Slik blir grønnsakene enda «grønnere»: Kjøpe dem eller plante selv?

Er du glad i grønnsaker og miljøvern, bør du vite dette.

Norsk frukt og grønt inneholder mindre sprøytemidler enn importerte varer.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Trine Hvoslef-Eide, professor ved fakultetet for biovitenskap og institutt for plantevitenskap ved NMBU.

Vi vet at grønnsaker er mindre ressurskrevende å produsere enn kjøtt. Skal du være miljøvennlig, kan det derfor være lurt å spise mer grønnsaker. Men hvilke grønnsaker bør ligge på tallerkenen, og er det mulig å kløne det til når man dyrker egne grønnsaker i pallekasser hjemme?

Dette bør du tenke på når du går på butikken eller stikker fingrene i jorden.

Mindre sprøytemidler i norsk mat

Norske produkter er gjennomgående blitt behandlet med mindre sprøytemidler enn importert mat, forteller Hvoslef-Eide og ramser opp to grunner til det:

  1. Vi har et klima som gir mindre «trøkk» av sykdommer (bakterier og sopp) og skadedyr.
  2. Færre sprøytemidler er tillatt i Norge, sammenlignet med en rekke andre land.

Er du opptatt av sprøytemidler, enten det handler om helse eller miljø, er norske grønnsaker og økologisk dyrket dermed et bedre alternativ.

Hvoslef-Eide mener sprøytemidler bør unngås hvis man driver med småskaladyrking, og at vi bør tåle at maten vår ikke er helt skadefri.

Norsk utendørsdyrkning er best

– Hvilke grønnsaker og frukt er mest miljøvennlig å spise, og hvorfor?

– Det du dyrker selv, er mest miljøvennlig. I tillegg til all annen kortreist dyrket mat. Det er fordi frakten i seg selv er en kilde til CO2-utslipp. Det som kan dyrkes utendørs i Norge, er mer miljøvennlig enn det som dyrkes i oppvarmede veksthus.

Det kommer av at solen er en miljøvennlig kilde til energi. Norske tomater og agurk fra veksthus i Norge er likevel bedre enn å frakte langveisfra, ifølge forskere fra NIBIO.

Du har garantert hørt det før, men det tåler en gjentagelse:

– Spis norsk frukt, bær og grønnsaker om sommeren, og la sesongen bestemme menyen.

Unngå bruk av torv

– Hva er mest miljøvennlig å dyrke i pallekasser og vinduskarmen?

– Det vil ikke være forskjell på om du dyrker det ene eller det andre i din egen hage. Det som er viktig, er å jobbe i pakt med naturen. For eksempel å dekke grønnsakene med en duk mot skadedyr fremfor å bruke sprøytemidler.

– Er det noe man kan gjøre for å bli mer miljøvennlig når man dyrker selv?

– Absolutt, det er her de største miljøvalgene tas. Først og fremst: Unngå bruk av torv.

Uttak av torv fører til store utslipp av klimagasser og gjør stor skade på naturmangfoldet. Miljødirektoratet har sagt at de vil fase ut torv på markedet, men inntil videre er det opp til hver enkelt å unngå å kjøpe torv.

– Les på varedeklarasjonen på jordsekkene, tipser Hvoslef-Eide.

– Står det innblandet torv, så styr unna. Selv et produkt som kugjødselkompost, som folk gjerne tror er mer miljøvennlig, inneholder mest torv. De billigste, såkalte plantejordsekkene er oftest 100 prosent kalket og gjødslet torv, advarer hun.

Slik vanner du effektivt

Når man dyrker selv, enten det er i pallekasser eller i parsellhager, bør man være obs på hvordan man vanner plantene.

– Ved å bruke dryppvanning eller undervanning, sparer man mye vann. Det verste er å stå med spreder i solskinn, da fordamper mesteparten av vannet.

Hvoslef-Eide råder anbefaler å vanne godt, slik at vanner når ned til rotsonen.

– Da fordamper mindre vann, plantene utvikler dypere røtter og de blir mindre utsatt for tørke. Vanning av plen (unntatt nysådd plen), er helt bortkastet. Etablerte plener tåler tørke godt og vil bli grønne etter tørkeperioder, når regnet kommer.

– Er det mer miljøvennlig å dyrke selv, eller er det bedre å kjøpe noen grønnsaker på butikken i stedet?

– Følger man rådene over, er det miljøvennlig å dyrke selv. Ellers er det klokt å velge kortreist og de tingene vi kan dyrke selv i Norge i hverdagen. Spar langreist mat til spesielle anledninger.

På forsiden nå