Disse kjerringrådene bør du kunne

Bruk avispapir på vinduene, legg teppene i snøen, hell cola i toalettet og legg lysene i fryseren.

Saken oppdateres.

I snart 30 år har Miriam Wicklund samlet inn kjerringråd, og deler av dem på Kjerringråd.net. Wicklund tror vi stadig mister mer kunnskap om de enkle løsningene.

— I dag er det mange løsninger på sprayboks, men av og til kan det være lurt å ta fram kjerringrådene, hvis du for eksempel er på hytta eller langt unna butikken.

— Hva gjør du for eksempel hvis du er alene og skal flytte et tungt møbel? Da kan du feste en halv rå potet under møbelet for å slippe friksjonen på gulvet når du drar det bortover, sier Wicklund.

Hun understreker at alle kjerringråd utføres på eget ansvar.

Fjerne rødvinsflekker:

— Gni hvitvin på rødvinsflekken, det kan være nok til å fjerne flekken. Hvis rødvinsflekken fremdeles er våt, kan du legge på potemel og støvsuge når flekken er tørr. Er flekken gammel må den først fuktes. Du kan også helle kokende vann over en rødvinsflekk, men du må vite at stoffet tåler det. Har du sølt rødvin på klær kan du koke plagget i melk. Har du sølt rødvin på en duk kan du også bruke salt, bare husk å vaske den som vanlig etterpå. Bruker du salt bør flekken være våt, men du kan væte den med kaldt vann eller heller bruke saltvannsoppløsning, sier Wicklund.

- Bruk avispapir som polering, ta et ark og knøvle det litt sammen. Da får du blanke vinduer og slipper loen fra kluten, sier Miriam Wicklund i Kjerringråd.net.  Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Grønske på klær:

— Gni flekken med selters eller sodavann. Oppvaskmiddel som Zalo kan også fungere. Vask plagget som vanlig etterpå, sier Wicklund.

Krøllete, tørre klær:

— Heng klærne opp på baderommet, når du tar en dusj vil fuktigheten hjelpe på krøllene. Eller du kan legge et utglattet plagg i press. Hvis du ikke vil stryke sengetøyet kan du brette det pent og glatte det ut på gulvet, og så legger du et brett med en full vaskebøtte oppå. Etter en dag eller to vil mye ha glattet seg ut, sier Wicklund.

Rent dusjkabinett:

— Gni dusjen med litt aske fra peisen og fjern den etterpå. Du blir kvitt belegget, men det kan være litt grisete. Eventuelt kan du fukte en klut og bruke sotbelegget fra peisdøren. Eddik fjerner også kalk, sier Wicklund.

Salmiakk i oppvaskkum og avtrekksvifte:

— Litt salmiakk fjerner alt fett. Pass på hendene, og ikke bruk for mye. Med salmiakk kan man også rense fett fra avtrekksviften, bare legg delene i litt salmiakkvann og skyll godt etterpå, sier Wicklund.

Sett en skål vann med vaskemiddel, salmiakk eller sitron i mikrobølgeovnen ett minutt. Vannet og vaskemiddelet gjør det enklere å vaske mikrobølgeovnen.   Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Skitne vinduer:

— Bruk avispapir som polering, ta et ark og knøvle det litt sammen. Da får du blanke vinduer og slipper loen fra kluten. Mange bruker nylonvask i stedet for spray, det fjerner også film på bilvinduer. I tillegg blir det mindre såpeflekker, sier Wicklund.

Brente gryter:

— Legg gryten bløtt med litt bakepulver i. Det brente belegget løsner lettere, sier Wicklund.

Bli kvitt bananfluene:

— Bland 50/50 eddik og vann, og en sprut Zalo i en skål. Sett blandingen på kjøkkenbenken, sier Elisabeth Dalseg, redaktør for DinSide bolig.

Stearinlys i fryseren:

— Legg stearinlysene i fryseren en halvtime før du bruker dem, da varer de lenger og drypper mindre. I tillegg kan du gjerne lysene på et normaltemperert eller kjølig sted, sier Dalseg.

Gammel cola i toalettet:

— Hell omtrent en halv liter tam, gammel cola i toalettet, la colaen virke og du vil oppdage at belegget forsvinner lett. Cola kan også brukes som rustfjerner. Legg rustne skruer, beslag eller lignende i et glass cola, sier Dalseg.

Rens tepper i snøen:

— Ta ut alle tepper, skinnfeller og pelser i puddersnø med oversiden ned. La dem ligge der i en halvtimes tid mens du tramper og hopper litt på dem. Når det er gjort bør du børste dem for snø og bøss. På vei inn i varmen bør de stå litt i et halvkjølig rom, slik at fibrene ikke knekker eller fliser seg, sier Dalseg.

Enkel mikro- og ovnsvask:

— Sett en bolle med vann og eddik eller oppvaskmiddel i mikrobølgeovnen i cirka ett minutt, og vask over. Det samme kan du gjøre i stekeovnen. Sett inn en bolle med salmiakkvann på god styrke i 15-30 minutter, vask over etterpå, sier Dalseg.

Mikrobølgeovnen kan også brukes til rensing av kluter.

— Skyll den illeluktende kluten, legg den i mikrobølgeovnen på full effekt tre-fire minutter, og skyll den etterpå. Metoden fjerner vond lukt og bakterier fra kluten, sier Dalseg.

På forsiden nå