Slik lager du adventskalender – uten å måtte kjøpe tull og tøys som fort havner i søpla

– Det er lett å la seg rive med og kjøpe inn mange tullegaver eller unødvendige dingser til adventskalenderen, sier Fredrikke Friis Bertheussen og anbefaler heller å lage en aktivitetskalender med ting man kan gjøre sammen med familie eller venner. Her er triksene!

Lag en adventskalender med aktiviteter dere kan gjøre sammen. Det er noe barna vil sette pris på og huske.   Foto: NTB scanpix /Shutterstock

Saken oppdateres.

Har du lurt på hvordan du skal klare å fylle 24 luker i adventskalenderen? Kanskje du til og med gir flere julekalendere – og må fylle langt flere luker?

– Det kan være vanskelig å komme på 24 gaver som skal være morsomme eller nyttige, så mange foreldre ender ofte opp med å raske med seg dyre og unyttige ting til å fylle kalenderne med. Men disse kalendergavene får ofte et kortvarig liv og havner fort i søpla, og det er jo trist, sier Fredrikke Friis Bertheussen. Hun er ansvarlig for LOOP Miljøskole, en stiftelse som jobber for at folk skal ta gode miljøvalg, kildesortere mer og kaste mindre.

– Lag en adventskalender som handler om å gi bort tid og vise kjærlighet, framfor å gi bort ting som kastes, sier Friis Bertheussen, ansvarlig for LOOP Miljøskole  Foto: Stefanie Padtberg

Aktiviteter du kan fylle adventskalenderen med

Gi barna aktiviteter dere kan gjøre sammen, i stedet for smågaver som raskt havner i søpla. Her er eksempler på aktiviteter og måter å spre juleglede på, som du kan fylle adventskalenderen med:

 • Du skal få være oppe så lenge du vil. #sprejuleglede: Si noe fint til alle medlemmene i familien din
 • Spis så mye godteri du rekker på ett minutt. #sprejuleglede: Gi en kjærlighet på pinne til noen du er glad i
 • Det blir is til dessert. #sprejuleglede: Hjelp til med å dekke på bordet
 • Vi skal besøke en julemesse/besøksgård/eller en annen aktivitet. #sprejuleglede: Smil og si hei til en fremmed person
 • Vi skal på kino og se en julefilm. #sprejuleglede: Gi noen en klem
 • Vi skal se en julefilm med popkorn og kakao. #sprejuleglede: Kan du invitere en venn på filmkveld?
 • Vi skal på biblioteket og låne julebøker. #sprejuleglede: Har du noen gamle bøker du kan gi bort?
 • Vi skal lage julepynt. #sprejuleglede: Gi bort noe av pynten til et sykehjem eller et sykehus
 • Vi skal lage julekort. #sprejuleglede: Send et julekort til en person du ikke kjenner så godt
 • Vi skal lage pepperkaker. #sprejuleglede: Gi bort pepperkaker til en nabo
 • Vi skal lage juleshow i stua med sang, dans eller skuespill. #sprejuleglede: Tør du å holde showet for beboerne på sykehjemmet?
 • Vi skal kle oss ut. #sprejuleglede: Har du noen gamle klær du kan gi bort til noen som trenger de?
 • Vi skal spille et brettspill. #sprejuleglede: Lag kakao til alle som er med
 • Vi skal gå på kafé og spise skolebrød. #sprejuleglede: Fortell de som jobber på kafeen at skolebrødet var kjempegodt
 • Vi skal se en juleforestilling. #sprejuleglede: Besøk noen som kan være ensomme før eller etter forestillingen
 • Vi skal gå på ski/skøyter/besøke en lekeplass. #sprejuleglede: Si god jul til alle du møter
 • Vi skal i svømmehallen. #sprejuleglede: Gled naturen. Ta med deg en pose og plukk opp søppel du finner langs veien
 • Vi skal pynte juletreet. #sprejuleglede: Ring og si hei til noen du ikke treffer så ofte

Kilde: LOOP

For å både unngå unødvendig forbruk, forsøpling og miljøbelastning, oppfordrer Bertheussen derfor til at man lager adventskalendere som ikke handler så mye om ting og tang – men heller om det å gi hverandre tid og kjærlighet.

– Lag for eksempel en adventskalender fylt av ting dere kan gjøre sammen. Det kan være alt fra å se på julefilm med popkorn og kakao sammen til å la barna få være oppe så lenge de vil en kveld eller å sette av tid til å spille brettspill med barna. Både naturen og barna våre elsker tiden og kjærligheten vår mer enn tullegaver, dessuten vil en slik aktivitetskalender gi barna påfyll av viktige verdier, sier hun og legger til at hun tror det vil falle i god jord hos barna, selv om de kanskje ikke vet det selv ennå.

Anja Bakken Riise, leder av Fremtiden i våre, hender synes adventskalendertradisjonen er hyggelig, men oppfordrer til minst mulig bruk og kast.  Foto: Renate Madsen

– Hyggelig tradisjon

Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender, synes tradisjonen med å ha adventskalender er hyggelig, og sier det er noe mange har glede av. Men også hun synes det er synd at mange får gaver de ikke har bruk for og som fort havner i søpla eller som blir liggende i skuff.

– Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å lage en mer miljøvennlig adventskalender.

Hun foreslår alt fra å kjøpe bruktgjenstander på Finn.no og i bruktbutikkene til for eksempel Fretex eller UFF, til å lage ting selv eller gi opplevelser.

Du kan også be personen du skal gi kalender til om å skrive en ønskeliste, og på den måten sikre at han eller hun får noe hun har lyst på eller trenger.

– Men det må ikke bare være ting eller godteri i adventskalenderen. Det går også an å legge små lapper med fine ord eller hilsninger fra venner eller familiemedlemmer i den, sier Riise.

La deg inspirere av aktivitetskalenderen til LOOP, eller bruk hele eller deler av den. Print den i så fall ut, klipp ut  Foto: LOOP

– Gaver barna vil huske og ikke kaste

Bertheussen forteller at LOOP har laget en alternativ julekalender, der hovedfokuset er aktivitetsgaver man kan gjøre sammen som familie eller venner. Målet har også vært å vise at det går an å lage en kalender som produserer lite søppel. I tillegg har kalenderen deres et daglig tips til hvordan man kan spre juleglede i form av en god gjerning.

– Dagens forbruk er for stort til at jorda kan overleve, alt som produseres tar noe fra jorda som vi ikke kan gi tilbake. Derfor ville vi lage en julekalender med gaver som barna vil huske og ikke kaste. Resultatet er en adventstid fylt av kjærlighet og tid sammen – ingen gave er bedre enn det, både for familien og miljøet., sier Fredrikke Friis Bertheussen.

Kalenderen deres kan være inspirasjon til å lage egen tilsvarende kalender, som påfyll til en adventskalender du mangler noen luker i, eller du kan laste den ned i sin fullhet og bruke den som den er HER!

På forsiden nå