Kjøpe eller selge bolig? Dette er faktorene meglerne mener påvirker boligprisene der du bor

Særlig to faktorer er avgjørende.

Mange faktorer spiller inn på prisutviklingen i boligmarkedet. I Oslo mener meglerne at media har stor betydning.  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Boligprisstatisikken for juli viste nedgang i alle byene med unntak av Oslo-regionen og Bergen.

Boligprisene er likevel 2,2 prosent høyere nå enn for ett år siden.

To faktorer er viktigst

En spørreundersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) gjennomførte blant over 300 meglere rundt i landet i juni, viser at det er bankers restriktive utlån og arbeidsmarkedet som vil være de viktigste faktorene for boligmarkedet i tiden som kommer:

Færrest meglere har tro på at en eventuell renteøkning vil ha betydning for boligmarkedet.

– Det er forenelig med at de aller fleste, også eiendomsmeglere, forventer en moderat renteøkning som markedet tåler. Det har også sentralbanksjefen gitt uttrykk for, sier Geving.

Undersøkelsen viser også at åtte av ti eiendomsmeglere mener boligmarkedet vil være upåvirket av at boliglånsforskriften videreføres, mens 17 prosent av de spurte mener det vil bli vanskeligere å selge boliger fremover.

Forskriften, som i første omgang skal gjelde frem til desember 2019, regulerer hvor mye lån den enkelte boligkjøper kan ta opp og hvor mye egenkapital man må ha. (Se flere detaljer i faktaboksen)

Boliglånsforskriften

Finansdepartementets boliglånsforskrift for nye lån med pant i bolig videreføres fra 1. juli 2018 og skal gjelde frem til desember 2019.

Forskriften går ut på at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt. Den har også strammet inn betingelsene for avdragsfrihet. Dette gjelder hele landet.

Bankene har anledning til å fravike dette kravet i ti prosent av lånesøknadene hvert kvartal. I Oslo kan bankene kun fravike kravet i åtte prosent av lånesøknadene.

Forskriften endrer også kravet til egenkapital til 40 prosent ved lån til sekundærbolig i Oslo. I andre deler av landet er dette kravet 15 prosent.

Målet med forskriften er å bidra til en mer bærekraftig utvikling i boliglånsmarkedet.

Kilder: Huseiernes Landsforbund og regjeringen.no

Administrerende direktør i NEF, Carl Geving.  Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Under er oversikt over hvilke faktorer eiendomsmeglerne anser som de viktigste for boligmarkedet i sitt fylke til høsten.

Vi ba administrerende direktør i NEF, Carl Geving, kommentere funnene.

– Mer likt enn ulikt

Partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, sier boligmarkedene rundt om i landet er mer likt enn ulikt da de samme reglene gjelder overalt.

Partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.   Foto: Eszter Simone

– Rammevilkårene er like overalt: Folk flest har omtrent samme type økonomi, betalingsevne og jobbsikkerhet. Tilbud og etterspørsel er også ganske likt, det samme med infrastruktur og demografi, sier han.

Øye påpeker at det er summen av de lokale markedene som utgjør det nasjonale boligmarkedet.

– Alle de viktige underliggende trekkene er ganske like over hele landet. Derfor er det interessant å høre eiendomsmeglernes egne oppfatninger og erfaringer fra sitt eget fylke. De sitter på viktig lokalkunnskap.

Ønsker du siste nytt om boligmarkedet på e-post? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Har du tips om boligmarkedet? Send oss en epost!

På forsiden nå