- Boligmarkedet er hot, spesielt i Oslo, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom, til Aftenposten.

Antall interessenter på visning i Oslo og Bergen har nesten doblet seg for DNB Eiendom.

- Det har vært helt ekstremt. Januar 2014 var det nesten 13 interessenter per bolig i Oslo, mens samme tall var 22 i januar 2015. I Bergen har tallet steget fra 10 til 16-17 interessenter per visning, sier Halvorsen.

Interessenter er de som skriver seg på liste på visning eller ber om prospekt. Tallene, som er fra DNB Eiendom, ble lagt frem på en pressekonferanse onsdag. DNB Eiendom er en av Norges største eiendomsmeglingsgkjeder.

Årsaken er ifølge Halvorsen at det lå omtrent dobbelt så mange boliger ute for salg i januar/februar i fjor, sammenlignet med samme tid i år.

- Det er flere førstegangskjøpere ute på markedet, og urbaniseringen fortsetter. Mange fra distriktene vil ha leilighet i Oslo og Bergen. Det ender med budrunder som gjør at boliger går betydelig over prisantydning og takst, sier Halvorsen.

8 av 10 over prisantydning

8 av 10 leiligheter går over prisantydning i Oslo. En leilighet med takst på 3 millioner kroner går gjerne til 3,3 millioner kroner. Tallene er fra Eiendomsverdi, og omfatter hele bransjen.

Når det selges sentrale leiligheter under 70 kvadratmeter i Oslo kommer det gjerne 60-100 stykker på visning, ifølge Halvorsen.

I Stavanger var det i underkant av ti interessenter per visning januar 2014, og det samme i januar/februar 2015. I Trondheim var det 11 interessenter per bolig januar 2014, mot 14 januar 2015.

- Det er ikke ett boligmarked i Norge, det er mange. Det er også stor forskjell på by og land på landsbasis. Salget går raskt i byene, men litt mer utpå landet tar det lenger tid, sier Halvorsen.

Han friskmelder Kristiansand, som hadde en boligprisvekst på landsgjennomsnittet i februar.

Mer pessimistiske i Stavanger

Tall fra DNB Eiendomspuls viser at folk blir stadig tryggere på å kjøpe før de selger bolig, 51 prosent. Samtidig tror flere at de må betale over prisantydning. Et flertall tror boligselgerne er vinnerne i dagens boligmarked.

- I de store byene er det selgers marked, men at man betaler mer enn før, betyr ikke at man har gjort et dårlig kjøp, sier Halvorsen.

- Flere er pessismistiske i Stavanger og Sandnes, mens folk i Tromsø, Asker, Bærum og Oslo tror det er gunstig å selge, sier Halvorsen.

Ifølge undersøkelsen har en av fire gitt eller planlegger å gi forskudd på arv til barn eller barnebarn. Pengegaven er ofte øremerket boligformål. Meglerne gir tilbakemelding om at mange unge kommer på visning med foreldrene sine.

Bransjen forventer utflating

Boligprisene steg nominelt med 1,1 prosent februar 2015, ifølge Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,5 prosent. Boligprisene har steget 8,7 prosent de siste 12 månedene.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, sa i forbindelse med at han la frem februar-tallene at han ser en tendens til moderasjon i prisutvikling.

Eiendom Norge forventer et bedre balansert marked fremover, og ser at tolvmånedersveksten kan synke.

- Det skjer veldig rolig og forsiktig. Vi er bekymret for boligprisutviklingen og gjeldsnivået. Spesielt for førstegangskjøperne som ikke har opplevd andre renter enn i dag, uttalte Dreyer.

DNB Eiendoms Terje Halvorsen mener at alt tyder på at vi får et sunt og godt boligmarked fremover.

- På kort sikt i 2015 kommer boligprisveksten til å flate ut. Mye av den totale veksten i 2015 er tatt ut, sier Halvorsen.

Hovedårsaken er at det kommer ut mange boliger for salg inn mot påsken og etter påsken. Med flere objekter å velge mellom vil enkeltboligene få færre interessenter og budgivere, mener Halvorsen. Utflating er sunt.