Lars Tovik og Karen Selmer betaler lånet med to utleieenheter i underetasjen

Drømmer du om en bolig du egentlig ikke har råd til? Enn så lenge er det helt skattefritt.

FORNØYDE: Å kjøpe bolig med utleiedel har gjort det mulig for Lars Tovik og Karen Selmer å strekke seg litt lenger.  Foto: Monica Strømdahl

Saken oppdateres.

Utenfor døren står verktøy og byggemateriale, innenfor er to håndverkere i gang med å legge siste finish på det store åpne kjøkkenet, og ute på terrassen med panoramautsikt over Oslofjorden, sover lille Sienna Fillippa (ni måneder) i vognen sin.

Det lukter idyll og oppussings-entusiasme lang vei.

Vi befinner oss på Nordstrand i Oslo. I en knapp måned har den lille familien på tre bodd i sitt nye drømmehjem.

DRØM ER BLITT VIRKELIG: Nå er Lars Tovik og familien eiere av 300 kvadratmeter bolig og 1,3 mål tomt.  Foto: Monica Strømdahl

Huset er fra 1967, og ble solgt som et dødsbo. Til tross for brunt interiør og 80-talls stil, var ikke ekteparet Lars Tovik og Karen Selmer i tvil om at huset på Nordstrand var helt perfekt med 300 kvadrat boflate, 1.3 mål tomt og en fjordutsikt av de sjeldne. I dag er både interiør og arkitektoniske løsninger moderne og gjennomtenkte.

Et hjem som er blitt akkurat slik arkitekt Karen og regissørektemannen Lars ønsket.

Avgjørende med leieinntekter

Selv om det nyoppussede huset kunne ha kvalifisert til en boligreportasje i seg selv, er hovedpoenget i denne artikkelen de to hybelleilighetene i underetasjen, som tilsammen gir Lars og Karen 15.000 skattefrie kroner i leieinntekter hver måned.

Uten disse, ville antageligvis Sienna Filippa ha bodd et annet sted i dag.

HYBEL: Med sentral beliggenhet, høy standard og flott utsikt, var det ikke vanskelig å få leid ut de to utleieleilighetene i huset.  Foto: Monica Strømdahl

Mange er i deres situasjon. De trives i leilighet i byen, får barn og begynner å se seg om etter noe mer barnevennlig.For mange er alternativet å flytte ut av byen, der boligprisene er lavere, og skaffe seg et rekkehus til overkommelig pris.

— For oss var det viktig å finne en bolig med hage i et barnevennlig område som også lå relativt sentralt. Vår vurdering var at en enebolig med gode utleiemuligheter ga god økonomisk gevinst. Rekkehus ble uaktuelt siden de sjeldent kommer med ekstra utleiemulighet.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

Lønnsomt – enn så lenge

— Å kjøpe bolig med utleiedel, er en lønnsom investering, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

PASSE STOR: Hybelleilighetene har akkurat det som trengs for en person – bad, seng, vaskemaskin og velutstyrt kjøkken.  Foto: Monica Strømdahl

— Med utleieinntekter kan du få et høyere lån i banken, samt at det kan bidra til at du får nedbetalt lånet ditt. På den måten kan du strekke deg litt lenger. Slik skattereglene er i dag, og med dagens leiemarked er det rett og slett ganske smart. Derfor er det i dag mange boligkjøpere som ser etter bolig med utleiede, sier Sandmæl.Men det kan komme endringer. I desember i fjor, la Scheel-utvalget frem sine forslag til endringer i skattereglene.

Ett av forslagene var å innføre skatt på inntekt av hybelutleie i egen bolig. Om det blir gjennomslag for dette, gjenstår å se. Enn så lenge er det relativt ukomplisert å få skaffeskattefri inntekt fra utleie av deler av egen bolig.

I tillegg til å sørge for at utleieleiligheten oppfyller kravene til standard, er det ifølge Sandmæl viktig å være sikker på at potensialet for utleie er der.

Det gjelder derfor å kjøpe bolig med utleieenhet som er lett å leie ut.

Oppgradert standard

Boligen Lars Tovik og Karen Selmer kjøpte, hadde allerede to utleieenheter på 30 kvadratmeter i underetasjen.

Men de bestemte seg for å legge litt penger i å pusse dem opp og gjøre dem så attraktive som mulig.

SMAK OG BEHAG: Som arkitekt har Karen Selmer et bevisst forhold til design. I designerstolen fra Eams slapper de av og nyter utsikten.  Foto: Monica Strømdahl

De oppgraderte badene, malte veggene i lekre farger, sørget for kjøkkenkrok med nytt utstyr, vaskemaskin og enkel innredning. Med utsikt, tilgang til hage og 10 minutters reisevei til Oslo sentrum med kollektivtransport, følte Lars og Karen seg rimelig trygge på at utleiepotensialet var til stede.— Vi la ut en annonse på Finn i desember, og responsen var stor, forteller Lars Tovik.

De visste at det å ha leieboere kan by på problemer, og at det gjelder å finne noen som både er sikre betalere, og som man synes virker hyggelige. Selv om de har sin separate del av boligen, er det klart at man må regne med en viss kontakt.

— Ettersom vi leide ut to hybler, var det viktig at begge leietagere virket som hyggelige og hensynsfulle mennesker, og de ville komme overens med hverandre og med oss.

Valget falt til slutt på to unge kvinner på 24 og 25 år, som virket hyggelige. Den ene mastergradsstudent, den andre med fast jobb.

— Både de og vi var veldig fornøyde. Håpet er at de synes boligene er såpass attraktive at de blir boende en stund.

Vit hva du gjør

Anders Leisner, leder for juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund, mener det er viktig sette seg inn i krav og regler før du leier ut så du ikke plutselig får deg en økonomisk smell.

— Utleieleiligheten må være godkjent av bygningsmyndighetene, og oppfylle de kravene som stilles for lovlig beboelse. Det er visse krav til brannsikkerhet, lysforhold og tilgjengelighet som må være oppfylt. Men er dette i orden, er det å leie ut en fin ekstra inntektskilde.

Karen og Lars har brukt tid på å sette seg inn i regelverket, og føler seg trygge på at det de har gjort er lurt.

— Men vi vet jo aldri. Plutselig kan utleiemarkedet bli dårligere, eller skattereglene endre seg. Og man kan jo være uheldig med leieboer.

Så langt er paret veldig fornøyde, både med utleieleilighetene, leieboerne, og ikke minst sitt eget nye hjem.

Les også:

Se også: I denne leiligheten på Torshov bor bor far og tre barn på 55 kvadratmeter.

Regnestykket

Slik kan et regnestykke se ut, ved kjøp av bolig til fem millioner kroner:

Lånebeløp 5.000.000 kroner.

Effektiv rente: 3,32 %

Løpetid: 25 år

Å betale i måneden: 24.416 kroner

Med en leieinntekt fra utleiedel av boligen kan du få dekket en stor del av de månedlige lånekostnadene og bli gjeldfri langt fortere.

Kjekt å tenke på før du leier ut:

Utleieenheten må oppfylle kravene for godkjent standard.

Ta høyde for at leieinntekter kan utebli i perioder. Det kan være vanskelig å leie ut, i tillegg kan det skje at leietager ikke betaler.

Sørg for at leieinntektene er skattefrie. Utleieverdien av den delen du leier ut kan ikke være høyere enn utleieverdien av den delen du selv bruker til egen bolig.

En eller flere utleieenheter vil også telle positivt ved et salg. For mange er dette løsningen for å kunne kjøpe seg drømmeboligen.

Utleie av garasjehybler er også skattefritt. For hybler i garasje, stabbur og anneks gjelder samme skatteregler som for utleie av hybler i hovedhus.

Skriv en gjennomtenkt kontrakt med leieboer. Husk å kreve depositum.

(Kilder: Huseiernes Landsforbund og Silje Sandmæl, DNB)

Kriterier for utleie

For at leieinntektene skal være skattefrie må blant annet disse kriteriene være oppfylt:

 1. Mindre enn halve arealet av boligen må være leid ut.
 2. Det må ikke være flere enn én familieleilighet i boligen i tillegg til den du selv bebor. (En leilighet egnet som bolig for en familie med to voksne og ett barn defineres som familieleilighet). Det kan være flere hybler som leies ut.
 3. Leieinntekten er også skattefri dersom hele eller en større del av boligen leies ut, men kun for inntil 20.000 kroner i inntektsåret.
 4. Er du næringsdrivende og benytter eget rom i huset til kontorarbeid kan du få 1600 kroner i fradrag pr. år. Du kan også fradragsføre en forholdsmessig del av kostnadene til strøm eller husleie. Du kan imidlertid ikke føre opp leiekostnader til deg selv når du driver enkeltpersonforetaket hjemmefra.
HYBEL: Med sentral beliggenhet, høy standard og flott utsikt, var det ikke vanskelig å få leid ut de to utleieleilighetene i huset. 
    
      (Foto: Monica Strømdahl)

HYBEL: Med sentral beliggenhet, høy standard og flott utsikt, var det ikke vanskelig å få leid ut de to utleieleilighetene i huset.  Foto: Monica Strømdahl

DRØM ER BLITT VIRKELIG: Nå er Lars Tovik og familien eiere av 300 kvadratmeter bolig og 1,3 mål tomt. 
    
      (Foto: Monica Strømdahl)

DRØM ER BLITT VIRKELIG: Nå er Lars Tovik og familien eiere av 300 kvadratmeter bolig og 1,3 mål tomt.  Foto: Monica Strømdahl

NOSTALGI: Det fargede glassvinduet er bevart, som et minne om hva slags stil huset opprinnelig hadde. 
    
      (Foto: Monica Strømdahl)

NOSTALGI: Det fargede glassvinduet er bevart, som et minne om hva slags stil huset opprinnelig hadde.  Foto: Monica Strømdahl

PASSE STOR: Hybelleilighetene har akkurat det som trengs for en person – bad, seng, vaskemaskin og velutstyrt kjøkken. 
    
      (Foto: Monica Strømdahl)

PASSE STOR: Hybelleilighetene har akkurat det som trengs for en person – bad, seng, vaskemaskin og velutstyrt kjøkken.  Foto: Monica Strømdahl

INVESTERING: Å kjøpe en litt dyrere bolig, er mulig med leieinntekter til å nedbetale lånet. 
    
      (Foto: Monica Strømdahl)

INVESTERING: Å kjøpe en litt dyrere bolig, er mulig med leieinntekter til å nedbetale lånet.  Foto: Monica Strømdahl

GOD PLASS: Om familien skulle bli større, er det ikke noe problem. Huset er kjøpt med tanke på å bli et varig hjem. 
    
      (Foto: Monica Strømdahl)

GOD PLASS: Om familien skulle bli større, er det ikke noe problem. Huset er kjøpt med tanke på å bli et varig hjem.  Foto: Monica Strømdahl

På forsiden nå