Det er spesielt et sted du aldri bør oppbevare malingsrestene

Malingen tåler ikke å lagres på steder som er utsatt for frost, advarer ekspertene.

En god lagringstemperatur for maling er på mellom 10 og 20 grader. En god lagringstemperatur for maling er på mellom 10 og 20 grader.  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Saken oppdateres.

Hvert år bruker vi over 80 milliarder kroner på å pusse opp, viser tall fra Prognosesenteret.

Maling utgjør selvsagt bare en liten del av dette regnestykket, men for en som kjøper maling til innendørs oppussing eller til maling av husets yttervegger – blir det likevel fort betydelige summer i malingsutgifter.

Så dersom du har malingsrester igjen etter en malejobb, kan du spare penger på å ta vare på malingen til neste gang du skal male. Det viktigste du da må passe på, er å lagre malingen riktig – og det er spesielt en ting du må unngå: Å sette malingen på et sted der den kan fryse.

– I teorien finnes det noen malinger som tåler frost bedre enn andre, og det er som regel oppgitt med et symbol bakpå spannet, men i praksis har ingen malinger godt av å fryse, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Scanox.

Maling tåler dårlig frost. Lagre derfor malingen på et sted der det er plussgrader.  Foto: Robert Walmann/ifi.no

– Klumper seg til en stor gelédeig

Grunnen er enkel, sier han og forklarer at det henger sammen med at veldig mange av dagens malingstyper er vanntynnet.

– Og vanntynnet maling tåler ikke frost.

Bindemidlene ødelegges, og dersom du i det hele tatt får til å røre i malingen etter frostskaden, vil du uansett ikke få noe godt resultat om du maler med blandingen.

– Når malingen blir frostutsatt blir den først kornete, så grøtete og til slutt klumper den seg sammen til en stor gelédeig, og den er rett og slett helt ubrukelig i alle disse stadier, bekrefter Mette Dahl, senior brand manager for maleprodusentene Nordsjö og Hammerite.

Hun understreker at regelen er enkel: Maling oppbevares frostfritt!

– Så får folk selv bestemme om det er i kjelleren, boden, kottet, garasjen eller loftet, men det må altså være over null grader der.

– Dersom det ikke er mulig, for eksempel om du har malingsrester stående på hytter uten strøm, må du enten bruke white spirit-tynnede produkter som tåler frost, eller ta dem med hjem før det blir frost om høsten, kommenterer Egil Holm, teknisk servicesjef hos Jotun.

10–20 grader best

En god lagringstemperatur er mellom 10 og 20 grader, for det bør ikke være for varmt heller, sier Røneid i Scanox.

– Det er også et poeng at temperaturen ikke varierer for mye. I ytterste konsekvens kan det i halvfulle spann dannes kondens dersom lagringstemperaturen mange ganger i løpet av vinteren går ned til noen få varmegrader og opp mot romtemperatur.

For at malingen skal holde seg best mulig, lengst mulig, bør du også sørge for at lokket på spannet er tett. Er det ikke det, kan malingen tørke ut og bli ubrukelig.

Trykk lokket så godt på spannet som du klarer. Er du usikker på om det er helt tett, kan du for eksempel tre en plastpose over malingsspannet eller tette igjen med teip.

– Et gammelt triks for den som tør er å sette spannet opp ned. Men da må du selvsagt være ekstra forsiktig, sier Røneid.

Har du mindre malingsrester igjen i spannet, kan det være smart å helle den over i mindre beholdere med tett lokk, som for eksempel et syltetøyglass. Husk da å merke lokket med hva slagstype maling det er, hvilken produsent den er fra og fargenavnet til malingen. Det kan også være smart å skrive hvilken dato den sist ble brukt, tipser malingsprodusenten Nordsjö.

På forsiden nå