, er mest effektiv. Gjør hagen til et mindre sneglevennlig sted – fjern skjulesteder og fjern fuktighet, sier Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver i NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi).

Nå våkner skadedyrene fra dvalen:

1. Plukk og ta livet av dem

Sneglene bør plukkes og drepes. Regner det, kan du plukke hele dagen.

Er det opphold, kommer sneglene frem fra gjemmestedene litt før det blir dugg i gresset om kvelden.

Gartner Morten Bragdø plukker sneglene i en bøtte med pølseklype.

Han anbefaler å plukke fire kvelder på rad med lykt.

Etter fire kvelder er man sannsynligvis kvitt de fleste sneglene for et par måneder, erfarer han.

— Dette er et nasjonalt problem:

2. Forskjellige typer sneglemiddel

For privatpersoner er det midler med jernfosfat eller nematoder som fås kjøpt. Poenget er å få sneglene til å spise midlene så de blir forgiftet.

Midler med jernfosfat: Når sneglene får i seg jernfosfat hemmes videre næringsopptak, ifølge NIBIO, og sneglene dør.

— Midler med jernfosfat virker, men bare på de sneglene som får i seg midlene. Det har begrenset lokkevirkning og ingen smitteeffekt på nye snegler, sier Fløistad i NIBIO.

Midler med nematoder: Middel som inneholder levende nematoder går inn i sneglene og dreper dem med en bakterie. Løs opp middelet i vann, og vann det ut der det er mye snegler. Eller det kan blandes med døde snegler og fungere som åte for andre snegler.

GJEMMESTEDER: Pass på at sneglene har så få gjemmesteder i hagen som mulig, mener ekspertene. Samtidig bør hagen være ganske tørr.  Foto: Erling Fløistad, NIBIO

— Effekten er veldig variabel. Det fungerer best på små brunskogsnegler, og det bør altså brukes tidlig vår og sen høst. Noen mener de får effekt, mens andre mener de får null effekt. Det viser seg at voksne brunskogsnegler tåler å ha det i kroppen, sier Fløistad.På Facebook-gruppen «Vi som vil mordersneglene til livs» drømmes det om middelet Sluxx, som kun kan selges til yrkesbrukere og ikke er tillatt brukt i privathager.

På forsiden nå