Slik overlever plantene mens du er på ferie

Med enkle grep øker du sjansene for at planter og blomsterkrukker klarer seg hjemme alene i sommer. Kanskje de til og med blir finere enn de var da du reiste.

SKYGGE: Flytt planter og blomster som står i krukker, kasser eller potter vekk fra solen. Plasser dem heller i skyggen, da overlever de lenger uten tilsyn. Sol og vind gjør at jorden fortere blir tørr.  Foto: Christine Gulbrandsen

Saken oppdateres.

Hageglade nordmenn bruker årlig mangfoldig kroner i blomster, planter og frø til hager, potter og verandakasser.

Men når ferien kommer, er det fort gjort å glemme at de grønne vekstene trenger litt stell for å overleve varmt og deilig sommervær.

Med få og enkle grep, kan du hjelpe plantene til å tåle sommervarmen i ensomhet.

Finn skyggen

Før du reiser fra potter og kar, bør du forsøke å redusere fordampingen. Det kan gjøres på flere måter.

Du kan for eksempel sette plantene i skyggen, i le for vinden, dekke jorden rundt planten med gressavklipp, eller klippe ned planten for å redusere bladverket.

— Et tips er å plante i store krukker tilsatt god jord, som holder på fuktigheten. Dette vil være til stor hjelp hvis plantene skal være noen dager uten tilsyn, sier Tonje Bergh, planterådgiver i Plantmania.

FLYTT PÅ DEM: Plasser planter og blomster som står i krukker, kasser eller potter bort fra solen.   Foto: Christine Gulbrandsen

For jo mer jord, jo mindre sjanse er det for at planten tørker.Du kan også sette krukkene på underskåler fylt med vann, som igjen fungerer som et vannreservoar.

— Og det går helt fint å klippe ned en del sommerblomster, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap og fortsetter:

— Prøv deg frem. Selv tenker jeg at hvis ikke jeg klipper, så dør planten uansett. Ofte opplever jeg at planten er finere når jeg kommer hjem, enn da jeg dro. Men jeg gjør det ikke med busker og trær i potter.

Det kan også være lurt å sette krukkene og pottene på nordsiden av huset. Der er det mindre sol. Mørke, kjølige kjellere bør du derimot ikke plassere dem i.

— Nei, det er ikke noe bra for dem å være nede i mørket. Setter du dem der, får du lange, slengete planter. Det er jo høysommer, og de vil mye heller være ute i lyset, forklarer gartneren.

Ekspertens tips:

Pottene må ha vann

— En grundig vanning, det vi kaller rotbløyte, er nyttig før du drar, hvis værmeldingen ser solrik ut, sier Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Du kan også selvvanne plantene ved å fylle en stor brusflaske med vann, og så stikke den fort opp-ned i jorden.

IKKE VANNE PLENEN: Det skal ikke være nødvendig å vanne plenen eller planter i blomsterbed, dersom disse har et godt rotsystem. De skal fint tåle å stå uten tilsyn i noen uker. Unntaket er nyplantede vekster.  Foto: NTB SCANPIX

Da vil jorden suge til seg vannet etter hvert som den blir tørr.— Men ikke lag hull i bunnen av flasken, for da vil vannet renne mye fortere ned i potten, og du mister litt av effekten, sier Utengen.

Et annet triks er å lage egen selvvanningspotte.

Trekk bomullstråd fra en bøtte med vann opp i blomsterpotten. Bomullen suger vann, som igjen vil dryppe ned i potta.

Men du kan ikke være borte fra grønnsakhagen eller blomsterkassene ukesvis, bare basert på disse metodene. Det går ikke.

For på de varmeste dagene må du kanskje vanne hver eller annen hver dag.

Og har du ikke en snill nabo eller et familiemedlem som kan holde øye med vekstene, kan det være smart å investere i et enkelt vanningsanlegg. Særlig dersom du har mange og dyre planter.

— Man kan administrere og montere et enkelt vanningsanlegg selv, og det koster kanskje 1000-1500 kroner. Men før du investerer i dette, bør du kanskje tenke gjennom hvor ivrig du er, og om du egentlig har behov for det, råder Utengen.

Vanner ikke plen og bed

Men hva med plen og bed? Hvor ofte bør man få vannehjelp til disse?

Aldri, sier spesialistene.

KRUKKER: Jo mer jord, jo mindre sjanse er det for at planten tørker ut. Derfor er det lurt å plante i store potter og krukker, fylt med god og næringsrik jord.  Foto: Christine Gulbrandsen

— Plen og eldre planter med et godt rotsystem trenger du ikke vanne, sier Bergh i Plantmania.Hun får støtte av Utengen.

— Jeg vanner nesten aldri bed, heller ikke plenen. For i utgangspunktet skal det være unødvendig. Unntaket er nyplantede vekster, de må vannes regelmessig for å få etablert seg skikkelig.

— Og hvis planter ikke klarer seg i bedene, så tenker jeg at man i grove trekk kanskje har plassert dem feil. Hvis planter har gode, helt vanlige forhold, har fått vann og er etablert, ja, det er det ikke vits i å vanne, sier gartneren.

Vanner du for ofte, vil planten etablere røtter høyt oppe, som igjen fører til at du må vanne oftere.

— Og gresset lar jeg heller få bli litt lengre. Veksten stopper opp når det blir varmt og tørt, det er noe gresset gjør for å redde seg selv, sier hun.

For selv om gresset kan bli litt brunsvidd i de varmeste periodene, vil det bli grønt igjen så fort regnet kommer.

Les også:

Forbered haggen på ferien

Luk i bed og hage

Klipp plenen

Vann alle planter godt og gjennomvann krukker og kar. Har du tette potter uten drenering, må du være litt mer forsiktig. Hvis ikke kan de drukne

Ikke plant nye planter rett før du reiser

Plasser krukker og potter i skygge og le for å redusere fordampingen, gjerne på nordsiden av huset

Bind opp planter som har behov for det

Klipp ned sommerplanter

Kilde: Plantmania, Det norske hageselskap

Slik lager du din egen selvvanningspotte

Planter som står i kasser, potter og krukker tørker lett ut. Jevn tilførsel av vann kan gjøres på en enkel måte:

1 Bind flere tråder av bomull eller ull i hullene under potten. Trådene må være i kontakt med jorda

2 Fyll potten eller krukken med vann

3 Det må være luft mellom vannet og undersiden av potten. Legg en gjenstand som tåler vanni bunnen av potten

4 Pass på at trådene rekker godt ned til bunnen

5 Planten vil suge vann fra potten via trådene etter behov

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

På forsiden nå