Bygde hytta over sprekken i landskapet

På en bratt og ulendt tomt på svabergene i Stavern knytter hytta de ulike nivåene sammen via en klatrende Z-form.

PASSER INN I NATUREN: Det er uteplasser både foran og bak hytta og på de ulike nivåene i landskapet.  Foto: Sam Hughes

Saken oppdateres.

Det var i 2006 at Knut Ivar Karevold spurte hyttenaboen om han fikk kjøpe en pill råtten tyskerbrakke fra andre verdenskrig.

Den lå på et skyggefullt område bak en knaus ved Nalumstranda i Stavern.

Familien hadde tilknytning til området og en egen hytte et stykke fra sjøen, men ønsket seg et sted nærmere vannet og med utsikt til havet.

Kommuner får fritaksmuligheter:

SLAPPER AV: Fra det luftige allrommet ved hovedhuset har Knut Ivar Karevold utsikt i alle himmelretninger.  Foto: Karen Gjermundrød

Tomten satte premisseneTomten var delt på tvers av en dyp sprekk og med store høydeforskjeller og flere ulike platåer, og de trengte hjelp til å finne ut hvordan de kunne utnytte området best mulig.

— Vi tenkte først at vi måtte legge hytta der det var mulig å bygge en grunnmur, forteller Knut Ivar Karevold.

Etter å ha vurdert flere arkitekter, likte de best å snakke med Einar Hagem fra arkitektfirmaet Lund Hagem, som har tegnet over 50 hytter i den norske skjærgården.

SPREKK: Arkitektens idé var å legge hytta i det minst tilgjengelige og ugjestmilde området, nemlig over sprekken i landskapet  Foto: Sam Hughes

— Einar Hagem kjørte sammen med oss ned hit en dag. Etter å ha gått rundt og kikket i et par timer og bare sett på området, tok han to-tre bilder med et lite kamera. I bilen hjemover tegnet han på en liten skisseblokk og kom opp med et forslag, forteller Knut Ivar Karevold. Selvfølgelig skulle hun bo i et vanntårn:

Det viste seg at arkitektens idé var å legge hytta i det minst tilgjengelige og ugjestmilde området, nemlig over sprekken i landskapet.

HVEM, HVA, HVOR

HVEM: Knut Ivar Karevold. Psykolog som arbeider med ledelse, kommunikasjon og beslutninger. Direktør for GreeNudge. Karevold bruker hytta sammen med sine tre barn i tenårene.

HVA: Naturtilpasset hytte på 80 m² (40 m lang), tegnet av Lund Hagem arkitekter.

HVOR: Stavern, Vestfold.

Det var utsikt fra det øverste platået, men ikke fra det nederste, og hensikten var å bringe disse delene av tomten sammen. Kommunen krevde også at det skulle være et sammenhengende bygg.

IKKE OPPVARMET: Med de store glassflatene blir hovedhytta varm selv i februar når solen står på. Når det er kaldt, ruller de inn midlertidige ovner.  Foto: Karen Gjermundrød

TO NIVÅER: Cabin Karevold ligger i Stavern og er tilsammen på 80 m².  Foto: Karen Gjermundrød

MATERIALBRUK: Lyse og få materialer gir et enhetlig og harmonisk uttrykk.  Foto: Karen Gjermundrød

PANORAMA: Kombinert kjøkken og oppholdsrom og er lokalisert på et høyere plan, med panoramautsikt over havet til sør og vest.  Foto: Karen Gjermundrød

— Vi var opptatt av at hytta ikke skulle være stor og prangende, men ligge tett på terrenget og ikke være større enn hva vi absolutt trengte, sier Karevold.Dette ønsket var godt samstemt med et av Lund Hagems fremste varemerker, nemlig ikke å la hyttene dominere i landskapet, men at de skal underordne seg naturen og terrenget.

Det ble dermed ikke utført noe sprenging på tomten, hytta er satt på stolper på fjellet.

KJØKKEN: Kledd i norske materialer.  Foto: Sam Hughes

Arkitekten var også opptatt av å skape gode uterom. Ved ikke å plassere hytta på den fineste delen av tomten, har man rom til overs for de beste uteplassene.

I ETT MED NATUREN: Hytta er vel plassert i terrenget akkurat slik naturen opprinnelig var.  Foto: Karen Gjermundrød

— Alle elsker å være her. Vi bruker uteplassene etter vindforholdene. Blåser det fra nord, er det lunt og deilig oppe foran kjøkkenet og stuen, mens kommer vinden sørfra, trekker vi gjerne ned på tunet på baksiden, forteller Karevold. Hytta ligger i et storslått landskap:

Gikk for norske materialer

Han ønsket å bruke norske materialer. Arkitekten var insisterende på at det skulle være få materialer for å skape en visuell harmoni.

KLATRER: Hytta beveger seg fra det ene nivået til det andre og klatrer i terrenget som en trapp.  Foto: Karen Gjermundrød

UTEPLASS: Ved ikke å plassere hytta på den fineste delen av tomten, har man rom til overs for de beste uteplassene.  Foto: Karen Gjermundrød

Den utvendige fasaden er av vedlikeholdsfri norsk osp, som har mye olje i seg naturlig.Innvendig er det kvistfri furu på alle vegger og tak og det samme på vinduer, dører, kjøkken og annen fast møblering, mens gulvet er av gran.

Lund Hagem arkitekter

Svein Lund og Einar Hagem driver et av Norges ledende arkitektkontor sammen med partnerne Mette Røsbekk, Per Suul og Kristine Strøm-Gundersen.

For tiden arbeider de med prosjektet Diagonale, som skal bli det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo. Det siste i samarbeid med arkitektkontoret Atelier Oslo.

Dette gir tilsammen et lyst, naturlig og enhetlig uttrykk, og er i tillegg rimelige tresorter.

Hytteeieren, som er direktør av GreeNudge og jobber for at det skal bli enklere å velge grønt, oppdaget i prosessen med hyttebygging at det er vanskelig å finne byggematerialer som er grønne og miljøvennlige.

GJENNOMGÅENDE: Utsikt på begge sider.  Foto: Lund Hagem Arkitekter AS, Sam Hughes

— Jeg ville ha norske ting, ikke grønne impregnerte materialer. Dersom dette hadde vært enklere tilgjengelig i flere av de store byggevarekjedene, så ville flere kunne bygge miljøvennlig istedenfor å måtte lete og grave seg frem for å finne det, påpeker Karevold. Og hjertet i døren er heller ikke tilfeldig utskåret:

Ruller inn ovner

Hytta har heller ingen elektrisk oppvarming. Det er isolerte tak og vegger og hytta brukes hele året.

SOVEROM: Soverommene på det nedre platået ut mot tunet på baksiden er kun fire kvadratmeter med tre sengeplasser og en skuff, og med et stort vindu slik at man ser rett inn i det grønne, mosegrodde berget på baksiden.  Foto: Karen Gjermundrød

TRIPP TRAPP: Utgang direkte fra hvert soverom.  Foto: Karen Gjermundrød

UTEDUSJ: Utedusjen på baksiden er populær på varme sommerdager.  Foto: Karen Gjermundrød

TETT PÅ: Soveromsfløyen er bygget oppå en sprekk, helt inntil en av de bratte fjellveggene på tomten.  Foto: Karen Gjermundrød

TRIVSEL: Fra det luftige allrommet ved hovedhuset har Knut Ivar Karevold utsikt i alle himmelretninger.  Foto: Karen Gjermundrød

Selv om det kan bli kaldt; for det er ingen ganger og man må gå ut og inn av toalettet og ut fra soverommene for å komme opp til oppholdsrommet.Men de store glassflatene gjør at hovedhytta blir varm selv i februar når solen står på. Når det er kaldt, ruller de inn midlertidige ovner.

I godt samspill med tomten byr rommene inne og ute sammen på kontrastfulle variasjoner.

SOVEROM: Soverommene på det nedre platået ut mot tunet på baksiden er kun fire kvadratmeter med tre sengeplasser og en skuff, og med et stort vindu slik at man ser rett inn i det grønne, mosegrodde berget på baksiden.  Foto: Karen Gjermundrød

TETT PÅ: Hytta er vel plassert i terrenget akkurat slik naturen opprinnelig var.  Foto: Karen Gjermundrød

Havutsikten fra det øvre nivået står i god kontrast til utsikten fra soverommene på nivået nedenfor med det mosegrønne berget rett utenfor glassvinduene.Tett og nært på naturen, som fortsetter nesten uberørt.

Interessert i hytte? Se her:

På forsiden nå