Gravde nedover for å få bedre plass i det 100 år gamle huset

— Bygg nedover! Kanskje det er en løsning for befolkningsveksten i byene.

Familien ønsket å bevare det opprinnelige. Henrik Wiig holder fast ved det gamle epletreet, og rev en nyere veranda for å få større hage.   Foto: Rolf Øhman

Saken oppdateres.

Ekteparet Jemima Garcia-Godos og Henrik Wiig sier det halvt alvorlig, halvt for spøk – ut fra erfaringer med egen bolig.

De gjorde om kjelleren til bolig og lagde kjellerboder under garasjen. Kjellerutgravingen ga familien rom til å bli boende i Tåsen hageby i Oslo.

Det ligger en viss faglig tyngde bak ordene. Hun er samfunnsgeograf og førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Han samfunnsøkonom, dr.polit. og forsker ved Norsk institutt for by— og regionforskning (NIBR).

To boligetasjer til

Han kommer fra en gård. Nå bor han sentralt i Oslo, og trenger ikke ha forskerbriller på for å se at det kan bli trangt om plassen når flere skal bo midt i byen.

Kjellergulvet – med vannbåren varme – ligger nå 40 cm lavere enn før. Forskjellen tilsvarer de to nederste trappetrinn, og takhøyden ble god.   Foto: Rolf Øhman

Familien på fire flyttet fra en leilighet på 67 kvadratmeter på Frogner til en vertikaldelt tomannsbolig på Tåsen, i et område med mange tilbygg.Boligen ble bygget i 1920 med en grunnflate på 50 kvadratmeter, og gikk over fire plan med to boligetasjer. Det var kjøkken og to stuer i første, tre soverom og et lite bad i annen. Disse rommene ble totalrenovert i opprinnelig stil, men tilført moderne komfort.

Usynlig utenfra

— Vi lurte på om det kunne gå an å få mer plass uten å utvide huset så det syntes utenpå. Løsningene tenkte vi ut selv, med innspill fra arkitekt og interiørarkitekt. Det hele ble bedre og rimeligere for oss enn om vi skulle bygget ut huset, sier paret til Osloby.no.

Det er ikke alltid lurt å bygge ut i tette boligstrøk med særpreg, selv om det ikke er bestemmelser om fasadevern der. Påbygg og tilbygg kan endre husets og bomiljøets karakter, stjele god uteplass og ta utsikt både fra andre og en selv.

Se bildene:

Gravde ut større takhøyde

Ved å rive boder og alt annet i kjelleren og grave 40 cm ytterligere ned, fikk familien en etasje til å oppholde seg i.

Ved å innrede loftet fikk de enda en – som rommer et stort kontor under skråtaket.

I den kalde boden ved garasjen er det oppbevaring i begge etasjer, som rommer alt fra snøskuffe til drikkevarer og panteflasker.   Foto: Rolf Øhman

I kjelleren fikk vi en fin film— og TV-stue som barna liker å være i, og dessuten et stort bad i et tidligere fellesvaskeri. Vi gravde videre og laget ny vaskekjeller under vindfanget, som var bygget til senere. Samt et teknisk rom med varmtvannsbereder og rør som holder murtrappen ute isfri, forteller Wiig. - Hvor gjør dere av alt som ellers står i boder, på loft og i kjeller?

— I den kombinerte garasjen og boden vi bygget ved innkjørselen. Den har også kjeller – med en kald del og et stort oppvarmet rom. Den lille bygningen med en grunnflate på 35 m² stenger ikke for utsikt, og den skjermer fremfor å sjenere hagen.

I det grønne

For å få større hage og tettere forbindelse mellom ute- og inneliv, og dessuten mellom etasjene, rev familien terrassen. Det ble laget en trapp fra stuen rett ned til plenen – og en sjakt med trapp fra plenen ned til en ny dør inn til kjellerstuen.

— Vi bodde et år i Brighton, England. Der var det mange som hadde leilighet i kjelleren med lysinnslipp bare fra én lysgrav. Vi er svært fornøyd med den lyse kjellerstuen vi har fått – med glassdøren ut til det fri som et stort pluss, sier paret.

Les også:

Forlenget hagesesongen med lekestue

Mats (3) bor i en hjørnetann

Dette påbygget står på egne ben – se bildene

Ved å grave ut lys-/rømningssjakter og sette inn glassdør og et stort vindu fikk familien en god kjellerstue, hvor barna går ut og inn.  
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Ved å grave ut lys-/rømningssjakter og sette inn glassdør og et stort vindu fikk familien en god kjellerstue, hvor barna går ut og inn.   Foto: Rolf Øhman

Familien ble overrasket over hvor lyst det ble med stort vindu i lysgrav.  
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Familien ble overrasket over hvor lyst det ble med stort vindu i lysgrav.   Foto: Rolf Øhman

Glassdøren ut til hagen er et stort pluss for hele kjelleren – og huset.  
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Glassdøren ut til hagen er et stort pluss for hele kjelleren – og huset.   Foto: Rolf Øhman

Kjelleren er nå delt mellom enhetene i tomannsboligen. I det gamle fellesvaskeriet ble det bygget nytt bad.  
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Kjelleren er nå delt mellom enhetene i tomannsboligen. I det gamle fellesvaskeriet ble det bygget nytt bad.   Foto: Rolf Øhman

Under vindfanget ble det bygget ny kjeller, som rommer vaskeri og et teknisk rom (bak døren t.v.) 
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Under vindfanget ble det bygget ny kjeller, som rommer vaskeri og et teknisk rom (bak døren t.v.)  Foto: Rolf Øhman

Det kalde vindfanget, som var bygget til tidligere, ble utvidet med en halv meter. De gamle vinduene ble brukt på utsiden, mens nye innervinduer isolerer godt uten å synes utenfra. Plassbesparende skyvedører ble satt inn flere steder under renoveringen.  
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Det kalde vindfanget, som var bygget til tidligere, ble utvidet med en halv meter. De gamle vinduene ble brukt på utsiden, mens nye innervinduer isolerer godt uten å synes utenfra. Plassbesparende skyvedører ble satt inn flere steder under renoveringen.   Foto: Rolf Øhman

Det er høyt til gavlen på huset, og loftet ble innredet til hjemmekontor.  
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Det er høyt til gavlen på huset, og loftet ble innredet til hjemmekontor.   Foto: Rolf Øhman

Den nybyggede garasjen sett fra veien. 
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Den nybyggede garasjen sett fra veien.  Foto: Rolf Øhman

Carporten med sykkelskur og bod har full kjeller med god lagrings- og «mekke»plass for en sporty familie. 
        
            (Foto: Rolf Øhman)

Carporten med sykkelskur og bod har full kjeller med god lagrings- og «mekke»plass for en sporty familie.  Foto: Rolf Øhman

I det oppvarmede rommet under garasjen er det god arbeidsplass og systemer for oppbevaring, som «Store away»-platen for skiutstyr.  
        
            (Foto: Rolf Øhman)

I det oppvarmede rommet under garasjen er det god arbeidsplass og systemer for oppbevaring, som «Store away»-platen for skiutstyr.   Foto: Rolf Øhman

På forsiden nå