Dette betyr blomstene – og antallet blomster – du gir

Ulike sorter og sammensetninger har forskjellige budskap. Her får du oversikten over hva blomstene kan si for deg.

En bukett gule tulipaner signaliserer på blomsterspråket ”Jeg elsker deg, men vi har fiender   Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Saken oppdateres.

For mange er en blomsterbukett en blomsterbukett, verken mer eller mindre.

Men faktum er at det finnes et kodespråk som formidler et budskap utover blomsterbukettens flotte utseende og lukt –  avhengig av type, farge og antallet blomster i buketten.

Bak hver blomst skjuler det seg nemlig et eget språk og symbolikk, som etter sigende stammer fra haremkvinnene i Orienten, ifølge Store Norske Leksikon.  Kvinnene opprettet skikken delvis som tidsfordriv og delvis for å uttrykke ting de hadde på hjertet; som for eksempel at de ønsket å innlede eller opprettholde et kjærlighetsforhold utenfor haremet.

Dette betyr fargene i rosenes språk
  • Røde roser:Står for kjærlighet, respekt og mot og kan si: ”Jeg elsker deg” eller ”Jeg lengter etter deg”.
  • Hvite roser: Kan ha mange forskjellige betydninger i forbindelse med respekt, ydmykhet, uskyld og renhet, og kan si:  ”Du er himmelsk” eller ”Jeg tror på renhet og jomfruelighet”.
  • Rosa roser: Står for eleganse og sjarm, og kan si ”Jeg er forelsket i deg og lover deg troskap”. For å vise at man setter pris på noen kan man gi mørkerosa roser. Lysere rosa roser gir uttrykk for beundring og sympati.
  • Gule roser: Dette forbindes vanligvis med lykke, glede og vennskap, men kan også si ‘”Du er solen i mitt liv”.
  • Fersken- eller oransjefargede: Gir uttrykk for entusiasme eller lidenskap, men kan også si ”Jeg er din venn” eller ”Unnskyld”.
  • Rose i knopp: Forbindes oftest med skjønnhet, ungdom og uskyld. ‘Du er ung og vakker’.
  • Røde roser i knopp: Ren og vakker
  • Hvite roser i knopp: Forbindes med ungpiker eller ungdom
  • Helt grønn knopp: En kjærlighetserklæring.

Kilde: OBP, Fleurs.no, Mestergrønn, Wikipedia

Syv røde roser betyr ”Jeg er din for evig” på rosespråket.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Spredt i mange kulturer

På starten av 1700-tallet skrev den engelske overklassekvinnen og forfatteren Lady Mary Montague i brev hjem til England fra Tyrkia, der mannen hennes jobbet som ambassadør, om blomsterspråket der: ”Det finnes ingen farge, ingen blomst, intet ugras, ingen frukt, urt, småstein eller fjær som ikke har en vers eller strofe knyttet til seg, og man kan skjelle ut, bebreide eller sende brev uttrykker lidenskap, vennskap, kompliment eller til og med nyheter uten noensinne å flekke fingrene med blekk”.

I årenes løp er blomsterspråket videreutviklet i en rekke kulturer, og utallige blomster og deres farger er blitt tillagt bestemte psykologiske betydninger. Liljen, for eksempel, er et velkjent symbol for uskyld og renhet. Det er en av grunnene til at liljer ofte er med i bryllupsbuketter.

Fiol symboliserer ydmykhet, renhet og lojalitet, mens påskeliljer speiler gjenoppstandelse og død.

Stemorsblomsten symboliserer vennlighet,  tusenfryd kjærlighet og beskjedenhet, og rosmarin erindring og takknemlighet.

Dette betyr antallet roser

1 rød rose: Jeg begjærer deg

3 røde roser: Jeg elsker deg

7 røde roser: Jeg er din for evig

12 røde roser: Evig kjærlighet

1 rød rose + 2 røde knopper: Dette må holdes hemmelig

Kilde: OBP, Fleurs.no, Mestergrønn, Wikipedia

Det er skrevet en rekke bøker om blomstenes språk, denne kalt ”Floral poetry and the language of flowers”, ble utgitt i 1877.   Foto: llustrasjon: Wikimedia Commons

En rose til den kjære

Mange kjenner sikkert til at rosen symboliserer kjærlighet, skjønnhet og livsglede.

- Men både fargen på rosen og mengden roser har betydning for budskapet, forteller Tove Ladstein, Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Hun forklarer at på rosespråket, så betyr røde roser kjærlighet – og sier ”Jeg elsker deg” til den som mottar blomstene. Men også antallet roser du gir, sier noe til mottaker.

- 3 røde roser signaliserer ”Jeg elsker deg”, syv røde roser sier ”Jeg er din for evig” og

12 røde roser betyr ”Evig kjærlighet”, fortsetter hun.

Rosa roser, som står for eleganse og sjarm, viser at man setter pris på noen.

- Og for å vise takknemlighet viser man mørkerosa roser. Lysere rosa roser gir uttrykk for beundring og sympati, sier Ladstein.

- Og hvite roser, fortsetter hun, kan ha mange forskjellige betydninger. Det kan være alt fra å si ”du er himmelsk” til å spille på betydning om respekt, ydmykhet, uskyld, renhet hemmelig eller stillhet.

Tulipan står for stolthet

Tulipanen, en annen populær bukettblomst, har kanskje en litt mindre kjent symbolverdi. Den står, ifølge blomsterspråket, for stolthet, arroganse og forfengelighet.

Dersom du gir bort én hvit tulipan, sier du på blomsterspråket ”Jeg elsker deg kanskje ikke lenger”, ifølge Interflora. Dersom du gir to, er budskapet ”Jeg elsker deg ikke lenger”.

En hvit og en rød tulipan, derimot, betyr ”Det er deg jeg vil ha”, mens en bukett gule tulipaner betyr ”Jeg elsker deg, men vi har fiender”.

På forsiden nå