Skal du male huset eller hytta? Og vurderer du å skifte farge?

Før du bestemmer deg for farge, bør du vite følgende: Velger du den fargen på fargekartet som ligner mest på det du hadde sett for deg, kan du ende opp med en husfarge som er altfor sterk.

— Du bør velge en farge som er mer skitten og kulørsvak enn den du ønsker på huset. Det er fordi fasadefargen alltid oppleves lysere enn fargeprøven, forklarer arkitekt og fargeforsker Karin Fridell Anter til abito.no.

Ta en real vårsjekk av huset ditt.

Ikke stol blindt på fargekartet

Hun er en av Nordens fremste eksperter på utvending fargesetting, og forteller at fargeproblematikken skyldes et samspill av ulike faktorer, som for eksempel omgivelser, lysforhold, flatestørrelse, avstand og bakgrunn.

— Den lille fargeprøven viser fargen alene mot en hvit bakgrunn. Men huset befinner seg ute i naturen, omgitt av masse andre farger som også påvirker hvordan vi opplever fargen, forklarer hun.

Derfor bør du ikke bruke høytrykksspyler:

Skill mellom fargekategorier

Når man skal velge farge til huset, må man skille mellom det fargeekspertene kaller nominell farge og opplevd farge, ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør.

Den lille fargeprøven er den nominelle fargen, mens fargen på huset er den opplevde fargen.

— Ideelt sett burde et fargekart bare bestå av farger som tar seg bra ut på hus, men slik er det dessverre ikke, sier Fridell Anter.

Kjøpte renoveringsobjekt til 403.000 kroner:

For et fargekart skal også markedsføre farger, og mange av fargene er tatt med for at kartet skal se fint ut.

Derfor mener eksperten at man ikke skal stole blindt på fargekartet.

Test ut fargene

Ifølge Bjørn Våreland, malermester hos Maleren Kristiansand, er det beste rådet å teste seg frem til riktig husfarge — i praksis.

— Hvis du er i tvil om farge, kan det være smart å kjøpe en liter maling og male opp et parti på en vegg. Da får du som regel ganske godt inntrykk av hvordan fargen blir, sier han.

Og står valget mellom to farger, er det bare å kjøpe to forskjellige literspann og teste variantene.

Mal på veggen og se hvilken farge som blir riktigst. Og uansett hvilken farge du bestemmer deg for, er ikke de to literspannene tapt maling. Du kan bare bruke restene i første strøk, råder han.

Våreland anbefaler å prøvemale ved siden av et vindu, der vinduskarmene skal ha en annen farge enn selve husfargen.

Da får du i samme slengen sett hvordan fargene passer sammen.

Artikkelen er skrevet av abito.no, Fvns boligsatsing på nett.

Mer om hus, interiør og oppussing: