Bli kvitt den vonde lukten

Du kjenner det når du skal bruke kjøkkenvasken eller dusjen. Plutselig slår den ekle og kvalmende lukta opp mot deg. Er du heldig, kan det fikses enkelt.

MÅ FJERNES: Det er helt normalt at det fester seg hår og annet gris I sluken, men det kan forårsake vond lukt hvis ikke det fjenes.  Foto: Foto: Ifi.no

Saken oppdateres.

-Som regel hjelper det å bruke en avløpsåpner, det er et kjemikalsk produkt som helles ned i sluken, sier rørlegger Jon Atle Kile hos Comfort Kristiansand Reiersen VVS.

Men det er mange ting som kan forårsake vond lukt. Så innimellom må det grundigere undersøkelser til for å finne årsaken. Spesielt hvis det lukter kloakk. Da kan årsaken være at huset ditt mangler lufting på taket.

Lufting på taket

-Kloakkrøret som kommer inn i huset og fordeles i tilknytning til toalettene, skal videre til et luftesystem over taket. Men i noen gamle hus finnes ikke denne luftingen, og da blir det raskt mer omfattende å løse luktproblemet, fortsetter rørleggeren.

Men heldigvis, i de aller fleste tilfeller holder det med en skikkelig rundvask. Og du er verken slurvete eller uhygienisk om du kjenner at den sure lukten slår mot deg. Saken er nemlig den at når fett fra kroppen din, hår og såperester har ligget og godgjort seg en stund nedi sluken, begynner det gjerne å lukte.

Urk, det er ekkelt

-Det ser skikkelig grisete ut, men det er helt normalt at det samler seg fettrester nedi sluken. Vanlige rengjøringsmidler holder til en viss grad, men vi anbefaler å bruke en avløpsåpner med jevne mellomrom. Det er en god forebygging, og gjør at grapset ikke feste seg så lett, forklarer rørleggeren.

MÅ FJERNES: Det er helt normalt at det fester seg hår og annet gris I sluken, men det kan forårsake vond lukt hvis ikke det fjenes.  Foto: Foto: Ifi.no

Men så er det noen som kvier seg for å bruke kjemikaler, selv om de påstås å være aldri så miljøvennlige.

-Finnes det andre alternativer eller noen gode kjerringråd du kan anbefale?

-Jeg kan ikke gå god for det. Men det hjelper jo å rense sluken og fjerne hårballer og fett som ligger i rørene innimellom. Og så selges fortsatt den gammeldagse vakuumpumpen, og den har løsnet mange tette rør opp igjennom, sier han.

- Dette mattestykket bør du kunne før du pusser opp

Husk de ubrukte rørene

Andre opplever vond lukt til tross for at de fjerne både hårballer i dusjen og har god lufting på taket. Da kan årsaken rett og slett være at vannet i vannlåsen har tørket ut. I noen hjem finnes det rør som aldri blir brukt, for eksempel i en kjeller.

-Ja, og det tenker en ikke alltid på. Da hjelper det å spyle godt, og så kan det være lurt å helle på en dæsj med matolje. Matoljen på toppen gjør at vannet ikke fordamper igjen, avslutter rørlegger Jon Atle Kile.

Vi har flere nyttige tips til deg:

Slik fornyer du soverommetFem tips for å få det varmere inneSlik får du huset til å skinne i en fei

Følg oss gjerne på Facebook

På forsiden nå