Keramikk-koppene, karaflene og muggene du kjøpte i utlandet, kan være giftig å bruke

Undersøk om de kan brukes til mat og drikke, før du bruker dem.

Mange nordmenn kjøper med seg keramikk fra ferier og reiser til middelhavslandene. Men ikke bruk keramikken til sure næringsmidler som jus og vin uten å vite at de er laget for å håndtere dette på trygt vis.   Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Saken oppdateres.

– Vær forsiktig med å bruke kopper, karafler og mugger av ukjent keramikk-kvalitet til sure drikker som jus, vin og te tilsatt sitron, advarer Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Hun forteller at advarselen særlig gjelder keramikkprodukter som man typisk finner til salgs i land fra Middelhavsområdet, ofte solgt på marked eller i små, lokale butikker. Problemet er at noen av disse kan avgi helseskadelige mengder tungmetaller når de kommer i kontakt med sure næringsmidler.

Glasur tilsettes bly

I Norge og Sverige har flere personer tidligere blitt alvorlig forgiftet på grunn av utlekking av høye blynivå, opplyser Mattilsynet.

– Disse har alle drukket enten juice eller vin fra greske keramiske kopper eller mugger, forteller seniorrådgiveren.

For mye bly kan blant annet gi skade på beinmarg, nervesystem, lever, nyre og endokrine organer, ifølge Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Har du allerede drukket juice eller andre sure drikker fra ukjente keramiske kopper og mugger fra Syden, trenger du ikke være redd, mener Håland.

– Men framover bør du nok la være å gjøre det. Hold deg heller til produkter du kjenner kvaliteten til, sier hun.

Mange nordmenn kjøper med seg keramikk fra ferier og reiser til middelhavslandene. Men ikke bruk keramikken til sure næringsmidler som jus og vin uten å vite at de er laget for å håndtere dette på trygt vis.   Foto: NTB scanpix/Shutterstock

FAKTA

Mattilsynet fastsatte i juli 2005 nasjonale og lavere grenseverdier for utlekking av tungmetaller fra keramikk. Overholdes de nasjonale grensene skal produktene være trygge i bruk. Analyser utført av Mattilsynet viser at mange gjenstander produsert før den nevnte dato også overholder de nye grenseverdiene.

Mesteparten av vårt inntak av bly, kommer via maten.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) har angitt at det høyeste tolerable inntaket av bly er 50 mikrogram per dag for et lite barn, og 200–250 mikrogram for en voksen person.

– Spør før du kjøper

Ifølge Mattilsynet kan håndlagde produkter utløse mer metaller enn masseproduserte varer. Det er fordi det ofte brukes glasurer med høyere innhold av metaller for å gi sterke, klare farger på produktene.

– Keramikkglasur tilsettes for eksempel blyoksid for å senke brenntemperaturen og for å gi de keramiske produktene sterkere farger. Ved bruk av riktig glasurblanding og brenning ved riktig temperatur skal ikke keramikkgjenstandene avgi ulovlige mengder bly. Men dersom brenningen skjer ved feil temperatur, kan tungmetallene smitte over i sure mat- og drikkevarer, forklarer hun.

Uansett om keramikken er fabrikkprodusert eller laget av en pottemaker eller kunstner, er det produsentens ansvar at grenseverdiene overholdes. Men likevel vil det i noen tilfeller være utfordrende å vite om koppene eller muggene vil være farlige å bruke eller ikke.

– Derfor anbefaler vi at man spør dem som selger keramikken om disse produktene er ment for kontakt med mat og drikke, og om det kan gis en garanti for at produktene ikke avgir bly, kadmium eller barium over grenseverdiene, sier Håland.

Har du allerede kjøpt keramikk du er usikker på, og som du ønsker å bruke daglig, bør du i første omgang unngå å bruke det til saft, jus, vin og syltetøy.

Du kan også sende produktene til kjemisk analyse på et privat laboratorium. Da kan du få vite om produktene er trygge å bruke til sur mat og drikke.

På forsiden nå