Derfor bør du unngå glanset gavepapir i år

Papiret inneholder fargestoffer og leire, og kan derfor ikke gjenvinnes.

Glanset gavepapir inneholder fargestoffer og leire, og kan derfor ikke gjenvinnes.   Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Saken oppdateres.

Nordmenn bruker enorme mengder gavepapir i jula – papir som gjerne går rett i søpla etter at pakkene er åpnet. Ifølge tall Fremtiden i våre hender opererer med, dreier forbruket seg om i hvert fall 60 millioner meter gavepapir i løpet av julehøytida.

– Det er problematisk, fordi glanset gavepapir inneholder nesten ikke papirfibre, men derimot fargestoffer og leire. Og derfor kan det ikke gjenvinnes. Det må kastes i restavfallet og bidrar til økt søppel, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for sortere.no.

Hun oppfordrer derfor folk til å pakke inn gavene på mer miljøvennlig måte, gjerne ved hjelp av papir som etter bruk kan sorteres og gjenvinnes til nye papirprodukter.

– Gråpapir, avispapir, gamle esker eller barnetegninger kan brukes, dette kan både sorteres og gjenvinnes. Samtidig er det også billigere og gjerne mer personlig enn de fabrikklagde glansede julepapirene.

Ni tips til mer miljøvennlig gaveinnpakking

  • Vurder om du trenger å pakke inn gaven. Fruktkurven eller vinflaska trenger kanskje ikke mer enn et fint bånd og et kort?
  • Velg innpakningspapir som er svanemerket eller merket med at det kan resirkuleres.
  • Kjøp "gråpapir" eller gavepapir av god papirkvalitet i butikken. Det kan kildesorteres som papir og gjenvinnes.
  • Ta vare på nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende gjennom året. Med litt kreativ dekor, kan det bli et personlig og morsomt gavepapir.
  • Gamle blader, aviser eller plakater med fine motiver kan bli finfin innpakning.
  • Stoffrester kan bli super innpakning. Du kan også sy dem om til stoffposer du kan putte gaven oppi.
  • Du kan også pakke inn gavene i et bærenett – det blir to gaver i ett.
  • Dersom papiret er pent brukt, kan du spare det og bruke det på nytt.
  • Begrens bruken av gavebånd. Garnrester er en mulighet. Eller dekorer pakka på andre måter

Kilde: Er Det Farlig.no, Sortere.no

Gråpapir, hyssing, tau og stoff er miljøvennlige alternativ til glanset julepapir.   Foto: NTB scanpix/Shutterstock

– Ikke brenn glanset papir

Aadland i sortere.no påpeker videre at man heller ikke skal kaste det brukte, ikke-resirkulerbare julepapiret i ovnen eller peisen.

– Selv om det glansede julepapiret ser ut som papir, inneholder det nesten ikke papirfibre. Når man brenner dette, gir det liten varme – men danner veldig mye sot. Det øker faren for pipebrann. Røyken som oppstår når papiret brennes er heller ikke bra for lokalmiljøet, sier hun og oppfordrer nok en gang til å velge miljøvennlig gaveinnpakning.

Hyssing eller garn

Miljødirektoratet anbefaler også at man begrenser bruken av gavebånd. Hovedgrunnen er at disse stort sett er laget av plast. På nettsiden ErDetFarlig.no, som de står bak, oppfordrer heller til minimalistisk gaveinnpakning – eller til å benytte garnrester, silkebånd og hyssing når det er mulig.

– Julebånd, gavebånd, tau, hyssing og annet krimskrams kastes i grå dunk for restavfall. Gavebånd, pakkebånd, hyssing og lignende ender opp som strøm og fjernvarme hos Returkraft. Oppfordringen min er å tone ned antall pakker og heller gi gavekort på opplevelser som konsert, filmkveld og lignende. Da slipper man både innpakningspapir og pakkebånd, sier Lars Pedersen, kommunikasjonsansvarlig i Avfall Sør.

På forsiden nå