Slik får du betalt vaskehjelpen hvitt – tre alternative fremgangsmåter

Hvordan kan du vite at det er hvitt? Det er skattefritt opp til 6000 kroner.

Her er Yohannes Fisseha på jobb hos Unni Wright. Han vasker hos henne fast annenhver uke.   Foto: Olav Olsen

Saken oppdateres.

– Jeg er en gammel dame, derfor har jeg vaskehjelp, ler Unni Wright.

Etter at hun opererte hånden, trengte hun hjelp med husvasken og har fortsatt med det. Annenhver uke kommer Yohannes Fisseha fra rengjøringsbyrået Lucidum.

Wright betaler med faktura, og rengjøringsbyrået er godkjent i Arbeidstilsynets renholdsregister.

– Det er feigt ikke å bidra til fellesskapet. Og jeg vil ikke ha bøter for å bruke svart arbeidskraft, sier Wright om hvorfor det er viktig for henne å betale hvitt.

Unni Wright tilbringer tid på hjemmekontoret mens hjemmet hennes blir rent.   Foto: Olav Olsen

Hvordan kan du vite at vasken er hvit? Hva bør du ha av utstyr og vaskemidler til renholderen? Er det mest vanlig å la renholderen få nøkkel til hjemmet ditt, eller skal du være hjemme?

Ved kjøp av renholdstjenester kan du enten kjøpe tjenestene av privatperson eller en virksomhet, sånn som Unni Wright. Det er ulike regler som gjelder om du kjøper renhold fra en privatperson eller fra et registrert firma, ifølge Marta Johanne Gjengedal, direktør for divisjon brukerdialog i Skatteetaten.

Sjekk hvordan du kan betale vaskehjelpen hvitt i grafikken under. Trykk på alternativene som stemmer for deg:

Betal vaskehjelpen hvitt

Hvis du kjøper vask av en privatperson:

1. Skattefritt for inntil 6000 kroner: Du kan betale inntil 6000 kroner i vederlag til én person skattefritt i løpet av ett år for jobber i hjemmet ditt. Summen gjelder for hele husstanden, men du kan inngå avtale med ulike personer for inntil 6000 kroner pr. person pr. år. Maksgrensen for fritak av arbeidsgiveravgift for oppdragsgiver er imidlertid samlet sett 60.000 kroner pr. husstand, uavhengig av antall personer man har inngått avtale med. Overstiger man denne grensen må man betale arbeidsgiveravgift for hele beløpet.

For at vederlaget på inntil kr 6000 skal være skattefritt for oppdragstager og fritatt arbeidsgiveravgift for oppdragsgiver må begge parter opptre som privatpersoner.

2. Meld inn arbeidet og betal skattetrekket selv: Gjelder hvis du betaler over 6000 kroner, men maks 60.000 kroner. Rapporter inn lønn og beregn skattetrekket gjennom «Melding om lønnet arbeid i hjemmet». Deretter betaler du skattetrekket. Hvis du utbetaler mer enn 60.000 kroner i året, må du betale arbeidsgiveravgift beregnet ut fra den lønnen du har utbetalt.

UDI har en nettside og telefonnummer der arbeids- og oppdragsgivere kan undersøke om en utenlandsk ansatt har lov til å jobbe i Norge.

Begge partene må opptre som privatpersoner.

Hvis du kjøper vask av et renholdsfirma/selvstendig næringsdrivende:

3. Renholdsfirmaet sørger for å betale moms og skatt: Det er lovpålagt å sjekke renholdsfirmaet i Arbeidstilsynets renholdsregister. Før 2018 var det kun bedrifter som var pålagt å sjekke renholdsregisteret.

Alle arbeidstagere i godkjente renholdsvirksomheter skal bære HMS-kort på jobben.

Husk alltid: Skriv kontrakt med renholderen/vaskebyrået

Kjøper du tjenesten fra en virksomhet, bør du ha en kontrakt som beskriver hvilken avtale som er inngått. I tillegg bør man sjekke referanser. Betalingen bør være faktura som betales over bank.

Når du kjøper renholdstjenester av en privatperson, bør det foreligge en arbeidsavtale som regulerer arbeidsforholdet, ifølge Gjengedal i Skatteetaten.

Vaskebyrået bør komme på befaring før man skriver kontrakt, anbefaler Forbrukerrådet. Det er viktig å få med prisen inkludert moms i kontrakten. Sjekk alle vilkår og avtal hvordan renholderne skal komme seg inn i boligen.

Gi bort nøklene?

Ved avtale om fast vasking, gir folk stort sett fra seg nøkkelen, ifølge Hanne Nordhagen, daglig leder i Citymaid. Et fåtall er hjemme mens vasken utføres. Nordhagen forsikrer om at nøkkelen oppbevares trygt og ikke merkes med adresse.

Når det gjelder engangsoppdrag, leverer mange nøkkelen på forhånd eller bruker nøkkelboks med kode.

– Digitale låser er praktisk. Heia nøkkelfri verden! Da kan vi sende SMS til kunden når vi er på plass, og så låser de opp døren, sier Nordhagen.

Hva trenger du av utstyr og vaskemidler?

Citymaid er et av selskapene som tar med alt av utstyr og vaskemidler som trengs for å utføre jobben.

Hvis renholderen må ta med utstyr og vaskemidler kan timeprisen bli høyere. Undersøk hva du mangler og hva renholderen trenger for å vaske hos deg.

Vaskehjelp AS sender kunden en standardliste som består av støvsuger, vaskebøtte, mopp, grønnsåpe, universalspray, kjøkkenspray, baderomsspray og kluter til hvert rom.

– Vi oppfordrer alle kunder å stille med det utstyret renholderen trenger for å gjennomføre vasken som kunden ønsker. I en standard husvask legger vi med denne oversikten som et utgangspunkt, men man bør snakke med sin renholder, sier Tonje Vanebo Alegria, CEO i Vaskehjelp AS.

På forsiden nå