Fanget 47 mus i huset

Da Lene Løvsland og samboeren kjøpte den gamle gården regnet de med at det ville følge noen overraskelser med på kjøpet. Men ikke at det skulle bli på dette museviset.

47 STYKKER: Det har vært musefest på gården hos Lene og Stian. Nå håper de at de har fått kontroll på problemet.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

— Det siste måltidet må være litt ekstra, så jeg pleier å legge godt med spekeskinke eller salami i fella, sier Lene Løvsland og innrømmer at det kanskje virker litt sært på de som synes mus er kjempeekle.

Den siste måneden har hun og samboeren Stian Johansen fanget 47 mus hjemme på den gamle gården i Vigeland i Vest-Agder, skriver Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning.

Da de nylig kjøpte heigården fra 1850-tallet, regnet de med at det kunne dukke opp noe uforutsett.

Men de ble likevel overrasket da de hakket opp gulvet for å støpe det på nytt.

— Det var rett og slett et stort hull i grunnmuren og rett ut i naturen, så det var skikkelig musefest under huset vårt.

Lene er ikke av den lettskremte sorten, så selv om hun ikke ønsker å ha mus i hus, får hun innimellom litt vondt av de små gnagerne.

— Hvis musene dør momentant når musefella klapper over dem, er det greit. Men noen ganger er de halvdøde, og da synes jeg faktisk litt synd på dem. Da er det bare å kakke dem i hue med en vedkubbe før de går i matsøpla.

Har kjøper eller selger ansvaret for badene?

MATSØPPEL: Disse musene har endt sine liv i musefeller inne på gården til Lene og Stian, nå er de på vei til søpla.  Foto: Privat

Nå trekker musene innØrnulf Helle i Abs skadedyrkontroll forteller at musene fryser, og akkurat som menneskene så trekker de innomhus når kulda siger på.

Det første tegnet på at en har fått mus i hus, er som regel at man hører dem.

— Mange hører krasling og kanskje gnaging i veggene, og så dukker de gjerne opp på kjøkkenbenken etter hvert, sier Helle.

Den beste måten å bli kvitt dem på, er å lokalisere hvor de kommer inn og tette åpningen. De musene som allerede har kommet inn, kan man bli kvitt ved å sette opp musefeller. Gift er siste utvei.

— Problemet er ofte at det er vanskelig å vite hvor musene kommer inn, en sprekk på bare seks millimeter er stor nok.

Katten hjelper dessverre ikke til. Den er så forspist på mus at den bare leker med dem.

Når sprekken er lokalisert, må den tettes. Musebånd settes på innsiden av kledningen, mens musebørste med stålpigger er gjerne en enklere løsning.

— Stålpiggene på musebørsten står tett, samtidig som det gir nok lufting. Noen har prøvd å tette med for eksempel byggskum, men da risikerer man at det blir for tett og at det dannes sopp bak kledningen, forklarer Helle.

Han er også opptatt av at musefellene må settes innomhus, der det er mest sannsynlig at musene kommer inn.

— Det kan være fristene å sette opp feller rundt huset ute, men for å si det sånn – naboen blir ikke blid når katten kommer hjem med ei musefelle på labben.

Skrekkhistorien om familien som kjøpte brukt rammemadrass:

METTET: Katten er såpass mett på mus at den så vidt gidder å leke med dem. Den er i alle fall ikke noen habil musejeger lenger.  Foto: Privat

— Håper det er tettFamilien på Vigeland monterte musebånd samtidig med at de støpte nytt gulv. Nå håper og tror de at musene inne er siste rest fra den glade musefesten under huset.

— Vi har tettet og gjort det vi kan, og tror ikke det kommer flere mus inn. De musene vi fanger i fellene nå, tror vi er mus som allerede er her inne.

Så nå gjelder det å ta knekken på dem før de fortsetter å formere seg.

— Vi har fire musefeller i huset, og gjør det vi kan. Katten hjelper dessverre ikke til. Den er så forspist på mus at den bare leker med dem. Han gidder ikke å ta liv av dem en gang, avslutter Lene Løvsland.

Saken er skrevet av Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning.

På forsiden nå