Kan leopardsneglen vinne kampen mot brunsneglene?

Zoolog vil sette bløtt mot bløtt.

ROVDYR: Leopardsneglen er et rovdyr som jager andre snegler bort fra sitt territorium. - Man trenger å få en god bestand for at de skal klare å jage bort brunsneglene. La dem være i hagen din, oppfordrer zoolog Petter Bøckman.  Foto: Steen Agger, NTB scanpix

Saken oppdateres.

Har slimete, velfødde brunsnegler gasset seg i dine bed og salatbinger gjennom sommeren?

— Sneglene trives godt under slike forhold vi har hatt i sommer med mye regn og ikke altfor varmt og tørt, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum.

En hage oversvømmet av glupske, slimete snegler er ingen god start på hverdagen etter ferie. I løpet av fire sommeruker har den vokst til rundt 15 centimeter.

Noen har allerede lagt eggene sine under plankerester og krukker, i hageavfall og rusk og rask.

Hva er ditt beste tips for å bli kvitt brunsneglene? Send oss en epost!

Fra hagesentrene

Hvis du er så uheldig av hagen din svømmer over av de brune utyskene, ligger hagen din trolig midt inne i en sneglefront, forklarer Bøckman.

BRUNSNEGL: Mens du har vært på sommerferie har brunsneglene hatt det helt supert – i din hage. En velfødd brunsnegl blir rundt 15 centimeter.  Foto: Berit Roald, NTB scanpix

For sneglene beveger seg i fronter fra utgangspunkter — som regel hagesentre. Hvis noen hadde tatt på seg jobben å kartlegge sneglenes bevegelser i Oslo og omegn, ville man se at sneglene spiser seg gjennom hager og grøntområder nærmest skulder ved skulder, ifølge eksperten.De spiser til det er tomt for den maten de liker, og glir sakte fremover til nye matfat.

Når sneglefronten glir over hagen eller jordbæråkeren, er det fortvilet for dem som har jobbet for å få det fint i hagen eller som har sin inntekt fra bær.

— Vil gå tilbake

— Men den gode nyheten er at sneglebestanden kommer til å gå tilbake og normalisere seg i det lange løp. Blir de for mange, kommer sykdommene etter hvert. Dette er alminnelig økologi i kjempetette bestander, sier zoologen.

ZOOLOG: Petter Bøckman er zoolog ved Naturhistorisk museum.   Foto: Privat

Dessuten er det ikke mat til alle. For sneglene spiser ikke hva som helst. De har tennene på tungen, men ingen kjeve, og klarer bare å spise bløte planter som løvetannblader og salat. Men ikke gress, med unntak av rester etter plenklippen som ligger og gjærer. Heller ikke roser, rododendron eller treaktige planter.— Vi vet lite om hva de foretrekker å spise. Vi forsker på bekjempelsen, men lite på zoologien, sier han.

Bøckman mener at Nemaslug og annet har for store bivirkninger for andre dyr og naturen, og vil bruke naturens egne metoder.

Rovdyr

— Leopardsneglen kan være en alliert. Brunsneglen er en gemyttlig snegle, som liker å bo tett. Leopardsneglen er et rovdyr, som jager andre snegler bort fra sitt territorium og ikke vil bo tett, sier han.

Derfor er de til å leve med, selv om de også spiser hageplanter.

— Man trenger en god bestand for at de skal klare å jage bort brunsneglene. La dem være i hagen din, oppfordrer Bøckman.

Diskusjonen med hageeiere som vil ta kverken også på leopardsneglen, har vært het. Men nå går forskere og sneglebekjempere gått sammen, og Bøckman får bruke nettverket på Facebook-gruppen «Vi som vil mordersneglene til livs» for å finne ut om leopardsneglen er et godt grep i bekjempelsen.

Mer om snegler:

Og mer om hagen:

Tips mot snegler

Rydd opp i hagen og sørg for å fjerne alle stedene som sneglene kan gjemme seg, planker og potter, kratt og rask. Klippet gress som ligger og gjærer, er rene lokkematen.

Plant ting sneglene ikke er interessert i, som for eksempler roser, rododendron og krydderurter.

Håndbekjempelse ved ulike metoder: Fjerne sneglene ved å klippe dem rett bak hodet, fryse dem eller lokke med ølfeller. Lite effektivt fordi de aller fleste sneglene er ute om natten. Man må være ute og ta dem med hodelykt om natten.

Midler som Ferramol og Nemaslug er ikke bra for naturen og andre dyr. Bruk andre metoder.

Leopardsneglen kan være en alliert, la den bli i hagen.

brunskogsneglen (arion vulgaris)

Kalles gjerne mordersnegl eller iberiasnegl.

Første gang oppdaget i 1988 her i landet. Har normalt en ettårig livssyklus. Kan legge opptil 400 egg.

Kjent som invaderende art. Står på Norsk svarteliste (utgjør høyest økologisk risiko på naturmangfoldet).

På forsiden nå