«SÅÅÅ 2017»: Det er én ting som er så 2017 i et miljøperspektiv. Det begynner på black og slutter på friday. «SÅÅÅ 2017»: Det er én ting som er så 2017 i et miljøperspektiv. Det begynner på black og slutter på friday. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ønsker du å bli mer miljøvennlig? Start med dette.

Motstykket til jappetiden er her: kjøp brukt og lån av naboen.

Eksperten: Runa Haug Khoury

Utdanning: Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, master i miljøpolitikk fra London School of Economics

Jobber som: Fagsjef i miljøstiftelsen Bellona

VÆR EN BEVISST FORBRUKER: Runa Haug Khoury i Bellona mener vi som forbrukere har mye makt og kan påvirke mye med bevisste valg. Foto: Daniel Sannum Lauten

1. Hvis nyttårsforsettet er å bli mer miljøvennlig, hva bør man starte med?

– Da synes jeg man skal kaste seg på en trend som er motstykket til jappetiden, nemlig å kjøpe brukt. Alt fra barnevogner, møbler og klær. Det er godt for miljøet, godt for lommeboken, og en god verdi å lære ungene. En ting er klimafokuset, men verden trenger et bredere miljøfokus. Vi blir flere i verden med knappere ressurser. Da må vi dele og gjenbruke.

BRUK OG GJENBRUK: Det du ikke trenger lenger kan noen andre få glede av. Foto: GoodMood Photo / Shutterstock

2. Hva er det enkleste grepet du kan gjøre for å bli mer miljøvennlig?

– Ikke vær redd for utløpsdatoen på maten, lag resteretter av det du har igjen i kjøleskapet. Kast matrestene i matsøpla. De som sier det er bortkastet å kildesortere, tar feil. Avfall er bare ressurser på avveie. I Norge har vi stadig mer avanserte gjenvinningsanlegg som gjør om avfall til nye ressurser. Flere norske byer som Tromsø bruker fjernvarme fra avfallsforbrenning til å varme opp byen. I Oslo kjører enkelte busser på biogass fra avfall og kloakk.

3. Noen enkle tiltak som har stor effekt?

– Unngå unødvendig emballasje, ta med egne poser og handlenett til butikken i stedet for å bruke 10.000 handleposer. Det er vanskelig å leve uten plast, men vi kan alle få et mer bevisst forhold til hvor mye som er nødvendig. For eksempel kan man bevisst se etter Svanemerket på de produktene man trenger.

4. Kutt ned på energiforbruket lyder et kjent miljøråd, hvordan?

– Et smart grep som er godt for både miljøet og lommeboken, er å installere en måler for smart energistyring i eget hjem. På den måten kan du få litt mer oversikt over når på døgnet det for eksempel er minst press på strømnettet, og det lønner seg å vaske klær.

SMART ENERGISPARING: Installer en app som viser deg når på døgnet det er minst press på strømnettet, og dermed billigst å vaske. Foto: Johannessen, Sara

5. Nevn én vane vi bør legge fra oss i 2017?

– Black Friday. Å fråtsehandle ting man ikke trenger bare fordi det er på salg, er stikk i strid med veien verden trenger å gå. Vær en bevisst forbruker, man skal ikke undervurdere forbrukermakten. Veldig mye av det som skjer av miljøforbedrende tiltak er drevet frem av forbrukerne selv.