Dette hører ikke hjemme i oppvaskmaskinen

Ikke alt egner seg for oppvaskmaskinen. Her er tingene rengjøringseksperten alltid vasker for hånd.

Treredskaper kan både gulnes og sprekke dersom de vaskes i oppvaskmaskin.  Foto: Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Kjøkkenredskaper av tre

– Det kan være lurt å vaske disse for hånd, sier Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken Rent – så enkelt. Hun forklarer at tre gulner av varmt vann, og at det til og med føre til at treet sprekker. Dessuten kan det bli matt og stygt av å få en runde i maskinen.

Hun får støtte av Tommy Holm-Christoffersen, produktsjef i Miele.

– Ja, vær forsiktig med å vaske produkter av tre i oppvaskmaskinen. Treet vil påvirkes av fuktigheten etter en tid, sier han.

Kokkekniver

– Jeg tror ikke kokkene liker at disse blir vasket i oppvaskmaskinen. Det liker ikke jeg heller, for den saks skyld, sier forfatteren og begrunner det med at knivene blir sløvere av det varme vannet. Men de små knivene hun bruker til grønnsaker, de gidder hun ikke vaske for hånd.

– Ja, de går rett i maskinen, sier hun.

Myk plastikk

Hvis plastikkbeholderen ikke tåler varme væsker eller en runde i mikrobølgeovnen, så bør den heller aldri settes inn i oppvaskmaskinen, råder danske idenyt.dk.

Treredskaper kan både gulnes og sprekke dersom de vaskes i oppvaskmaskin.  Foto: Foto: NTB Scanpix

Jeg tror ikke kokkene liker at disse blir vasket i oppvaskmaskinen. Det liker ikke jeg heller, for den saks skyld.

Hvitløkspresse

Med mindre du har hvitløkspresse laget av rustfritt stål, bør du vaske redskapet for hånd. Hvis vil den fort ruste i oppvaskmaskinen.

Les også Disse ti stedene bør du vaske hver eneste dag

Eldre samleobjekter

– Det aller meste som produseres i dag, tåler oppvaskmaskin. Men – jeg ville unngått å sette eldre servise og gamle glass med for eksempel gullkanter i oppvaskmaskinen, sier Malin Skaar, Consumer Service Manager i Orkla Consumer Service.

Treskjærebrett

På lik linje med kjøkkenredskaper av tre, skal heller ikke treskjærebrett i oppvaskmaskinen, råder Hagesæther. Både fordi det varme vannet gjør at treverket gulner og kan sprekke. – Men plastikkbrettene kan fint gå i oppvaskmaskinen, sier hun.

Kobbergryter

Har du fine gryter og panner av kobber, bør de alltid vaskes opp for hånd. Setter du dem i vaskemaskinen, blir de fort misfarget, ifølge idenyt.dk.

Krystallglass

– Jeg setter aldri krystall i oppvaskmaskinen, sier Hagesæther. Det er fordi krystallet ikke tåler de sterke kjemikalene, og dermed fører til at glasset blir hvitaktig.

– De tåler heller ikke varmt vann, det kan de sprekke av, fortsetter hun.

Vasker du dem for hånd, unngår du også at de får glasspest. For når glassene vaskes på lavere temperatur, motvirker man fenomenet der glassene blir matte og ugjennomsiktige.

Holm-Christoffersen i Miele er ikke helt enig i at man kategorisk skal holde krystallglassene utenfor vaskemaskinen.

– Det er fordi det finnes egne vaskeprogram i oppvaskmaskinene våre, som er spesialtilpasset det som skal vaskes, også finglass. Programmet er justert både når det gjelder temperatur, spyletrykk og tørkeresultat, sier han.

Les også - Vi har egentlig et kjøkken. Og så en leilighet rundt det.

På forsiden nå