Derfor vrimler det av edderkopper nå

Frykt ikke, med enkle grep kan holde edderkoppene ute.

NÅ KRYPER DE: Om høsten er edderkoppene på jakt etter partner - og blir derfor mer synlig både i og utenfor boligen.   Foto: schankz/Shutterstock, NTB scanpix

Saken oppdateres.

– På denne tiden av året er det mange som reagerer på at man plutselig har flere edderkopper enn normalt inne i boligen, sier Thomas Persson Vinnersten, biolog i Anticimex.

Men det er ikke fordi det plutselig har blitt flere edderkopper, men fordi de på denne tiden av året begynner å vise seg frem – på jakt etter en partner.

For om høsten leter hann-edderkoppen både høyt og lavt etter hunner. Ofte kommer de inn åpne vinduer og dører i denne jakten, og dukker til folks store forskrekkelse opp på soverom, bad, kjellere og andre rom.

Folkehelseinstituttet får svært mange telefoner fra bekymrede folk. Flest telefoner kommer i august, tett fulgt avseptember og oktober, opplyser de. Og mot vinteren dabber det av.

– Vår statistikk viser at kjellerleiligheter eller kjellere dominerer som funnsteder. Soverom, stuer og bad ligger lengre ned på listen, skriver de på sinenettsider.

SPINNER: En fin edderkopp som sitter i midten av et edderkoppnett.  Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Tett hull i vinduerHusedderkoppene er egentlig nyttedyr som holder bestanden av insekter nede. De er ikke skadedyr i annen forstand at de skremmer folk, derfor skal de ikke drepes unødig.

– Men det finnes ting du kan gjøre for å redusere bestanden innendørs, forklarerVinnersten i Anticimex i enpressemelding.

Han nevner tiltak som å tette hull og sprekker i vinduer og dører. Det er for å gjøre det vanskeligere for edderkoppene å trenge seg inn. Man kan også sette netting foran vinduer, luker eller ventiler som skal stå åpne om natten.

På en bratt og ulendt tomt:

Bruk støvsuger

Rengjøring er en annen måte å effektivt redusere bestanden innendørs. Selv om de fleste edderkopper er enslige, kan edderkopper – avhengig av type – legge alt fra noen få til over tusen egg hvert eneste år.

Slik minsker du sjansen for edderkopper hjemme

Tett hull og sprekker i vinduer og langs dører, slik at de ikke kommer innFjern høy vegetasjon og gurs ved siden av hus og veggerSlukk fasadebelysning på våren og høstenRydd langs trange stederHold det rent både inne og uteKilde: Anticimex, Folkehelseinstituttet

Dessuten kanduofte finne edderkoppene i sprekker og bak lister eller andre trange steder, såeksperteneanbefalerjevnlige rundermed støvsugeren. Det samme gjelder dersom du finnerut at enedderkopp har slått seg ned i for eksempel kjelleren eller garasjen din. Da kan du fjerne spindelvevet – og edderkoppen – enten med støvsuger eller kost.

Bare husk atedderkoppen sitter innerst i trakten i hjørnet, tipser Folkehelseinstiuttet om.

Fikk du med deg denne saken?

Artikkelen er skrevet av Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning på nett.

Mer lesestoff:

Lyst på inspirasjon? Sjekk oss på Instagram: @boligoghjem

På forsiden nå