De skulle bare pusse opp et bad og et kjøkken...

Det endte med en moderne oppdatering av hele boligen.

SEDERTRE: Bygningens hovedform ble videreført og markert. Huset er helkledd i sedertre med innebygde takrenner.  Foto: Jonas Haarr Friestad

Saken oppdateres.

Huset som Bjørn Are Watland og Monica Gårseth kjøpte i Elgveien i Sandnes var fra 50-tallet.

RENE LINJER: Boligen har rene linjer og stramt interiør. Derfor har paret også valgt noen møbler og gulv med litt mer struktur, som spisebordet og parketten.   Foto: Jonas Haarr Friestad

Boligen hadde vært gjenstand for oppussing og utbygging på 80-tallet, og de planla å renovere bad og kjøkken.Veggene var stort sett kledd i furupanel fra gulv til tak. Det skulle etter hvert males, men utover det hadde de ikke store oppussingsplaner.

— Før vi kom så langt, oppdaget vi en del skader og ting som måtte utbedres. Til slutt kom vi til et punkt hvor vi innså at vi sannsynligvis måtte ta alt før eller senere, og da valgte vi det første, forteller Bjørn Are til Aftenbladet.no.

Kledning av seder

De startet med å kontakte flere byggmestre og arkitekter i regionen, men ble ikke overbevist.

FORNØYDE: Byggmester Jan Erik Hafnor, til venstre, byggherre Bjørn Are Watland og arkitekt Dag Fasting understreker betydningen av dialogen og samarbeidet mellom partene.  Foto: Jonas Haarr Friestad

Først da de kom i kontakt med byggmester Jan Erik Hafnor i Tveit og Hafnor, ble det full klaff.— Han klarte å komme med gode ideer og å sette ord og planer på flere av de langsiktige tankene våre. Det gjaldt både detaljer, det tekniske og på det overordnende. Han foreslo arkitekt Dag Fasting i Sjo Fasting arkitekter, som imøtekom oss med spennende skisser og tanker, oppsummerer Bjørn Are.

DESIGN: Barnestolen er designet av Verner Panton, og de svarte stolene er fra italienske Tonon.   Foto: Jonas Haarr Friestad

Sammen la de en ombyggingsplan. Familien på fire ble boende i huset mens prosessen pågikk. Etter tre år stod det nye huset endelig klart, helkledd i sedertre.

ÅPENHET: Løsningen mellom kjøkken, spisestue og stue var delvis åpen. Bjørn Are og Monica har utvidet åpningen mellom kjøkken og spisestue ytterligere, og skyvedøren i frostet glass bidrar også til at løsningen føles luftigere. Kjøkkenet er fra Designa.  Foto: Jonas Haarr Friestad

— Vi ønsket oss en vedlikeholdsfri kledning og kom fort frem til at sedertre skilte seg ut. Det er et 100 prosent naturlig produkt med lang levetid, god lukt og flott farge, både umiddelbart og på sikt. Når det gjelder taket, vurderte vi både sink og skifer. Men vi var inspirert av et hus med tretak som vi hadde sett bilde av og sjekket derfor med Jan Erik om dette kunne fungere hos oss. Tveit og Hafnor ga oss gode tekniske løsninger på taket, samt innebygde takrenner som gav oss en sluttet form i tråd med Dags tegninger.

Godt som nytt

— Kledningen gjør at huset endrer seg med vær og vind. Det blir mørkebrunt når det regner og nærmest skinner når det er sol. Det føles levende, og vi er veldig fornøyde med fasaden, forklarer Bjørn Are.

SATTE INN TAKVINDUER: Stuen ligger på et lavere nivå enn kjøkken og spisestue. Langs hele ytterveggen til venstre lå det et lavere tak før ombyggingen. De åpnet opp taket og satte inn takvinduer. Sofaen er fra Bolia.   Foto: Jonas Haarr Friestad

Byggmester Jan Erik Hafnor forteller at huset nå er godt som nytt.— Vi startet ytterst og jobbet oss innover. Dette ombyggingsprosjektet var omtrent så omfattende som det kan bli. Husets ramme ble beholdt, men huset har ny kledning, samt ny isolasjon og ventilasjon. All elektronikk ble byttet ut, og jeg tror vi har vært inne i så å si alle veggene. Nå holder huset samme standard som et nybygg, sier han.

OFRET BALKONGEN: I andre etasje ble den innebygde balkongen fra 80-tallet ofret, til fordel for større soverom og et romslig trim- og aktivitetsrom med hems.  Foto: Jonas Haarr Friestad

For Bjørn Are og Monica var det ikke aktuelt å rive huset.— Økonomisk sett kan det godt hende vi ville kommet billigere ut av det hvis vi rev, og vi var litt fristet til å starte fra bunnen av. Men samtidig hadde vi jo kjøpt huset fordi vi likte det. Vi ønsket i stor grad å beholde husets ramme og planløsningen. Skulle vi ha revet, hadde vi vært nødt til å flytte igjen og leie noe i byggeprosessen, forklarer Bjørn Are.

Bli med inn:

Funksjonelt

Selv om paret i utgangspunktet ville beholde løsningene i huset, ønsket de å slippe inn mer lys.

TEGNET SELV: Paret tegnet løsningene på badet selv, inkludert badstue som byggmester bygde på plass.   Foto: Jonas Haarr Friestad

— Over stuen var det flatt tak. Selv om det var delvis åpen løsning mellom kjøkken, stue og spisestue da vi overtok, føltes det litt mørkt. Vi ønsket at huset skulle bli lysere og mer moderne. Vi åpnet opp helt til taket og fikk satt inn takvinduer, og det ble satt inn dører ut mot hagen fra alle sider av huset.Terrassedøren i spisestuen er fem meter bred og kan foldes sammen og åpnes helt opp, ut mot hagen og Stokkelandsvatnet.

SOVEROM: Romslig soverom, vegg i vegg med trimrommet.   Foto: Jonas Haarr Friestad

Peisen i spisestuen er sentrert i den åpne løsningen, med skyvedører på hver side mot kjøkken og gang.I andre etasje ble den innebygde balkongen fra 80-tallet ofret, til fordel for større soverom og et romslig trim— og aktivitetsrom med hems.

KJELLER: Kontrastvegg i kjelleretasjen av rå betong.   Foto: Jonas Haarr Friestad

Det gamle badet, som tidligere hadde smale vinduer mot nabohuset, ble utvidet og totalrenovert. Vinduene langs veggen ble erstattet med et stort takvindu. Nå kan familien bade i dagslys, helt skjermet for innsyn.

GAMLE TRAPPER: Trappene i huset ble ikke skiftet ut, men det ble lagt samme parkett som på gulvet i trappene.  Foto: Jonas Haarr Friestad

— Fordelen med å bo i huset gjennom prosessen er at veien blir til mens du går. Vi fikk tid til å kjenne på hva som fungerte og ikke fungerte. Vi er en aktiv familie, og vi har en 18-åring og en femåring. Målet var å tilpasse huset til vår livsstil, og det føler vi at vi har klart. Huset er blitt mer anvendelig og funksjonelt, sier Bjørn Are.

Kompromissløst

Boligen har rene linjer, og han beskriver interiøret som enkelt og litt stramt.

SELVDESIGNET: Ytterdørene har Bjørn Are og Monica tegnet selv.   Foto: Jonas Haarr Friestad

— Derfor har vi også valgt noen møbler og gulv med litt mer struktur. Vi synes innredning og design er fryktelig gøy, og interessen har nok vokst litt med denne prosessen.Både spisebordet og parketten bidrar til at huset føles lunt. I kjelleretasjen skaper veggen i rå betong kontraster.

Creolight lagde en belysningsplan for boligen.

INNGANGEN: Ytterdørene har Bjørn Are og Monica tegnet selv.   Foto: Jonas Haarr Friestad

— Vi er veldig fornøyde med den kombinasjonen av direkte og indirekte lys som de foreslo. Vi oppdaget fort hvor mye det betyr å kunne dimme belysningen, og nå er det sånn at vi nesten angrer litt på at vi ikke valgte dimmer på alt.Hytten som paret solgte for å få råd til ombyggingen, har foreløpig ikke vært savnet. Når de først bestemte seg for å bygge om, ville de gjøre det helhjertet.

Den innstillingen er viktig, mener arkitekt Dag Fasting .

— Dette huset bærer ikke preg av kompromisser, og det oppleves nesten som nytt, samtidig som de gamle løsningene ble beholdt. Hvis man først bestemmer seg for å bygge om fremfor å rive, tror jeg det er viktig at det ikke blir gjort halvveis, sier han.

Les også:

INNGANGEN: Ytterdørene har Bjørn Are og Monica tegnet selv.  
        
            (Foto: Jonas Haarr Friestad)

INNGANGEN: Ytterdørene har Bjørn Are og Monica tegnet selv.   Foto: Jonas Haarr Friestad

På forsiden nå