Slik rengjør du kaffetrakteren

Skitten trakter kan gi dårligere smak på kaffen. Lær kjerringrådet!

BØR RENSES: Har du renset kaffetrakteren i det siste? Enten bruker du rensemiddel, eller så kan du bruke eddik. Unngå såpe og klor.  Foto: Tom A. Kolstad

Saken oppdateres.

Kaffetrakteren bør vaskes hver uke eller hver 14. dag hvis du bruker den mye. Bruker du den sjelden, for eksempel kun i helgene, trenger du ikke rense like ofte, mener Bjørn Grydeland, pressekontakt for Norsk Kaffeinformasjon.

Og det gjelder ikke bare trakteren, Grydeland anbefaler at man også renser kapselmaskiner og halv— og helautomatiske kaffemaskiner.

— Man renser for å få god smak på kaffen. Kafferester setter for eksempel smak på kaffen. I tillegg inneholder vannet blant annet humus, og det kan bli avleiringer.

Norsk Kaffeinformasjon har kjørt en test med kaffetrakter ved å koke kaffe 30 ganger, altså 30 liter, uten å rense maskinen.

— Det som kom ut etterpå var mye avleiringer, en del fettstoffer. Det vannet ble ille, sier Grydeland.

Irriterende skjolder:

Hvordan rense trakteren – og ikke glem kannen!

Ha rent vann i vannbeholderen, deretter har du i et rensemiddel som er beregnet på kaffemaskiner. Kjør gjennom en gang, anbefaler Grydeland.

— Så skyller man ved å kjøre uten rensemiddel to-tre ganger. Da er trakteren ren innvendig, og kolben er ren.

Ikke glem rensemiddel i termokannen. Lot du det gå litt tid før du skyllet ut den gamle kaffen, kan den nye få bismak på grunn av fettstoffer.

Sjekk hva du bør kaste:

Kjerringråd for enkel rens

Kaffemaskinen kan renses ved hjelp av eddik og vann, ifølge vaskeboken «Ren glede».

Kjør én del eddik og to deler vann gjennom kaffetrakteren. Deretter må du kjøre gjennom tre omganger med rent vann.

Eddik til vask og rens bør være fem eller syv prosent.

— Vær nøye med å skylle grundig hvis du bruker eddik. Jeg registrerer at mange bruker det, men vi har ikke testet, sier Grydeland.

Ikke bruk peisovnen som søppelbøtte:

Ren vannkoker

Vannkokeren kan også få avleiringer. Det kan også fjernes med eddik.

Ifølge «Ren Glede» kan man blande én del syv prosent eddik med syv deler vann. Kok det opp. Deretter bør du koke opp vann to ganger, som du skyller ut.

La vannet stå i 15 minutter før du heller ut, anbefaler Plusstid.no, Lilleborgs side. Man kan også koke vannet med noen skiver sitron.

Alternativet, som Dinside.no hadde suksess med, var å koke opp vann med en teskje rensemiddel beregnet for oppvaskmaskin.

Les også:

På forsiden nå