Denne planten kan gjøre stor skade: – Den er veldig pen å se på, men ødelegger huset

Fraråder huseiere å plante klatrehortensia, eføy og klatrevillvin opp mot hus med kledning av tre.

STOR SKADE: Klatrehortensia har gjort stor skade på veggen til Annelie Pettersdatter. Sammen med gode hjelpere har hun brukt flere dager på å rive planten ned, skrape veggen, bytte planker, vaske og male.   Foto: Shutterstock / NTB scanpix / Privat

Saken oppdateres.

«En liten påminnelse om å ALDRI plante klatrehortensia, eføy, villvin, humle eller lignendes klatreplanter inntil husveggen.»

Oppfordringen kommer fra Annelie Pettersdatter på Facebook-gruppen «Hageglade på Facebook». Sammen med teksten har hun lagt ved bilder av en ødelagt husvegg.

OMFATTENDE: Skadene fra planten er store, og planker helt opp til husets møne må byttes ut.   Foto: Privat

  Foto: Privat

Hortensiaen ble plantet av tidligere huseier, og gjennom flere år har den bredt seg utover nordveggen og helt opp til mønen på Pettersdatters bolig på Tjøme i Vestfold.

På utsiden har det sett vakkert ut, men bak planten har det blitt liggende fuktighet mot kledningen og gått råte i flere bord, forteller hun.

– Jeg har vært heldig siden det kun er noen få planker som er ødelagte. Hadde det gått råte inn til reisverket, ville det vært mye verre.

– Det er likevel en stor jobb å skrape bort planten fra veggen. Deretter må plankene byttes, og til slutt må alt vaskes og males. Det er kjedelig.

RÅTE: Det har gått råte i flere av plankene på veggen.   Foto: Privat

  Foto: Privat

Pettersdatter er utdannet blomsterdekoratør og jobber til daglig på et hagesenter. Hun var derfor klar over hvilken jobb som lå foran henne da hun kjøpte huset for fire år siden.

Hun anbefaler huseiere å styre unna planten:

– Jeg fraråder alltid kundene sterkt å kjøpe klatrehortensia. Den er veldig romantisk og pen å se på, men den ødelegger huset med mindre man har stein- eller murvegg. Kommer den i kontakt med kledning og tak, kan den gjøre utrolig stor skade.

GARTNER: Marianne E. Utengen   Foto: Jorunn Amdal

ALTERNATIV: Pipeholurt er et godt alternativ til klatrehortensia dersom man ønsker noe grønt på veggen. På bildet er den festet på armeringsnett og montert litt ut fra veggen.  Foto: Marianne E. Utengen

Gartner: – Det finnes bedre alternativer

Gartner og journalist i Det norske hageselskap, Marianne E. Utengen, bekrefter at planter som er utstyrt med hefterøtter eller hefteskiver kan skape store problemer på hus.

– Særlig er trehus utsatt for dette. Hus bygget i tegl er en helt annen sak – men de færreste nordmenn bor i slike hus.

Hun vil, i likhet med Pettersdatter, fraråde huseiere å plante klatrehortensia, eføy og klatrevillvin opp mot hus med kledning av tre.

Hun mener andre planter som klematis eller klatreroser, pipeholurt, klengevillvin og arkitektslirekne – også kalt arkitektens trøst, er snillere alternativer.

– Alle disse klatrerne trenger noe å klatre på. Noe som også en fordel når huset skal males. Da kan hele spalieret, med plante og det hele, hektes av og fjernes fra veggen mens man maler. Et tips er også å feste klatreanordningen litt ut fra veggen: Trekledning liker egentlig ikke planter som er for tett på. Med litt avstand får veggen luftingen den ønsker.

På forsiden nå